Alternatyvūs šildymo būdai neišdegė

Dar ne visur prasidėjus centralizuoto šildymo sezonui, židinius įsirengę miestų gyventojai ne visada gali jais pasinaudoti ir pasišildyti namus: atšalus orams sunku nusipirkti glėbelį brangių malkų.

„Kol neįjungtas šildymas, o namie temperatūra nukrenta iki 15-16 laipsnių, vakarais pasikūrename židinį. Tačiau praėjusį savaitgalį parduotuvėse malkų vos suradome. Vienoje parduotuvėje konsultantė patikino, kad malkos yra sezoninė prekė ir tokiu metu vargu ar jų rasime. Kitoje parduotuvėje sakė, kad pastarosiomis dienomis nespėja į prekybos sales nešti malkų, nes jas vis išperka”, – pasakojo LŽ skaitytojas Ignas.

Su tokiomis problemomis susiduria miestiečiai, kurie savo būstuose turi įsirengę židinius. Sodo nameliuose vasaros sezoną praleidę ir grįžti į šaltus butus miestuose neskubantys gyventojai židiniais naudojasi irgi ne vien estetikos sumetimais.

Per vakarą į židinį sumetama nuo dviejų pliauskų iki dviejų tradicinių parduotuvinių ryšulėlių malkų.

Šiltas vakaras už 20 litų

Šalies prekybos centruose, po 10 kilogramų sufasuotų malkų kaina siekia 7 litus, 15 kilogramų – 12 litų, o 20 kilogramų kainuoja apie 13 litų.

O degalinėse 10 kilogramų malkų kainuoja maždaug 10 litų.

Vadinasi, vienas šiltas vakaras perkant malkas prekybos centruose kainuoja iki keliolikos litų, o įsigyjantiesiems malkas degalinėse tenka supleškinti iki poros dešimčių litų.

Perkant malkas dideliais kiekiais šilumą mėgstantiems gyventojams pavyktų gerokai sutaupyti, tačiau daugiabučių namų gyventojai teigia neturintys tinkamos vietos didelėms malkų atsargoms laikyti.

LŽ žiniomis, vienas kubinis metras malkų šiuo metu kainuoja nuo 50 iki 80 litų, nelygu medienos kategorija.

Į parduotuvę – kaip į mišką

Pardavėjai teigia pastebintys, kad pastaruoju metu iš parduotuvių pirkėjai žingsniuoja kaip iš miško – su malkų ryšulėliais, tad teigia jomis prekiaujantys kiaurus metus.

Kaip LŽ patikino „Rimi Lietuvos” atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė, šiam prekybos tinklui priklausančiose parduotuvėse pastarąją savaitę malkos yra itin paklausi prekė.

„Pastebėjome, kad šį savaitgalį ir savaitės pradžioje malkų paklausa gerokai išaugo, – tvirtina R.Juodkienė. – Todėl natūralu, kad kurį laiką pirkėjai jų neranda, bet vien todėl, kad jas išpirko. Malkomis prekiaujame visus metus.”

Jai antrina Viktorija Jakubauskaitė, „Maxima LT” atstovė ryšiams su visuomene, teigianti, kad visose „Maxima XX” ir „Maxima XXX” parduotuvėse malkų galima rasti ir žiemą, ir vasarą. „Paklausesnės malkos būna vasarą, kai žmonės jas perka iškyloms į gamtą arba kepa šašlykus prie namų. Kai atšąla, jos taip pat yra perkamos, tik paskirtis, žinoma, kitokia – dažniausiai jų prireikia židiniui užsikurti”, – kalbėjo ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.