Šachmatai ir boksas: ar tai nesuderinama?

Daug kam atrodo, kad šios sporto šakos yra skirtinguose poliuose. Viena paremta intelektu, kita – fizine jėga. Tačiau vienas olandas nusprendė, kad boksininkai gali sėkmingai žaisti šachmatais, šachmatininkai sėkmingai boksuotis ir sukūrė naują sporto šaką, pasaulyje vadinamą „chessboxing”.

Lietuviškai naująją sporto šaką galima būtų vadinti šachmatų boksu. Per šias varžybas sportininkai 11 raundų iš eilės boksuojasi ir žaidžia šachmatais (6 raundai šachmatų, 5 – bokso). Po bokso raundo (2 minutės) į ringą nuleidžiamas specialiais lynais pritvirtintas stalas su šachmatų lenta, sportininkai užsideda ausines, kad negirdėtų salės triukšmo, ir pradeda intelektualiąją dvikovos dalį (vienas raundas trunka 4 minutes). Po to stalas su šachmatų lenta keliauja palubėn, o sportininkai vėl tampa boksininkais. Anksčiau laiko mačas baigiasi, kai vienas iš varžovų kitą nokautuoja boksuojantis, matu baigiasi kova ant šachmatų lentos arba kuriam nors iš dalyvių baigiasi apgalvoti šachmatų ėjimams per visą mačą skirtos 12 minučių. Jei šachmatų partija baigiasi lygiosiomis, nugalėtoją lemia per bokso kovas pelnyti taškai. Bokso mačo taškus skaičiuoja 3 arbitrai.

Sveikas protas sveikame kūne

Atrodo, šia sporto šaka galėtų užsiimti bet kuris bokso ir žaidimo šachmatais pagrindus turintis asmuo, tačiau viskas ne taip paprasta. Šachmatų bokso varžybose gali dalyvauti tik asmenys, turintys pirmą šachmatininko atskyrį (mažiausiai 1800 ELO reitingo taškų) ir mėgėjų varžybose pasirodę bent 10 kovų.

Šachmatų boksą sugalvojo „Jokerio” pravarde daug kam žinomas olandas menininkas Iepe Rubinghas. Idėja kilo pamačius žiauraus serbų komikso piešinį, kuriame du kraujuoti vyrai kovoja užsimovę šachmatų lentos spalvų bokso pirštines. Pirmos šachmatų bokso varžybos buvo surengtos Vokietijoje 2003 metų rugsėjį.

Per 4 metus naujoji sporto šaka sulaukė nemenko populiarumo. Varžybos jau buvo surengtos Olandijos sostinėje Amsterdame, japonų Tokijuje, prancūzų Nante, vokiečių Miunchene, Kelne ir Berlyne. 2007-aisiais numatyta surengti kovas Los Andžele, Paryžiuje, Prahoje, Ciuriche, Maskvoje ir tame pačiame Berlyne.

Šachmatų boksas sulaukė ir netikėtai didelio žiniasklaidos dėmesio. Apie šią sporto šaką išsamiai rašė ir rodė „Die Zeit”, „Los Angeles Times”, „The Guardian”, „Playboy”, „Spiegel”, „Spiegel TV”, „Sat 1”, „Pro7”, ZDF, ARD, „Fuji TV” ir „ESPN Sports”.

Pirmas pasaulyje šachmatų bokso klubas buvo įkurtas 2005 metais Berlyne. Jis vadinasi „Chess Boxing Club Berlin e.v.”. Iš pradžių klube buvo 13 sportininkų ir 2 šachmatų treneriai. Dabar klube sportuoja 40 žmonių, jiems vadovauja 3 šachmatų ir 2 bokso treneriai.

Naujosios sporto šakos plėtra ir populiarinimu užsiima Pasaulio šachmatų bokso organizacija (WCBO). Ji savo sporto šaką tituluoja XXI amžiaus biatlonu. „Viena pagrindinių mūsų sporto idėjų labai sena – sveikas protas sveikame kūne. Mes remiamės filosofija: kova vyksta ringe, o karai laimimi prie stalo”, – skelbia WCBO.

