EK pliekia Lietuvą už elektronines šiukšles

Europos Komisija grasina, kad imsis teisinių veiksmų prieš Lietuvą ir dar septynias valstybes, kurios netinkamai reglamentuoja elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymą.

Komisijos teigimu, Lietuva, Latvija ir Estija netinkamai į nacionalinę teisę perkėlė tam tikras elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo direktyvos nuostatas.

Komisija Lietuvai išsiuntė pirmą įspėjamąjį raštą. Ar imtis tolesnių veiksmų, EK spręs gavusi Lietuvos atsakymą. Po to EK gali pateikti paskutinį raštišką įspėjimą ir paraginti ištaisyti padėtį per du mėnesius. Valstybei narei neatsižvelgus į įspėjimą, Komisija gali kreiptis į Teisingumo Teismą, kurio sprendimai privalomi.

Nevykdant teismo sprendimo Komisija gali prašyti skirti valstybei narei piniginę baudą.

Kaip LŽ teigė Aplinkos ministerijos Užterštų teritorijų ir atliekų tvarkymo skyriaus vyr. specialistė Vilma Karosienė, ministerija EK rašto dar negavo. Anot jos, kol kas neaišku, kokias nuostatas Lietuva pažeidė.

Jos teigimu, direktyvos reikalavimai perkelti detaliai. „Elektronikos atliekų tvarkymas, palyginti su kitų atliekų, mūsų šalyje vienas geriausių. Juk šių atliekų dideliais kiekiais kasdien nesusidaro. Keliamų reikalavimų tikslas, kad savivaldybės tinkamai organizuotų atliekų surinkimo sistemą ir gyventojai turėtų kur dėti elektroninę įrangą. Dabar ši sistema stringa, nes pagal įstatymus Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų ES narių, tai būtų savivaldybių pareiga”, – esamus trūkumus pripažįsta V.Karosienė.

Jos teigimu, padėtis gerėja. „Reikalavimai dėl elektroninės įrangos gamintojams, importuotojams, vartotojams, perdirbėjams įsigaliojo nuo 2006 metų. Bet 2004 metais ir be papildomų reikalavimų surinkta ir sutvarkyta apie 1300 tonų elektroninės įrangos atliekų, 2005 m. – 2600 tonų, 2006 m., kai gamintojams ir importuotojams įsigaliojo reikalavimai registruoti ir ženklinti, surinkta daugiau nei 10000 tonų”, – kalbėjo V.Karosienė. Anot jos, nors Lietuva tik nuo 2008-ųjų turės per metus surinkti 4 kilogramus šių atliekų vienam gyventojui, jau 2006 metais jų buvo surenkama per 3 kilogramus.

EK pranešime nurodoma, kad netiksliai nurodyta gamintojo sąvoka. „Įstatymuose turime dvi gamintojo sąvokas: gamintojas, importuotojas. Manome, kad nebūtina rašyti vieną apibrėžimą. Svarbu, kad visi subjektai būtų apibrėžti ir visiems tie patys reikalavimai būtų taikytini”, – dėstė V.Karosienė.

Lietuva ir kitos ES narės ES direktyvą dėl elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo į nacionalinius įstatymus turėjo perkelti iki 2004 metų rugpjūčio 13 dienos, o atliekų grąžinimo ir perdirbimo sistemas įdiegti iki 2005 metų rugpjūčio 13 dienos.

Elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo direktyva siekiama sumažinti bendrą išmetamų atliekų kiekį, joje gamintojams nustatytas įpareigojimas iš vartotojų nemokamai atsiimti panaudotą įrangą ir perdirbti ją. Direktyva taikoma šaldytuvams, kompiuteriams, plaukų džiovintuvams, mobiliesiems telefonams ir kitai buitinei įrangai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.