A. Kubilius prognozuoja ekonominę krizę

Tėvynės sąjungos lyderis Seimo vicepirmininkas Andrius Kubilius prognozuoja ekonominę krizę Lietuvoje.

„Nerūpestingo socialdemokratų valdymo palikimas gali būti pakankamai skaudi ir gili ekonominė krizė. Krizės nepadės išvengti vien tik biudžeto išlaidų ribojimas fiskalinės drausmės įstatymu, nors tai ir yra svarbu”,- sakė jis pirmadienį spaudos konferencijoje.

A. Kubiliaus manymu, didžiausia problema su infliacijos procesais Lietuvoje yra tai, kad Vyriausybė atlieka tik infliacijos „stebėtojos” vaidmenį, o finansų ministras Rimantas Šadžius seka tik pasakas apie voveraitę, kuri rudenį turi sukaupti atsargų sunkesnei žiemai. „Tokio voveraitiško požiūrio tikrai neužtenka, kad Lietuva pabėgtų nuo krizės perspektyvos”, – sako politikas.

A. Kubilius priekaištauja Vyriausybei dėl jos pasimetimo ir blaškymosi. „Tokia Vyriausybė, kokia yra dabar, su jos pasimetusia psichologine būsena ir jos labai ribotu sugebėjimu priimti reikalingus sprendimus tampa ekonomiką destabilizuojančiu veiksniu. Premjero blaškymasis su mokesčiais ar pensijomis mūsų ekonomikai yra ne mažiau pavojingas nei JAV nekilnojamojo turto krizė”, – sakė A. Kubilius.

Konservatorių lyderis pritaria Europos Sąjungos komisarės Dalios Grybauskaitės susirūpinimui, nes akivaizdu, kad tai, ką matome valstybės finansuose, yra dar tik „žiedeliai”. „Panašias perspektyvas jau nuo metų pradžios brėžė daugelis tarptautinių ekspertų, įskaitant ir Tarptautinį valiutos fondą, bet į visas rekomendacijas buvo atsainiai numojama ranka”, – pastebėjo jis.

Bandymas teisintis, kad infliaciją lemia tik išoriniai veiksniai – energetikos išteklių ar grūdų bei pieno brangimas tarptautinėse rinkose, A. Kubiliaus nuomone, neatsako į paprastą klausimą – kodėl Slovėnijoje infliacija yra gerokai mažesnė nei Lietuvoje.

„Ką, Slovėnijoje nafta ar dujos yra pigesnės? Noriu priminti, kad ankstyvą pavasarį Tarptautinis valiutos fondas perspėjo, jog didžiausia problema Lietuvai bus ne energetikos brangimas, o atlyginimų privačiame sektoriuje spartus augimas, viršijantis darbo našumo augimą. Tas pats Tarptautinis valiutos fondas siūlė ir priemones, kurios visame pasaulyje yra vienodos, kaip reguliuoti darbo jėgos kainos augimą”,- pastebėjo A. Kubilius. Jis priminė, kad viena iš pasiūlytų priemonių buvo darbo jėgos įvežimas iš trečiųjų šalių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.