Uostamiesčio centre nyksta parduotuvės

Visame Klaipėdos centre yra tik kelios maisto parduotuvės, tačiau ir šias „uždaro” įstatymai bei nelygi konkurencija su prekybos centrais.

Nuo lapkričio 1-osios nebeveiks Herkaus Manto gatvėje įsikūrusi maisto ir alkoholio parduotuvė „Žemyna”, kuri šiemet būtų skaičiavusi jau keturioliktus metus. Prieš rugsėjo pradžią duris užvėrė ir Liepų gatvėje 16 metų gyvavusi maisto parduotuvė „Kampas”.

Pastarosios savininkai tikina, jog tokį sprendimą padiktavo rinka – prekybos centrai nukonkuravo mažąsias prekybos vietas.

„Dar svarstėme, ar nutraukti veiklą laikinai, ar atsidaryti praėjus kuriam laikui. Galų gale supratome, jog dirbti nebėra prasmės, nes esame per maži”, – tikino verslininkai, palikę veikti tik „Kampe” įsikūrusią kavinę.

O ant „Žemynos” vitrinų praeitą savaitę buvo iškabinti skelbimai apie pigiai išparduodamą naudotą įrangą.

Parduotuvė nebeužsisako naujų prekių, o keliolika metų joje dirbęs personalas gyvena atsisveikinimo nuotaikomis.

„Turėjome nuolatinių pirkėjų ratą. Dirbome visą parą, bet kaimynai nesiskųsdavo triukšmu, atvirkščiai – džiaugėsi, kad bet kokiu paros metu galėdavo nusipirkti ir maisto, ir svaigiųjų gėrimų”, – pasakojo pardavėjos.

„Žemynos” savininkė Vaclava Lukošienė dienraščiui teigė, jog parduotuvės uždarymo priežastis – įsigaliojusios Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, ribojančios prekybą svaigiaisiais gėrimais daugiabučiuose namuose įsikūrusiose parduotuvėse nuo 22 val. iki 9 val. ryto.

Tačiau yra ir kitų priežasčių.

„Mes nepajėgus atsilaikyti prieš „akropolius” ir kitus gigantus, po įstatymo pataisų dirbti tapo nepelninga”, – kalbėjo V. Lukošienė. Ji nepanoro atskleisti, kas įsikurs „Žemynos” patalpose.

Uždarius šią parduotuvę liks nuskriausti miesto centro gyventojai, mat dabar tam, kad patenkintų poreikius, jiems teks stovėti vis ilgėjančiose eilėse „Iki” prekybos centre M. Mažvydo alėjoje. Artimiausia parduotuvė – tik „Norfa” Liepų gatvėje.

Minėta Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa palietė per 40 uostamiesčio parduotuvių, iš kurių buvo dirbusių ir visą parą. Dauguma jų, įsigaliojus pataisoms užsidarė.

„To ir reikėjo tikėtis”

Senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkė Eugenija ODEBRECHT

Kitaip ir negalėjo būti – smulkus verslas nepajėgus atlaikyti tokios nelygios konkurencijos. Nyksta ne tik naujamiesčio parduotuvės, jau seniai ištuštėjo senamiestis. Dabar priėjome ir iki prekybos centrų, kurių gausa sužlugdė smulkiuosius verslininkus, krizės. Į juos nebemalonu užsukti, nusigyvenę visomis prasmėmis. Pardavėjai pikti ir pavargę, jų dėl emigracijos gerokai sumažėjo, o prekių kokybė vis prastėja – galima rasti ir su pasibaigusiu realizacijos terminu, vaisiai bei daržovės parduodami suvytę.

Situaciją valdo rinka

Savivaldybės administracijos Investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėja Elona JURKEVIČIENĖ

Nuo ateinančių metų pradėsime įgyvendinti programą, kurios tikslas – atgaivinti regresuojančias senamiesčio teritorijas. Verslininkams, ketinantiems pradėti veiklą senamiesčio teritorijoje, iš miesto biudžeto ir Europos Sąjungos fondų lėšų būtų kompensuojama dalis patalpų nuomos mokesčių. Jeigu projektas pavyks, bus svarstoma galimybė plėsti teritoriją ir iki naujamiesčio, o šiandien – yra kaip yra. Situaciją valdo rinka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.