Putinas atvyko į Iraną istorinio vizito

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atvyko į Iraną nepaisydamas pranešimų, kad mirtininkų būrys planavo jį nužudyti.

„Prezidentas Vladimiras Putinas atvyko į Iraną,” – savo interneto svetainėje pranešė valstybinis transliuotojas.

Anglų kalba transliuojantis Irano kanalas „Press-TV” parodė reportažą, kuriame matyti didelis baltas lėktuvas su užrašu „Rusija”, riedantis Teherano Mehrabado oro uosto tūpimo taku.

Oro uoste jį sutiko šalies užsienio reikalų ministras Manouchehras Mottaki (Manoučehras Motakis).

Tai pirmasis Kremliaus vadovo vizitas Irane nuo pat islamo revoliucijos 1979 metais.

V.Putinas Teherane dalyvaus Kaspijos jūros regiono valstybių viršūnių susitikime ir susitikti su Irano lyderiais. Jo vizitas yra labai reikšmingas Iranui ir vyksta tokiu metu, kai didėja įtampa dėl iraniečių branduolinės programos.

Prieš viršūnių susitikimą, kuriame dalyvaus Azerbaidžano, Irano, Kazachstano, Rusijos ir Turkmėnistano lyderiai, Teherano gatvėse aiškiai matėsi, kad taikomos sustiprintos saugumo priemonės.

Iranas nuolat priima sąjungininkus, kurie, kaip ir jis, jaučia antipatiją Jungtinėms Valstijoms, – Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) ar Venesuelos lyderį Hugo Chavezą (Hugą Čavesą).

Tačiau tokio rango valstybės veikėjo, kaip V.Putinas, kurio šalis turi veto teisę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje, vizitas yra išties svarbus įvykis.

Praeitą kartą Irane apsilankęs Kremliaus bosas buvo sovietų diktatorius Josifas Stalinas, kuris kartu su Winstonu Churchilliu (Vinstonu Čerčiliu) ir Franklinu D.Rooseveltu (Franklinu D.Ruzveltu) 1943 metais dalyvavo garsiojoje „Didžiojo trejeto” konferencijoje Teherane.

V.Putinas ne tik dalyvaus viršūnių susitikime, bet ir susitiks su prezidentu Mahmoudu Ahmadinejadu (Mahmudu Ahmadinedžadu) bei aukščiausiuoju lyderiu ajatola Ali Khamenei (Aliu Chamenėjumi) – tai retai suteikiama garbė kito tikėjimo svečiui.

Iranas piktai atmetė pranešimus apie planuotą V.Putino nužudymą ir sakė, kad tai yra „psichologinio karo”, kuriuo siekiama pakirsti Teherano ir Maskvos santykius, dalis.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax” sekmadienį pranešė, jog šalies saugumo tarnybos buvo informuotos, kad mirtininkai ir pagrobėjai rengiasi nužudyti ar pagrobti V.Putiną per jo vizitą į Teheraną. Pranešime nebuvo nurodyta, kas galėtų stovėti už šių grupuočių.

„Patikimas šaltinis vienoje Rusijos specialiojoje tarnyboje gavo informacijos iš kelių šaltinių už Rusijos ribų, kad per Rusijos prezidento vizitą Teherane rengiamasi bandyti nužudyti”, – buvo sakoma „Interfax” žinutėje.

Svarbus derybų klausimas turi būti smarkiai vėluojantis projektas, pagal kurį Rusija Iranui pietiniame Bušehro mieste stato jo pirmąją atominę elektrinę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.