Olimpinę ugnį į Pekiną neš mokytojas iš Radviliškio

Šiandien Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete vykusiame baigiamajame nacionalinės kandidatų olimpiniai ugniai nešti atrankos renginyje paskelbtas olimpinės ugnies estafetėje Lietuvai atstovausiantis asmuo. Juo tapo kūno kultūros mokytojas, Radviliškio gimnazijos direktorius Jonas Varkulevičius.
Olimpinės ugnies į Pekino olimpines žaidynes nešėjų atrankos finale J.Varkulevičius įveikė 9 kitus kandidatus. Už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu apdovanotas kūno kultūros mokytojas yra pelnęs ir geriausio kūno kultūros mokytojo, geriausio sporto klubo vadovo apdovanojimus.

„Išrinkti vieną iš 10 tikrai stiprių finale dalyvavusių asmenybių – atsakinga užduotis. Apsisprendimą nulėmė J.Varkulevičiaus entuziazmas organizuojant ir įgyvendinant įvairius olimpizmo idėjas jaunojoje kartoje skatinančius projektus, rašant knygas šia tema”, – sako „Samsung” atstovas Lietuvoje M.Sinkevičius.

Finale dalyvavo ir gydytojas kardiologas Algimantas Petrovas iš Kelmės, net 30 metų entuziastingai propaguojantis mieste tinklinį, klaipėdietis Kazimieras Budrys, buvęs profesionalus krepšininkas, daugelio varžybų čempionas, jau 31 metus organizuojantis tarptautinius „K. Budrio taurės” šeimų krepšinio turnyrus.

Į finalą pateko ir Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos prezidentas, sportininkas ir poetas Romas Bernotas, išugdęs 36 Lietuvos lengvosios atletikos čempionus, dvidešimt metų skiriantis Šilutės rajono moksleiviams, rengdamas jiems prevencinės ir sportines programas.

Vienas iš kandidatų olimpinei ugniai į Pekiną nešti buvo ir Aleksandras Antipovas, kurio dosjė puošia net keturi Lietuvos bėgimo rekordai, o vienas iš jų – 10 km. įveikimas per 27:31,50 min. – nepralenkimas jau 30 metų.

Dėl olimpinės ugnies nešėjo vardo finale varžėsi ir du kariškiai – Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie LR Vidaus reikalų ministerijos vado pavaduotojas Remigijus Volikas ir Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Vytautas Vyšniauskas bei dvi mamos – vilnietė Audronė Pilkauskienė ir Marijampolėje gyvenanti Laimutė Bražinskienė – tapusios idealais savo vaikams.

Finale svarstyta ir Rasos Prascevičiūtės kandidatūra, išsiskyrusi iš kitų gyvenimo istorijų savo dramatiškumu – 27-erių Rasa pati yra buvusi tarsi fakelas, kurį nešė ir jai pagalbą teikė įvairių tautybių žmonės, kai prieš 20 metų keturmetei žoliapjove buvo nupjautos abi kojos.
„Į šį finalą patekę skirtingų patirčių ir skirtingų profesijų žmonės patvirtina Olimpinė chartijos nuostatas, kad olimpizmas – tai gyvenimo filosofija, išaukštinanti kūno, valios ir proto savybes, apjungianti sportą, kultūrą ir žinias. Didžiuojamės visų atrankos finalistų darbais ir pasiekimais. Malonu, kad jų nuopelnai nelieka nepastebėti, kad jie yra vertinami”, – sako M. Sinkevičius.

Visą rugsėjį vykusios olimpinės ugnies nešėjo atrankoje dalyvavo daugiau nei 200 žmonių, kurie parašė esė apie daugiau nei 100 asmenybių. Renkant finalistų dešimtuką, pirmiausiai atsižvelgta kaip įtikinamai parašyta esė apie kandidatą, kaip šie žmonės savo kasdieniame gyvenime pritaiko olimpines vertybes, perduoda jas kitiems.

Olimpinės ugnies kelionė į Pekiną yra trečioji, kurioje dalyvaus Lietuvos atstovai. Baltijos šalių atrankos laimėtojai olimpinę ugnį neš estafetės atkarpoje Kinijoje.

2008 m. kovo 25 d. tradiciškai olimpinis deglas bus įžiebtas Graikijoje ant Olimpo kalno. Iš viso olimpinio deglo nešėjai įveiks 137 000 km trasą – olimpinė ugnis apkeliaus 23 šalis penkiuose kontinentuose. Tai pati ilgiausia olimpinės ugnies kelionė olimpiados istorijoje. Šiais metais olimpinę ugnį planuojama užnešti ir į aukščiausią pasaulio viršūnę – Everesto kalną. Iš viso estafetėje dalyvaus 21 780 ugnies nešėjų: 19 400 nešėjai įveiks trasą Kinijoje, 2 380 nešėjų ugnį neš kitose pasaulio šalyse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.