Ministrė gynėsi vardydama milijonus

Prezidentas pažymi, kad aukštojo mokslo ir studijų reformai rengiamasi vangiai. Švietimo ir mokslo ministrė nenori su tuo sutikti.

Per vakarykštį susitikimą su premjeru Gediminu Kirkilu ir švietimo ir mokslo ministre Roma Žakaitiene prezidentas Valdas Adamkus priekaištavo, kad aukštojo mokslo ir studijų reformai rengiamasi pernelyg lėtai. Jis ragino švietimo valdininkus negaišti laiko kalboms ir imtis konkrečių darbų.

G.Kirkilas ir R.Žakaitienė gynėsi, jog reforma, kaip ir buvo numatyta, prasidės kitąmet, o parengiamųjų darbų kalendorius nesikeitė. Jie tikino valstybės vadovą, esą esminis pertvarkos prioritetas lieka tas pats – studijų kokybė. „Tai ne tušti žodžiai”, – sakė R.Žakaitienė. Ji pabrėžė, kad nuo kitų metų žadama 20 proc. padidinti atlyginimus dėstytojams ir mokslininkas, kad lėšų teks ir studijų infrastruktūrai.

Per 13 mln. litų iš valstybės biudžeto ketinama skirti konkursiniams mokslo tyrimams, iš Privatizavimo fondo – studijų kokybės gerinimo programai. „Lėšos mokslui ir studijoms didėja 30,1 procento. Planuojama skirti 70 mln. litų iš Privatizavimo fondo, Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama 2008-2012 metais sieks daugiau kaip pusę milijardo litų”, – dosniai „dalijo” pinigus ministrė.

Ji žadėjo prezidentui dar šiemet pasirengti studijų finansavimo sistemos pertvarkai ir iki metų pabaigos pateikti Seimui naujo Aukštojo mokslo įstatymo projektą.

Nuo kitų metų rugsėjo Vyriausybė neketina reguliuoti studentų skaičiaus aukštosiose mokyklose – tai jos darys pačios. Švietimo valdininkai tik nustatys minimalų studentų skaičių, kuriam bus garantuojamos nemokamos studijos. R.Žakaitienė dar kartą patikino, kad nuo kitų metų rugsėjo studijų įmoka nebus keičiama.

Prezidentas ragino Vyriausybę kuo greičiau suformuoti paskolų fondą, kurio lėšos būtų naudojamos ne tik studijoms, bet ir studentų pragyvenimui. R.Žakaitienė teigė, jog vis dar svarstoma – ar jį sudarys valstybės, ar komercinių bankų pinigai. Kadangi būsimiems studentams neaiški įmokų dydžio kaita ir skolinimosi tvarka, paskolų fondas pradės veikti tik nuo 2009-ųjų. Iki tol bus stengiamasi išsiaiškinti finansines studentų ir jų šeimų galimybes. Ateityje keisis stipendijų pobūdis ir mokėjimo tvarka – 70 proc. jų bus socialinės. Tikimasi, kad studentai iš socialiai remtinų šeimų pragyvens už 400 litų. Likusią dalį stipendijų gaus gabūs ir itin gerai studijuojantys jaunuoliai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , .

1 atsiliepimas į "Ministrė gynėsi vardydama milijonus"

  1. ar nepastebejot?

    mokytojas neatlieka vienos pamokos arba paveluoja i darba – jam tuoj pat atskaitoma is atlyginimo arba gresia nuobauda, o zakiene ima kur kas didesne alga uz nieko neveikima. as irgi taip mokeciau, tam diplomas nereikalingas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.