Ignalinos AE elektros kainos didinti neleista

Valstybinė kainų ir energetikos komisija ketvirtadienį nepatenkino Ignalinos atominės elektrinės (AE) prašymo padidinti jai vidutinę elektros pardavimo kainą vidaus rinkai 8,5 proc. iki 7,14 cento už kilovatvalandę (kWh) ir paliko 2008 metams galioti 6,58 ct/kWh kainą.

Komisija, patikrinusi Ignalinos AE skaičiavimus, nepripažino branduolinio kuro ir trumpalaikio kuro saugojimo kainos 2008 m. augimo nuo 1,539 ct/kWh iki 1,674 ct/kWh, nes faktinė kuro kaina šiemet buvo mažesnė nei planuota. Pagrįsta pripažinta 1,609 ct/kWh kaina. Be to, nepripažintos ir visos planuojamos nusidėvėjimo sąnaudos (beveik 13 mln. litų), kiti skaičiavimai.

Komisija jau nustatė viršutinę kainos ribą elektros perdavimo operatorei „Lietuvos energijai” Lietuvos teritorijoje trejiems metams. Kaina per šį laikotarpį gali būti padidinta beveik 70 proc. – nuo dabartinės 2,41 ct/kWh iki 4,08 ct/kWh.

„Lietuvos energijos” generalinis direktorius Rymantas Juozaitis tuomet teigė, kad kitąmet ši kaina gali kilti apie 3 centus, o aukščiausią ribą pasiekti 2010 m., jau po Ignalinos atominės jėgainės uždarymo. Vis dėlto po energetikų susitikimo su premjeru Gediminu Kirkilu trečiadienį R. Juozaitis pažadėjo paslaugas branginti maždaug 8 proc. arba 0,2 ct/kWh.

Anot G. Kirkilo, susitikime su energetikais sutarta, kad kitais metais elektra gyventojams drastiškai nebrangs – ji gali kilti iki 3 ct/kWh.

Komisija kitą savaitę svarstys „Rytų skirstomųjų tinklų” (RST) ir „VST” skirstymo bei tiekimo kainos viršutines ribas. Minėtos bendrovės prašo leisti padidinti elektros skirstymo kainos viršutinę ribą daugiau nei penktadaliu.

VST prašo nustatyti skirstymo paslaugos kainos viršutinę ribą 2008-2010 m. laikotarpiui vidutinės įtampos tinkluose 8,92 ct už kilovatvalandę , žemos įtampos – 11,29 ct/kWh. Dabar ji atitinkamai yra 7,37 ir 9,17 ct/kWh. RST prašo elektros skirstymo kainos viršutinę ribą vidutinės įtampos tinkluose pakelti iki 7,73 ct/kWh, žemos įtampos – 11,72 ct/kWh , o dabartinė yra atitinkamai 6,3 ir 10,06 ct/kWh.

Galutinė elektros kaina vartotojams paaiškės lapkričio pabaigoje.

Elektros energijos gamybos kaina sudaro apie 30-35 proc., perdavimo paslaugos – apie 10-12 proc., skirstymo paslaugos – apie 44-45 proc., tiekimo – apie 1 proc., o PVM – apie 14-15 proc. visos elektros energijos kainos, kurią moka gyventojai.

Naujos Komisijos nustatomas viršutines elektros kainų ribas prieštaringai vertina ne tik gamintojai, bet ir valdininkai. Ūkio ministerijos sekretorius Artūras Danius net prabilo apie galimą Ignalinos AE uždarymą anksčiau ES nustatyto termino. LRT jis teigė, kad jėgainė gali būti sustabdyta dar iki 2009 m., nes neleidžiant branginti gaminamos elektros, gali nelikti lėšų branduolinės jėgainės saugai užtikrinti. Tuo tarpu Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys sako, kad ruošiantis Ignalinos AE uždarymui natūralu, jog ji ekonomiškai silpnėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.