Geriausia šalis užsieniečiams – Švedija, blogiausia – Latvija

Tyrimas apie imigrantų integraciją Europoje atskleidė itin nevienodas sąlygas užsienio darbuotojams, praneša BBC.

Europos Sąjungos (ES) paremtas tyrimas parodė, jog labiausiai įsikurti imigrantams padeda Švedija, o mažiausiai – Latvija.

Tyrėjų, atstovaujančių 25 organizacijoms visoje Europoje, teigimu, ES šalys daro tik maždaug pusę to, ką galėtų.

Migracijos integracijos politikos indeksą rengia Europos organizacijų konsorciumas, kuriam vadovauja Britų taryba ir Migracijos politikos grupė Briuselyje.

Indeksas vertina integracijos priemones 25 ES šalyse narėse, atsižvelgiant į 140 indikatorių, tokių kaip imigrantų teisės darbo vietoje, nuolatinio gyvenimo galimybės, leidimai atvykti šeimoms ir kovos su rasizmu įstatymai.

Daugiausiai imigrantų turinčios penkios valstybės – Didžioji Britanija, Ispanija, Vokietija, Italija ir Prancūzija – atsidūrė reitingų lentelės viršuje, o geriausiai tarp jų vertinama Italija. Manoma, jog šios penkios šalys priėmė mažiausiai pusę visų žemyno migrantų.

Tačiau daugiausiai balų atiteko Švedijai, kuri laikoma labiausiai imigrantus sveikinančia šalimi.

Be Švedija, geriausiai įvertintos taip pat Portugalija, Belgija, Olandija ir Suomija. O į mažiausiai imigrantais besirūpinančių šalių penketą pateko Latvija, Kipras, Austrija, Graikija ir Slovakija.

Lietuva atsidūrė vienoje grupėje su tokiomis valstybėmis kaip Estija, Lenkija, Čekija, Vengrija, Austrija ir Šveicarija.

Švedija surinko 100 proc. pagal užsienio darbuotojams suteikiamas teises ir gavo beveik maksimalų įvertinimą dėl nuolatinio gyvenimo šalyje įstatymų.

Tyrėjai pažymėjo, jog Latvija apriboja užsienio darbuotojų teises ir suteikia imigrantams per mažai politinių teisių šalies valdyme.

Švedija ir Portugalija susilaukė aukščiausių vertinimų už migrantų šeimų priėmimą į šalį, tačiau Austrija, Danija ir Kipras sulaukė žemiausių šios srities vertinimų.

Švedija taip pat įvertinta už sąžiningą, paprastą ir skaidrią migrantų teisės pasilikti šalyje ilgam laikui sistemą. Gerai šioje srityje pasirodė ir Didžioji Britanija. Tuo tarpu Airijoje sąlygos nuolat gyventi šalyje įvertintos blogiausiai, nes imigrantų teisės įsikurti buvo siejamos su darbo vieta, o ne su šalyje išgyventu laiku ir užmegztais ryšiais. Kaip tik šiuo metu Airijos vyriausybė yra viena iš daugelio Europoje, reformuojančių imigracijos politiką.

Šalys ES rytuose surinko žemiausius vertinimus dėl apriboto imigrantų vaidmens vietos politiniame gyvenime.

Indeksas Europai bus pristatytas antradienį, o per ateinančius mėnesius šalys bus supažindintos su tyrimo rezultatais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.