Lietuvą neigiamai vertinanti Norvegijos žiniasklaida – tendencinga, teigia Norvegijos policijos vadovė

Norvegų požiūriui į Lietuvą įtaką daranti Norvegijos žiniasklaida tendencinga, o kriminalinė lietuvių veikla šalyje nepagrįstai dramatizuojama, teigia Norvegijos policijos generalinė komisarė Ingelin Killengreen.
Lietuvos ambasadorius Alfonsas Eidintas su I.Killengreen trečiadienį Osle aptarė dėl Lietuvos piliečių nusikalstamos veiklos Norvegijoje susiklosčiusią padėtį ir numatė priemones šiai padėčiai gerinti.

I.Killnengreen pabrėžė, kad kriminalinės Lietuvos piliečių veiklos pristatymas Norvegijos žiniasklaidoje yra nepagrįstai dramatizuojamas, nes padėtis iš tiesų nėra tokia bloga, kokia vaizduojama.

Komentuodama Lietuvoje viešėjusių Norvegijos žurnalistų ir regioninės policijos atstovų parengtus televizijos reportažus ir straipsnius pagrindiniuose dienraščiuose, I.Killengreen apgailestavo, kad tendencinga žiniasklaidos veikla neigiamai veikia norvegų požiūrį į šalyje gyvenančius lietuvius ir į visą Lietuvą.

Tačiau, pasak I.Killengreen, kriminalinių nusikaltimų, kuriuos vykdo Lietuvos piliečiai, kreivės auga.

Šiuo metu Norvegijos kriminalinė policija kartu su regioninės policijos atstovais rengia prevencinių priemonių planą nusikalstamos veiklos iš Rytų Europos šalių srautui pažaboti.

I.Killengreen pabrėžė, kad Lietuvos ir Norvegijos policijos bendradarbiavimas yra ypač profesionalus ir kur kas geresnis, lyginant Norvegijos bendradarbiavimo su kitomis šalimis patirtimi.

Pasikeitimas kriminalinės policijos atstovais, jų ilgalaikės komandiruotės ir nuolatinis bendradarbiavimas teikiant informaciją kolegoms užsienyje, I.Killengreen nuomone, yra ypač efektyvus.

Kaip spalio pradžioje pranešė dienraštis „Kauno diena”, kelių Norvegijos dienraščių ir televizijų žurnalistai prieš mėnesį lankėsi Lietuvoje, o prieš tris savaites skaitytojams ir žiūrovams pateikė savo reportažus, kuriuose juodinama Lietuva, tačiau bene labiausiai kliuvo Kaunui, pavadintam „klasikiniu gangsterių miestu”, kuriame klesti prekyba vogtais daiktais ir prasideda narkotikų kelias į Europos šalis.

Lietuvoje lankęsi Norvegijos žurnalistai kalbino ir šios šalies garbės konsulą Kaune Vytautą Valaitį, kuris sakė bandęs Norvegijos žurnalistams paaiškinti, kad bendrame nusikaltimų kontekste Kaunas iš kitų didžiųjų Lietuvos miestų niekuo neišsiskiria.

V.Valaitis pripažino, kad dėl bendro Lietuvos įvaizdžio Norvegijoje labiausiai kalti patys lietuviai.

Pasak spaudos, Norvegijos ambasados Vilniuje duomenimis, 2005 metais nusikaltimais buvo apkaltinti 179 lietuviai. Tačiau Norvegijos kriminalinių nusikaltimų tyrimų biuro pateikta statistika rodo gerokai didesnius skaičius: 2005 metais kaltinimai pateikti 549 Lietuvos piliečiams, 615-oje bylų jie pripažinti kaltais. Biuro atstovai tikino, kad neužregistruotų nusikaltimų skaičius esąs gerokai didesnis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.