Kaip keliauti po Europą

Planuodamas važiuoti iš vieno Europos miesto į kitą kone kiekvienas keleivis susiduria su dilema: kaip geriau – lėktuvu ar traukiniu?

Europiečiai nori keliauti greitai ir nebrangiai. Plintant pigių skrydžių verslui žmonės dažnai renkasi lėktuvą, nes, jų manymu, važiuoti traukiniu kainuoja brangiau ir trunka ilgiau. Prityrę keliautojai vadovaujasi paprasta taisykle: jei atstumas tarp miestų trumpas, geriau vykti traukiniu, jei ilgas – lėktuvu. Atrodo, oro transportas pranašesnis už geležinkelio, tačiau taip yra ne visada. Kad ir kaip sunku būtų atsispirti patraukliam pasiūlymui „nusipirkti lėktuvo bilietą už vieną eurą”, vertėtų viską gerai apsvarstyti.

Pigių skrydžių kaina

Pigūs skrydžiai – ne visada geras pasirinkimas. Dauguma lėktuvų išskrenda iš oro uostų, esančių labai toli nuo miesto centro. Jau vien tam, kad ten nuvažiuotų, žmogus kartais sugaišta nemažai laiko ir išleidžia daug pinigų.

Pavyzdys – kelionė iš Londono į Briuselį „Ryanair” lėktuvu. Iš pradžių bilietas kainuoja maždaug 10 eurų, bet pridėjus visus mokesčius galiausiai tenka mokėti 52 eurus. Neretai lėktuvas į Briuselį išskrenda anksti rytą, apie 6 valandą. Nenorėdami pavėluoti uolūs keleiviai moka dar apie 120 eurų už nakvynę šalia oro uosto esančiame viešbutyje. O kur kelionės iki oro uosto išlaidos, galvos skausmas dėl lagamino svorio, sugriežtintos taisyklės, ne itin draugiškas aptarnavimas lėktuve… Visa tai gali užtrukti ilgiau kaip 6 valandas ir kainuoti apie 100 eurų, neskaitant nakvynės išlaidų.

„Eurostar” – puikus sprendimas

Bendrovės „Eurostar” apklausos duomenimis, beveik du trečdaliai keleivių mano, jog patogiausia važiuoti greituoju „Eurostar” traukiniu, jungiančiu Londoną, Paryžių ir Briuselį. Jokių papildomų kelionės išlaidų, jokių klaidžiojimų oro uosto terminalais, jokio streso dėl pamestų lagaminų. Keleiviai gali registruotis likus mažiausiai 30 min. iki traukinio išvykimo. Bagažas laikomas šalia. Bilietai tikrinami greitai. Keleiviai gali patogiai įsitaisyti, pasivaikščioti ar užsukti į traukinio bufetą ir užsisakyti skanių salotų, sumuštinių, karštų patiekalų. Bilietas į vieną pusę asmeniui kainuoja apie 60 eurų.

Taigi kelionė traukiniu „Eurostar” gali būti pigesnė ir patogesnė už skrydį „Ryanair” lėktuvu. Be to, iš Briuselio į Londoną nuvažiuojama maždaug per tris valandas.

Aišku, paskutinę minutę „Eurostar” bilietai į vieną pusę gali kainuoti ir po 140 eurų, todėl patartina juos rezervuoti iš anksto.

Tiesa, nuo lapkričio 14 dienos pradės veikti nauja „Eurostar” greitųjų traukinių linija. Tada kelionė iš Londono į Paryžių, ir priešingai, sutrumpės dar 20 minučių. Bilietas į abi puses kainuos nuo 85 eurų.

Svarbu – kur keliaujate

Prancūzijos TGV, arba itin greiti traukiniai, laikomi pačiais geriausiais. Saugi ir greita kelionė TGV iš Paryžiaus į Lioną – tikras malonumas. Deja, ne visus Europos traukinius galima tapatinti su TGV.

Viena keleivė pasakoja: „Iš Londono į Bazelį važiavau greituoju traukiniu, bet paskui pasigailėjau. Bilietas man kainavo apie 235 eurus – beveik dvigubai daugiau negu skrydis. Kelionė truko ilgiau kaip devynias valandas… Jau geriau būčiau skridusi.”

Pasirodo, greitieji traukiniai ne visada tokie greiti, ypač kai kalbama apie ilgus atstumus. Ir kelionė jais brangiai kainuoja.

Kita vertus, norint išvengti papildomų išlaidų visada reikia žiūrėti, kad oro uostas nebūtų labai nutolęs nuo miesto centro, rinktis tokius viešbučius kaip Bazelyje esantis „Easyhotel”, kuris nemokamai veža svečius iki oro uosto.

Svarbiausia – gerai žinoti, kur keliaujate, ir viską patikrinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.