G. Kirkilas: infliacijos procesas valdomas

Infliacijos procesas Lietuvoje šiuo metu valdomas, tačiau jei dar bus didinamos išlaidos iš biudžeto, jis gali tapti jau nebevaldomas, teigė premjeras Gediminas Kirkilas po darbo pusryčių su Seimo frakcijų seniūnais ir kitais opozicijos lyderiais penktadienį.

„Mes gi sakėme, kad infliacija tokia ir bus vidutinė metinė – šiek tiek daugiau kaip 5 procentai. Dabar ji yra 4,9 proc.”, – sakė premjeras.

Finansų ministras Rimantas Šadžius tikino, kad viešojo sektoriaus biudžeto deficitas 2008 m. neviršys 0,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Anot ministro, apie infliaciją Lietuvoje pradėta šnekėti ir rašyti „šiek tiek politizuotai”.

„Labai atsakingai pareiškiu, kad infliacija Lietuvoje stabili ir šiuo požiūriu situacija kontroliuojama. Metinė infliacija nedidėja sparčiais tempais, o mėnesio iš tikrųjų šokinėja, kadangi tai parametras, kuris sulygina kainas, pavyzdžiui, šių metų rugsėjo su praėjusių metų rugsėjo”, – aiškino R. Šadžius. Anot jo, spalį bus jau mažesnė infliacija nei rugsėjį. Šį mėnesį ji siekė 1,4 proc. ir buvo didžiausia mėnesinė infliacija šiais metais.

Ministras prognozavo, kad vidutinė metinė infliacija šiemet ūgtels iki 5,2 proc.

Dauguma analitikų Lietuvai prognozuoja didesnę infliaciją nei skelbiama oficialiai, pavyzdžiui, „Danske Bank” ekspertų teigimu, vidutinė metinė infliacija svyruos apie 6 proc. Analitikai mano, kad maždaug 7 proc. metinė infliacija išsilaikys iki metų pabaigos, o kitų metų pradžioje ji dar gali kilti dėl brangstančių energijos išteklių ir šilumos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.