Minske tūkstančiai žmonių dalyvavo opozicijos surengtose „Europos eitynėse”

Keli tūkstančiai žmonių dalyvavo protesto akcijoje Minsko centre sekmadienį, protestuodami prieš autokratiškai valdančio Aleksandro Lukašenkos, kurį Vakarai kaltina pagrindinių žmogaus teisių pažeidimais, politiką.

Demonstracijos, vadinamųjų Europos eitynių, organizatoriai tikisi parodyti, kad Baltarusija siekia prisijungti prie Europos Sąjungos.

Organizatoriai mėgino į Europos eitynes aukščiausią Baltarusijos vadovybę, parlamento deputatus ir politikus, kurie paskui A.Lukašenką prakalbo, kad būtina plėtoti ryšius su Europa.

„Mes pasiūlėme valdžiai prisijungti prie mūsų, bet ji atsisakė. Tai eitynės ne prieš ką nors, o eitynės už Europą”, – sakė Aleksandras Milinkevičius, opozicijos lyderis ir A.Lukašenkos varžovas per praėjusius prezidento rinkimus, kalbėdamas mitingo dalyviams.

Sekmadienio akcijoje dalyvavo tik maždaug dešimt prezidentą remiančios Baltarusijos respublikinės jaunimo sąjungos narių ir veteranų organizacijų atstovų, laikydami transparantus, kritikuojančius, kad pabrango vizos į Europos šalis.

OMON LAIKĖSI SANTŪRIAI

Teisėtvarkos pajėgos demonstratyviai ignoravo sekmadienį vykusių Baltarusijos sostinėje „Europos eitynių” eigą, nors Baltarusijos opozicija, taip pat demonstratyviai ignoravo valdžios leistą akcijos scenarijų.

Minsko vykdomasis komitetas leido mitinguotojams susirinkti prie Mokslų akademijos, bet kai kurių opozicijos lyderių ir nesutinkančio „žaisti pagal taisykles” jaunimo raginimu demonstrantai susirinko į Spalio aikštę, prie pat prezidento A.Lukašenkos rezidencijos.

Tačiau ne taip, kaip visada, ši aikštė nebuvo užblokuota, o iš teisėtvarkos institucijų buvo tik VAI inspektoriai ir slaptai filmavę dalyvius specialiosios paskirties tarnybų operatoriai, apsirengę civiliniais drabužiais.

Maždaug 5 tūkst. žmonių kolona netrukdoma šaligatviais perėjo pagrindinį Baltarusijos sostinės prospektą su Europos Sąjungos, opozicinių politinių organizacijų ir dabartinės valdžios uždraustomis baltos, raudonos ir baltos spalvų vėliavomis.

Nedideli jaunų demonstrantų incidentai su milicininkais reguliuotojais, neleidusiais kolonai išeiti į važiuojamąją dalį, pirmą kartą per pastaruosius kelerius metus nesibaigė OMON areštais, o autobusai su specialiosios paskirties pajėgomis budėjo tik pavartėse, toliau nuo kino kamerų ir stebėtojų, tarp kurių buvo Minske akredituotų diplomatinių misijų atstovų, akių.

„Ekonomiškai Baltarusijos vadovybė labai suinteresuota plėtoti ryšius su Europos Sąjungos šalimis, ypač paaštrėjus Baltarusijos ir Rusijos santykiams”, – pažymėjo opozicijos politikė, ekonomikos mokslų kandidatė Liudmila Griaznova.

„Baltarusijos valdžia prakalbo apie naudingą bendradarbiavimą energetikos srityje ir pabrėžia, kad prekių apyvarta su ES šalimis jau didesnė nei su Rusija, – sakė ji. – Tačiau politikos srityje susivienijusi Europa primygtinai reikalauja vykdyti daugiau kaip prieš metus suformuluotus 12 punktų, tarp kurių reikalaujama paleisti į laisvę politinius kalinius, gerbti žodžio laisvės ir susirinkimų teisę, vykdyti, vadinasi, pakeisti pačią Baltarusijos valdžios esmę”.

Stebėtojai Minske mano, jog taikus opozicijos eitynių sekmadienį pobūdis gali būti susijęs su būsimu Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) pranešėjo apie padėtį Baltarusijoje Andreaus Rigoni (Andrejaus Rigonio) vizitu į Baltarusijos sostinę.

Italijos deputatas numato susitikti su Baltarusijos pareigūnais ir piliečių visuomenės aktyvistais ir nuspręsti, ar Minskas pasistūmėjo į priekį, kad priartėtų prie Europos gyvenimo normų.

PREVENCINIAI AREŠTAI

„Europos eitynių išvakarėse A.Rigoni pareiškė susirūpinimą nusiritusia opozicijos aktyvistų areštų banga ir pagrasino nevažiuoti į Minską, jeigu valdžia jėga išvaikys taikią manifestaciją.

„Europos žygio” išvakarėse Minske ir Baltarusijos regionuose valdžia sulaikė apie 30 opozicijos aktyvistų.

Daugiau kaip 25 aktyvistams paskirtas administracinis areštas pagal vienodą kaltinimą – „keikėsi necenzūriniais žodžiais”.

Pas vieną „keikūnų” – opozicijos aktyvistą Aleksandrą Otroščenkovą – teisėtvarkos pajėgos įsiveržė šturmu, pro langą antrame aukšte.

A.Otroščenkovui buvo pareikšta, kad, milicijos žiniomis, jo bute yra lavonas, bet buvo paimtas kompiuterio duomenų bazė, asmeniniai užrašai ir įvairių metų agitacinė medžiaga. Aktyvistas iki eitynių likus dviem dienoms buvo nuteistas 10 parų arešto.

Milicininkai, dalyvavę buto šturme, teigė teisme, kad aktyvistas „keikėsi necenzūriniais žodžiais”, už tai jam ir buvo paskirta bausmė.

Tuo pat metu Varšuvoje Europos žygį surengė baltarusiai, atleisti iš universitetų ar iš darbo tėvynėje būtent už aktyvų dalyvavimą opozicijos akcijose.

Eitynių Varšuvoje dalyviai taip pat ėjo šaligatviais, bet demonstrantai patys priėmė tokį sprendimą, kad netrukdytų transporto eismui.

Demonstrantus Varšuvoje pasveikino Lenkijos politikas, Europos Parlamento pirmininko pavaduotojas Januszas Onyszkiewiczius (Janušas Onyškevičius), kuriam išvakarėse Baltarusijos valdžia nedavė vizos įvažiuoti į Baltarusiją.

A.Lukašenka, kuris yra valdžioje nuo 1994 metų, paskutiniu metu kiek atšalus santykiams su Rusija dėl energijos kainų ėmė raginti stiprinti Minsko ryšius su Vakarų Europa.

Tačiau paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas lyderis kol kas atmeta ES reikalavimus, kad Baltarusiją imtųsi laikytis Vakarų demokratijos normų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.