Netikėjo, kol negavo pinigų

Vienas žinomiausių šachmatų boksininkų yra vokietis Frankas Stoldtas. Šis Berlyno raitasis policininkas iki 2006-ųjų lapkričio buvo laimėjęs 12 kovų. Tačiau Nante susitiko su šachmatų bokso debiutantu lenku Pavelu Dziubinskiu ir netikėtai pralaimėjo. Vokiečiui ši kova turėjo būti tik lengva treniruotė rengiantis kovai dėl pasaulio čempiono titulo.

F.Stoldtas savo laiku kovojo profesionalų ringe ir kartą net susitiko su vienu iš ukrainiečių brolių Kličko. Taigi boksininkas jis yra tikrai neblogas. Galingo sudėjimo lenkas savo šalyje yra laimėjęs daugybę įvairaus amžiaus kategorijų šachmatų turnyrų. Prie šachmatų lentos jis ir palaužė varžovą – 9-ajame raunde vokiečio karaliui buvo paskelbtas matas. Lenko kovą su vokiečiu tiesiogiai transliavo televizija RTL, salėje ją stebėjo 5 tūkst. žiūrovų (bilietas kainavo 10 eurų).

„Finansinių sąlygų atskleisti negaliu, tačiau kovos prizinis fondas buvo tikrai nemažas”, – po kovos pasakojo lenkas.

Jis prisiminė, kad ilgai negalėjo rimtai vertinti pasiūlymo kovoti šachmatų bokso varžybose. „Per vienas šachmatų varžybas priėjo vokietis ir pasiūlė. Jis sakė, kad esu šiai sporto šakai gerai sudėtas. Esu tik 175 cm ūgio, bet sveriu daugiau nei 100 kilogramų. Anskčiau aš ne tik žaidžiau šachmatais. Lankiau stalo teniso, bokso, kikbokso, rankų lenkimo treniruotes. Pastarojoje sporto šakoje laimėjau Lenkijos taurę, o šalies čempionate buvau trečias. Sulaukęs pasiūlymo, ilgai netikėjau, kad viskas yra tiesa. Maniau, kas nors mėgina man iškrėsti pokštą. Patikėjau, jog tai rimta tik tada, kai mačo Nante rengėjai pervedė kelionei į Prancūziją skirtus pinigus”, – prisiminė 21 metų teisės studentas P.Dziubinskis.

Šachmatų ir bokso pasaulyje vis dažniau prabylama, jog šachmatų boksu domisi ne vienas praeityje garsus boksininkas. Kalbama, kad rimtai mokosi žaisti šachmatais net pats Lennoxas Lewisas. Minimos ir brolių Kličko, kurie ir šiaip yra gerai išsilavinę, pavardės. Tokių žvaigždžių atėjimas akimirksniu iškeltų šachmatų boksą į populiarumo viršūnes. Tačiau tai greitai negali nutikti. Mat surinkti reikiamą kiekį šachmatų reitingo taškų reikia nemažai laiko.

Nesuviliotų niekas

Lietuvos šachmatų pasaulyje įspūdingu stotu gali pasigirti tik didmeistris Danas Ruželė. 39 metų šachmatininkas, išgirdęs apie šachmatų boksą, nusišypsojo. „Nesu apie tai girdėjęs. Jokių kovinių sporto šakų treniruočių nesu lankęs, be to, manau, kad jei kas galvą padaužytų, smegenų sumažėtų ir būtų sunkiau šachmatais žaisti”, – juokavo D.Ruželė. Šachmatininkas teigė, kad išmėginti šachmatų boksą nesuviliotų niekas. „Jei ringe susitikčiau su boksininku, iki šachmatų žaidimo neprieitume”, – sakė šachmatininkas.

Lietuvos bokso federacijos (LBF) viceprezidentas Romualdas Gudžiauskas šachmatų bokso idėją pavadino įdomia. „Turime šachmatais žaisti mėgstančių boksininkų, boksą taip pat galima pavadinti ringo šachmatais. Tačiau nemanau, kad rimtas boksininkas sutiktų kovoti su priešininku, kuris turi mažiau patirties ir yra žemesnio lygio”, – abejojo galimybe, kad kuris nors lietuvis išmėgintų naująją sporto šaką, LBF viceprezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.