Danijos ūkininkas atsisako plėsti kiaulių fermą Pasvalyje

Pasvalio rajono Vaškų seniūnijos Grūžių kaimas švenčia pergalę. Danijos bendrovė „Nissen Farm” pranešė atsisakanti sprendimo išplėsti fermą iki 12 tūkst. kiaulių per metus.

Netoli Grūžių Danijos ūkininkas Hansas Christenas Nisenas (Hans Christen Nissen), neatlikęs poveikio aplinkai ir žmonių sveikatai vertinimo, tikėjosi išplėsti fermą ir joje vienu metu auginti 2900 kiaulių. Per metus Grūžiuose dano fermoje planuota užauginti 12 tūkstančių bekonų.

Ferma nuo Grūžių yra vos už 400 metrų, todėl kaimo bendruomenė sukilo. Žmonės nenorėjo taikstytis su kiaulidžių skleidžiama smarve. Pavasarį ir rudenį, iš rezervuarų išvežant srutas, kuriomis tręšiami laukai, kvapai darosi nepakenčiami, jie erzina lyjant, per vasaros kaitras, rašo „Respublika”.

Kaimo bendruomenė surengė piketą, susitiko su bendrovės „Nissen Farm” atstovais ir pareikalavo atlikti poveikio aplinkai ir žmonių sveikatai vertinimą.

Po šio susitikimo Vaškų seniūnui Kęstučiui Jasėnui paskambino danų bendrovės vadybininkas ir paprašė pranešti kaimo žmonėms, kad bendrovė atsisako plėsti fermą. „Galite nuraminti kaimo gyventojus. Jūs laimėjote”, – sakė vadybininkas.

K.Jasėnas teigia, kad ir šią savaitę į seniūniją atvykusi bendrovės atstovė tvirtino, jog fermos Grūžiuose plėtra atidėta neribotam laikui. „Žmonės labai patenkinti, kad nors kartą atsižvelgta į žmonių, o ne verslo interesus. Apsiginti nuo danų kiaulidžių mums padėjo Pasvalio rajono savivaldybė. Rajono politikai jau buvo suradę nepriklausomus poveikio aplinkai vertintojus, nes bijota, kad ūkininkai gali nusipirkti jiems palankias išvadas. Laimė, samdyti vertintojų neprireikė. Kaimo bendruomenė džiaugiasi, kad juos palaikė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas, taip pat žiniasklaida”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.