TS gina partiečius, susijusius su teroristais – Seimo komisijos vicepirmininkas

Laikinosios komisijos, tyrusios buvusio savanorio ir VSD pareigūno Juro Abromavičiaus žūtį, išvadų neigimas parodo, kad Tėvynės sąjunga iki šiol gina partiečius, turėjusius ryšių su teroristais, teigia komisijos pirmininko pavaduotojas socialliberalas Vaclovas Karbauskis.

„Tėvynės sąjungos narių, susijusių su sprogdintojais pavardės įvardijamos tik riboto naudojimo prieduose, tačiau Andriaus Kubiliaus (TS lyderio – BNS) reakcija rodo, kad ši partija ir iki šiol gina savo partiečius, turėjusius ryšių su teroristais”, – teigiama antradienį išplatintame laikinosios komisijos vicepirmininko pranešime.

Jo teigimu, pats A.Kubilius nėra kaltinamas asmeniškai turėjęs ryšių su J.Abromavičiaus sprogdintojais, o Tėvynės sąjunga komisijos išvadose nėra vadinama teroristine organizacija, tačiau esą duomenys, kad konservatoriai turėjo ryšių su sprogdinimą įvykdžiusiais asmenimis, buvo nustatyti teisėsaugos institucijų.

Konservatorių lyderis A.Kubilius, pirmadienį apgailestaudamas dėl Tėvynės sąjungai nepalankių J.Abromavičiaus žūtį tyrusios komisijos išvadų, ironizuodamas sakė, jog sulaukęs žilos senatvės pasakos vaikaičiams, „kaip tapo teroristu”.

„Darbietės” Loretos Graužiniernės vadovaujama komisija, sudaryta siekiant ištirti prieš dešimtmetį įvykdyto savanorio J.Abromavičiaus nužudymo aplinkybes, pirmadienį vakare patvirtino 9 išvadas, kuriose konservatoriai siejami su nužudymą organizavusia ir įvykdžiusia grupuote, turinčia teroristinės organizacijos bruožų.

Be to, buvęs konservatorių lyderis bei Seimo pirmininkas, dabartinis europarlamentaras Vytautas Landsbergis kaltinamas neteisėtai daręs spaudimą prokurorams nurodydamas ištirti J.Abromavičiaus žūtį ir tilto per Bražuolės upelį sprogimą tiriančių pareigūnų veiklą.

Komisija taip pat nutarė, jog yra pakankamai duomenų, kad konservatorius, eksparlamentaras Algirdas Petrusevičius gali būti susijęs su J.Abromavičiaus nužudymu. Nustatyta, jog A.Petrusevičius, tapęs parlamentaru bei dirbdamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, turėjo galimybę disponuoti visa informacija apie J.Abromavičiaus žūties tyrimą ir galėjo jam daryti įtaką.

Konservatoriai Jurgis Razma ir Audronius Ažubalis komisijos veikloje teigė įžvelgiantys politinio susidorojimo apraiškų ir nebedalyvavo paskutiniuose posėdžiuose. Jie nutarė formuluoti atskirąją nuomonę – tai padaryti turėtų antradienį popiet.

Tuo metu komisija savo išvadas dar teiks Seimui, parlamentarai balsuodami išreikš nuomonę, ar pritaria komisijos darbo vaisiams.

Per savo ilgiau nei metus trunkančią veiklą komisija išklausė maždaug trijų dešimčių liudytojų prieštaringus parodymus. Kai kurie liudytojai teigė, kad J.Abromavičius galėjo būti nužudytas, nes išsiaiškino, kas 1994 metais susprogdino geležinkelio tiltą per Bražuolės upę, kiti teigė, kad žūtis galėjo būti susijusi su J.Abromavičiaus darbo Valstybės saugumo departamente (VSD) metu vykdytais kontrabandos tyrimais.

Komisijoje be, 2 konservatorių, dirba 3 socialdemokratai, 2 liberaldemokratai, tiek pat valstiečių liaudininkų bei po vieną socialliberalą, liberalcentristą ir „darbietį”.

J.Abromavičiaus nužudymas Seime buvo tiriamas ir 1997 metais konservatoriaus Sigito Kakčio vadovaujamoje komisijoje, tačiau tuomet apčiuopiamų rezultatų pasiekta nebuvo.

J.Abromavičius žuvo 1997 metų sausio 31-ąją Kaune, sprogus jo automobiliui. Nusikaltėliai po automobiliu buvo pritvirtinę maždaug 500 gramų sprogstamosios medžiagos heksogeno, dar vadinamo jūros mišiniu.

Generalinė prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad sprogstamąjį įtaisą pagamino ir po J.Abromavičiaus automobiliu pritvirtino asmuo, kuris vėliau atsitiktinai pats susisprogdino.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.