Dėl dujotiekio Baltijos dugnu parlamentaras kreipėsi į Vokietijos žaliuosius

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys teiraujasi Vokietijos Žaliųjų partijos pozicijos dėl vokiečių ir rusų kompanijos planuojamo tiesti dujotiekio Baltijos jūros dugnu.
„Šiaurės srovės dujotiekio maršrutas kelia grėsmę ir gamtosauginiu požiūriu, nes kirs ypač jautrias, paukščiams svarbias teritorijas, tarptautinės apsaugos zonas”, – ketvirtadienį išplatintame pranešime teigė komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Audronius Ažubalis.

Anot jo, kai kurios Vyriausybės bei Europos Sąjungos atsakingos institucijos nekreipia dėmesio į tai, kad Šiaurės srovės dujotiekio projektas gal pažeisti Europos Sąjungos aplinkos apsaugos direktyvas. Parlamentaras taip pat atkreipia Žaliųjų partijos dėmesį į tai, kad prieš šį projektą pasisakė daugelis Baltijos jūros valstybių.

Parlamentaras pabrėžia, kad didžiausią pavojų kelia po Antrojo pasaulinio karo jūros dugne paskandinti cheminiai ginklai.

Lietuva taip pat yra išsakiusi susirūpinimą, kad Baltijos jūros dugnu planuojamas tiesti dujotiekis apeis Rytų Europos valstybes ir taip izoliuos jas iš bendro Europą ir Rusiją jungiančio energetikos tinklo.

Kompanijos „Nord Stream” planuojamas 1,2 tūkst. kilometrų ilgio dujotiekis Baltijos jūros dugnu sujungtų Vyborgą netoli Sankt Peterburgo su Vokietijos miestu Greifsvaldu. Pirmoji dujotiekio šaka, kurios pralaidumas bus 27,5 mlrd. kubinių metrų per metus, turėtų pradėti veikti 2010 metais, o abi šakos projektinį dujotiekio pajėgumą (55 mlrd. kubinių metų per metus) turėtų pasiekti 2013 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.