Futbolo paslaptys Anglijos universitete

Praėjusias dvi vasaras ištikimiausi EuroFootball.lt skaitytojai galėjo rasti Anglijoje gyvenančio lietuvių trenerio įspūdžius iš „Man Utd” klubo vaikų treniruočių stovyklos (I ir II). Tačiau tada nesužinojome, kaip prasideda toks daugeliui tautiečių neįprastas karjeros kelias. Apie tai mums papasakoti savo „mėnraštyje” sutiko futbolo studijas šio sporto tėvynėje Anglijoje pradėjęs vienas EuroFootball.lt įkūrėjų Augustinas.

2005 metų pavasaris – neblogai išlaikyti valstybiniai egzaminai ir vieta Vilniaus Universitete. Vieta, dėl kurios taip kovoja tūkstančiai dvyliktokų baigusių mokyklą. Nereikia slėpti, kaip ir didžioji dauguma moksleivių stojau į universitetą nežinodamas ką aš ten veiksiu ir ko aš ten einu. Įstojau į Komunikacijos Fakulteto „Bibliotekininkystės ir informacijos” specialybę, nors iš tiesų gyvenime buvau perskaitęs vos kelias rimtas knygas. Bet kaip daugelis pasakytų, juk vis tiek baigus tavęs laukia aukštojo mokslo diplomas ir neblogas darbas. Tačiau didžioji bėda ne čia. Didžioji bėda tame, kaip pasakė žymi lenkų poetė Wislawa Szymborska, savo kalboje gaunant Nobelio Premiją, jog svarbiausia žmogui gyvenime dirbti ir daryti tai ką labiausiai nori. Apibendrinant, turi pasirinkti, ar nori visą gyvenimą keltis anksti ryte ir 8 valandas darbe sėdėti užsivertęs popieriais, ar keltis rytą su didele aistra ir noru eiti į darbą, žinodamas, kad ši diena vėl bus kitokia, vėl pilna naujų išbandymų, naujų patirčių, išgyvenimų ir svarbiausia nenuobodi.

Taigi, taip darydamas bibliografinius aprašus kankinausi du metus, po kurių pasakiau: „Gana! Užteks!”, mečiau mokslus Vilniaus Universitete, susitvarkiau reikalingus dokumentus, išsilaikiau IELTS anglų kalbos egzaminą, nusiunčiau motyvacinį laišką ir atėjus vasarai gavau atsakymą, kad rugsėjį esu laukiamas Southamptono Solent Universitete studijuoti „Futbolo studijų” (ang. Football Studies). Anglijoje ši specialybė dar jauna, tačiau jau tapo prestižinė. Gaunama šimtai paraiškų, kurių daugelis atmetama. Man pasisekė turbūt dėl dviejų priežasčių. Pirmoji, nes Lietuvoje pradėjau tokį projektą kaip EuroFootball.lt bei nuo pat pradžių dirbau dabar puikiai funkcionuojančioje Sekmadienio Futbolo Lygoje.

Visa tai paminėjau savo motyvaciniame laiške, kuris anglams yra be galo svarbus sprendžiant ar priimti asmenį į universitetą ar ne. Na, o antroji turbūt ir yra ta, kad esu lietuvis, nes kaip teko sužinoti čia, dėstytojams svarbu, kad studijose būtų ne vien anglai, o ir užsieniečių, kad savo įgautas žinias jie galėtų pritaikyti grįžę namo, kur futbolas dar tik žengia pirmuosius žingsnius.

Taigi, mūsų grupę sudaro 75 žmonės. 70 anglų, 3 latviai, norvegas ir aš. Jau nuo pirmos dienos universitete mums buvo labai aiškiai pasakyta, kad iki kitų metų, o gal ir greičiau, mūsų liks tik apie pusė. Ne todėl, kad kažkas tarp mūsų iš esmės negali būti futbolo vadybininku ar treneriu, bet todėl, kad norint išlikti šiose studijose turi būti be galo motyvuotas. Žinoti, ką tu čia veiki, ko nori pasiekti ir turėti noro daug skaityti, lankyti visas paskaitas bei praktinius užsiėmimus, nes skirtingai nuo kitų sričių lankomumas „Futbolo studijose” yra iš esmės svarbus dalykas ir praleidęs bent kelis užsiėmimus gali atsilikti taip, kad nebepasivysi likusios grupės. Pamačius kai kurių anglų požiūrį į mokslą ir pasilinksminimus, supratau šių dėstytojo žodžių prasmę.

