Komisijos išvadas skandina nesutarimai

Ryšiais su teroristais apkaltinti konservatoriai įsismarkavusius kolegas perspėja, kad ir politikoje egzistuoja tam tikros ribos.

Laikinoji Seimo komisija, kuriai buvo pavesta ištirti buvusio Valstybės saugumo departamento darbuotojo ir savanorio Juro Abromavičiaus žūties aplinkybes, ateinantį pirmadienį planavo parlamentui pateikti beveik 10 mėnesių trukusio tyrimo išvadas. Tačiau palaiminti galutiniam jų variantui nuomonių skirtumų draskomai komisijai pritrūko vienos dienos. Priminsime, kad komisijos darbo laikas buvo pratęstas keliskart. Galutinį tašką ketinama padėti antradienį.

Pareikš atskirąją nuomonę

Parlamentarų nuomonės dėl išvadų projekto išsiskyrė, kai komisija, visą šią savaitę svarstydama išvadas papunkčiui, konstatavo, kad J.Abromavičiaus mirtis vertintina kaip žmogžudystė, įvykdyta teroristinės organizacijos požymių turinčios grupės asmenų. Jie esą turi ryšių su kai kuriais ankstesniais ir dabartiniais konservatorių lyderiais. Dėl tokių teiginių du komisijos nariai konservatoriai – Jurgis Razma ir Audronius Ažubalis – atsisakė dalyvauti jos posėdžiuose ir ketina paskelbti savo atskirąją nuomonę. Jie svarsto ir galimybę komisijos išvadas skųsti Konstituciniam Teismui (KT). Pasak J.Razmos, nedalyvauti svarstant išvadas jie nusprendė pastebėję išankstinį komisijos narių nusiteikimą įrašyti keletą objektyviais duomenimis nepagrįstų kaltinimų Tėvynės sąjungai (TS). Konservatoriaus teigimu, jei kai kurie išvadų teiginiai bus patvirtinti parlamente, greičiausiai bus kreipiamasi į KT, nes Seimas akivaizdžiai peržengia savo kompetencijos ribas. Parlamentaras mano, kad ne Seimo reikalas formuluoti kaltinimus buvusiam lauko pajėgų vadui Arvydui Pociui ar pareikšti, kas nužudė J.Abromavičių.

Įžvelgia kerštą

Iš komisijos pasitraukusių kolegų poziciją vakar griežtu žodžiu palaikė ir TS pirmininkas Andrius Kubilius. Jis atkreipė dėmesį, jog ir politinėje kovoje esama tam tikrų ribų. „Atrodo, kad komisijos pirmininkės Loretos Graužinienės nuolatinės kelionės į Maskvą nepraėjo be pasekmių, nes siūlomos formuluotės apie teroristus yra labai jau panašios į Kremliaus naudojamą terminiją”, – vakar išplatintame pareiškime teigė konservatorių lyderis. Pasak jo, Darbo partija bet kokia kaina nori prastumti Viktorą Uspaskichą į Seimą, tad L.Graužinienės vadovaujama komisija gali paskelbti, kad TS atsakinga ir už tai, jog artinasi žiema.

„Ši komisija buvo sukurta kerštaujant Tėvynės sąjungai už jos atstovų laikyseną, siekiant išsiaiškinti tiesą apie „Dujotekanos” ir kai kurių politikų bei pareigūnų ryšius. Tačiau šie absurdiški ir absoliučiai nepagrįsti jokiais faktais kaltinimai tikrai nesustabdys mūsų siekio aiškintis tiesą”, – patikino A.Kubilius.

Nesupranta poelgio

Vakar komisijos vadovė L.Graužinienė žurnalistams perdavė komisijos nuostabą dėl konservatorių nedalyvavimo posėdžiuose. „Komisija nesupranta, kodėl konservatorių atstovai nedalyvauja tvirtinant išvadas, nes dauguma J.Razmos siūlymų įtraukta į išvadas ir nemažai jų priimta jo siūlymų pagrindu”, – sakė parlamentarė.

J.Abromavičius žuvo 1997 metų sausio 31-ąją Kaune sprogus jo automobiliui. Po automobiliu „Volkswagen Passat” buvo pritvirtinta maždaug 500 gramų sprogstamosios medžiagos heksogeno (vadinamojo jūros mišinio). Prokurorai nustatė, kad šį sprogmenį padėjo kaunietis Vladas Grybauskas, kuris 1997-ųjų gruodį gamindamas sprogmenį smarkiai susižeidė ir nusišovė.

Viena tiriamų J.Abromavičiaus žmogžudystės versijų – jis galėjo mirti dėl to, kad tyrė savanorių maišto ir geležinkelio tilto per Bražuolės upelį sprogdinimo istorijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

2 atsiliepimai į "Komisijos išvadas skandina nesutarimai"

  1. Olgis

    Ponia Graužinienė su savo kompanija peržengė net politinio etiketo ribas.Jeigu tokios pas mus egzistuoja. Keista,kad išvados parengtos vadovaujantis žiniasklaidos straipsniais.

  2. Svajūnas

    Kam reikalingos tokios komisijos,kurios dairosi 15 metų atgal,bet nerodo kelio į ateitį? Tokias komisijas kuria tik politiniai skandalistai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.