Knygynuose skambės pasakos ir dainos

Artimiausias skaitymą populiarinančios akcijos „Laikas su knyga” renginys vaikams – mįslinga muzikali kelionė po lietuvių liaudies pasakas. „Baltų lankų” knygynuose mažieji išgirs populiariausias lietuvių liaudies pasakas, kanklėmis akompanuojamas lietuvių liaudies dainas bei pasakas su dainuojamaisiais intarpais.

Renginiai vyks „Baltų lankų” knygynuose, prekybos centruose „Akropolis”:

Spalio 16, antradienį, 12:00 val., Vilniuje
Spalio 17, trečiadienį, 12:00 val., Kaune
Spalio 23, antradienį, 12:00 val., Klaipėdoje
Lietuvių liaudies pasakose ir dainose paslėpti archainės mąstysenos ir pasaulėjautos lobiai, kuriuos iš lūpų į lūpas per ilgus amžius vyresnieji perduodavo mažiesiems. Įvairių žanrų pasakomis iliustruojamos ir mokomos žmogaus elgesio taisyklės. Todėl nuo seno pasakos svarbios savo didaktine, kultūrine ir pramogine reikšmėmis.
Vienos gražiausių ir archaiškiausių lietuvių liaudies pasakų – dainuojamosios pasakos. Dainuojamieji intarpai pabrėžia svarbesnes siužeto dalis, pasako užkeikimus, magines formules. Pasakų dainos, neretai senesnės už pačią pasakojamąją dalį, užkonservavo senųjų tikėjimų reikšmes, lietuviškosios pasaulėjautos pagrindus.
Pasakotojai improvizuodami savo nuožiūra įterpdavo liaudies dainų fragmentų ir į kitas pasakas. Akcijos „Laikas su knyga” organizatoriai dainuojamąsias pasakas sumanė praturtinti kanklių skambesiu.
„Šiandien retas vaikas išgirsta autentiškų lietuvių liaudies pasakų, pasakojamų tėvų ar senelių. Todėl norime atgaivinti šios sakytinės tradicijos tęstinumą. Tikimės, kad dainomis ir muzika praturtinta pažintis su pasakomis ir lietuvių tautosaka paliks vaikams įspūdį ir vėliau paskatins toliau domėtis tautos išminties lobynais”, – mano „Baltų lankų” knygyno Vilniaus filialo vadovė Živilė Rudytė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.