Juodkalnija pasirašė asociacijos sutartį su ES

Pirmadienį Europos Sąjunga ir Juodkalnija pasirašė sutartį, kuria ši buvusi Jugoslavijos respublika žengia pirmą oficialų žingsnį ES narystės link.
„Tai puiki diena Juodkalnijai ir jos piliečiams”, – sakė šios šalies ministras pirmininkas Željko Sturanovičius per pasirašymo ceremoniją.

Stabilizacijos ir Asociacijos sutartį, kuri daugiausia reiškia laipsnišką įėjimą į ES laisvosios prekybos zoną, dar turi ratifikuoti kiekviena iš 27 ES narių.

Tinkamas sutarties įgyvendinimas reiškia „vieną dieną atsiversiantį kelią į ES kandidatės statusą”, sakė ES plėtros komisaras Olli Rehnas (Olis Renas) per ceremoniją.

Kadangi tokia procedūra gali trukti iki dvejų metų, sausio 1 dieną įsigalios laikinoji ekonominė sutartis.

Ši sutartis leis į ES rinką laisvai patekti Juodkalnijoje gaminamoms prekėms mainais į laipsnišką, penkerius metus trunkantį savo rinkos atvėrimą ES gaminiams.

Juodkalnija derybas dėl šios sutarties pradėjo 2005 metų spalį, kai dar buvo Serbijos federacijos dalimi.

Derybos buvo sustabdytos 2006 metų gegužę dėl Belgrado nebendradarbiavimo su Tarptautiniu kriminaliniu tribunolu buvusiai Jugoslavijai (ICTY).

Tačiau po Serbijos ir Juodkalnijos išsiskyrimo praėjusių metų birželį, pastaroji, bendradarbiavusi su Hagos tribunolu, atnaujino derybų procesą jau be Belgrado

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.