„Gaidoje” – slovakų balsai

Pirmadienio, spalio 22 d., vakarą (19 val.) muzikos meno gerbėjai kviečiami į Šiuolaikinio meno centrą, kur jautriai meniškai ir politiškai subalansuotą programą pateiks slovakų ansamblis „Melos Ethos” iš Bratislavos ir sopranas Eva Šuškova.

Programoje – ansamblio profesinį lygį liudijanti modernioji klasika: garsiojo vengro György Ligeti „Kamerinis koncertas”, vienas iš dažniausiai atliekamų XX a. kūrinių, bei ne mažiau garsaus italo Luciano Berio „O King”, 1968 m. sukurtas pilietinių teisių gynėjo Martino Lutherio Kingo atminimui. Pagarbos ansamblį pakvietusiai šaliai ženklas – dvi lietuviškos premjeros. Tai vienų iš sėkmingiausių kūrybos sklaidos požiūriu lietuvių kompozitorių opusai: Mariaus Baranausko (g. 1978) „Nuo nemirtingo Tavo rankų prisilietimo” pagal Rabindranato Tagorės eiles ir viduriniosios kartos kūrėjos, klaipėdietės Loretos Narvilaitės „In the World of Small Things the Detail is King” (Mažų daiktų pasaulyje smulkmena yra karalius).
Aktualią slovakų muziką pristatys jaunesnės kartos kompozitorių kūriniai. Janos Kmitovos (g. 1976) „Wound” (Žaizda) sukurta kompozitorių meistriškumo kursų metu Lugane, Šveicarijoje. „Tai mano reakcija pirmą kartą apsilankius Vokietijoje Ravensbriuko koncentracijos stovykloje. Įtampa, susidūrus su baisiais istoriniais faktais, ir slogi atmosfera, persekiojusi visą tą savaitę, manyje sukėlė tam tikrą šoko būseną, iš kurios išvaduoti galėjo tik savita terapija – darbas kuriant naują kompoziciją”, – sakė Kmitova.
Išgirsime ir Mariįno Lejavos (g. 1976) ciklą „Dickinson-Songs” pagal keturias Emily Dickinson poemas. Intymus minčių ir emocijų pasaulis išreiškiamas pagrindinio aktoriaus balsu. Ciklo versijos sopranui ir ansambliui premjera įvyks būtent Vilniuje.

Sinfonijetės tipo ansamblis „Melos Ethos” debiutavo 2005 m. to paties pavadinimo pagrindiniame Slovakijos šiuolaikinės muzikos festivalyje. Ansamblio siekis – tapti XX a. ir pačios naujausios muzikos specialistu bei skatinti jaunų slovakų kompozitorių kūrybą, ją atliekant ir tarptautinėje scenoje. Į ansamblį suburti geriausi jaunieji slovakų instrumentalistai-solistai, kuriems vadovauja kompozitorius ir dirigentas Mariįnas Lejava.

Šįkart ansambliui diriguos Daniel Gazon – pripažintas šiuolaikinės muzikos interpretatorius iš Belgijos, puikiai pažįstamas ir Lietuvos publikai, kadangi ne kartą yra dirigavęs mūsų šalyje vykusiuose šv. Kristoforo kamerinio orkestro bei „Gaida Ensemble” koncertuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.