Anglai linksminasi visada. Jiems nėra penktadienio ar šeštadienio. Jie lygiai taip pat iki paryčių gali linksmintis tiek pirmadienį, tiek bet kurią kitą savaitės dieną, o tada pamiegoję 2 valandas eiti į mokslus ir bandyti kažką suprasti, kas yra praktiškai neįmanoma.

Šio straipsnio esmė yra supažindinti jus su futbolu ne tik kaip žaidimu, kurį matome per televiziją, apie kurį skaitome interneto puslapiuose bei stebime stadionuose, tačiau ir apšviesti kaip futbolas yra kuriamas ir statomas nuo pat pradžių. Ko reikia, kad galėtum dirbti su futbolu susijusį darbą, o sričių baigus studijas yra išties be galo daug. Juk futbolas tai ne vien 22 žmonės spardantys kamuolį aikštėje – tai didžiulė industrija, multi-milijardinis verslas. Galų gale, jeigu įsigilintume, futbolas – tai mūsų visuomenės atspindys. Šis trumpas straipsnis yra tik įžanginis, jeigu jis sulauks dėmesio ir komentarų, prižadu kiekvieną mėnesį pasidalinti su Jumis mano įgautomis žiniomis, kad ir Jūs suprastumėte daugiau apie viską ką apima tas stebuklingas žodis futbolas.

O dabar šiek tiek smulkiau apie dalykus kuriuos mokysiuosi šiais metais.

Pirmaisiais metais mokysimės šių dalykų:

1. Sporto plėtros pagrindai (Principles of Sport Development)
2. Treniravimo pagrindai (Principles of Coaching)
3. Futbolas ir visuomenė (Football and Society)
4. Futbolo pagrindai ir praktika (Football Principles and Practice)
5. Industrijos tyrimas ir pagrindai (Industry Practice and Research)

Dabar nenorėčiau plėstis ir rašyti apie kiekvieną dalyką atskirai. Tiesiog galiu pasakyti, jog studijos padalintos į dvi dalis. Viena yra praktinė, kuomet visas mūsų kursas nuvežamas į futbolo aikštynus, kur beje žolytė tokia lygi, jog net gaila ant jos lipti. Taigi, šiuose aikštynuose mes iš praktinės pusės mokomės ką reikia ir ko nereikia naudoti futbolo treniruotėse, kokie dalykai yra esminiai, norint sėkmingai treniruoti komandą, suskirstyti į grupes patys bandome vesti treniruotes. Taip pat esame supažindinami su treniravimo būdais, kurių yra šimtai. Nuo Sero Alekso Fergusono naudojamo diktatoriškojo iki daugelio mūsų Lietuvos vaikų trenerių naudojamo Baby-sitter stiliaus, kurio esmė duoti vaikams kamuolį ir pasakyti „žaiskit!”.

Kita mokslų dalis, kuri yra svarbesnė už praktinę – tai teorija. Per šiuos metus turėsime atlikti daugybę prezentacijų, perskaityti daugybę knygų, parašyti daugybę darbų, kuriuos taip pat reikės pristatyti. Būsime supažindinti su tuo, kokiu būdu futbolas tiesiogiai ir netiesiogiai susijęs su visuomene. Kaip veikia visa futbolo industrija ir ko reikia, kad šis sportas taptų pelningas ir dar populiaresnis. Kokių savybių reikia norint tapti geru vadybininku ir nebūtinai futbolo srityje.

Čia norėčiau šį kartą ir baigti. Kaip jau minėjau, jei straipsnis susilauks susidomėjimo, tuomet pažadu kiekvieną mėnesį plačiau papasakoti apie mokslus ir pasidalinti savo įgauta patirtimi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.