Statybomis menamose kapinėse Vilniuje nepatenkinti žydai protestuoja prie Lietuvos ambasados Londone

Ragindami nutraukti darbus apartamentų statybvietėje Vilniuje, kurioje galimai yra buvusios žydų kapinės, tarptautinės žydų organizacijos rengia protesto akcijas prie Lietuvos ambasados Londone.
Kaip BNS pasakojo ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Vygaudas Ušackas, trečiadienį ir ketvirtadienį prie ambasados buvo susirinkę keli šimtai žydų atstovų.

„Demonstracijos vyko trečiadienį ir ketvirtadienį. Jie išreiškė savo poziciją, kad nevyktų statybos Šnipiškių sklype, kur, jų nuomone, yra žydų kapinės. Rabinai meldėsi, reiškė savo nepasitenkinimą. Ambasados atstovai buvo su jais susitikę, išklausė jų reikalavimų”, – pasakojo V.Ušackas.

Protesto akciją prie ambasados trečiadienį rengė Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto nariai bei Jungtinės Karalystės žydų bendruomenės atstovai. Ketvirtadienį prie jų prisijungė ir Nyderlandų, Prancūzijos bei kitų šalių žydų bendruomenių nariai.

V.Ušackas neatmetė galimybės, jog protestuotojai prie ambasados susirinks ir penktadienį, nes akciją jie teigė tęsiantys tol, kol į jų reikalavimus nebus atsižvelgta.

Panašios akcijos anksčiau vyko ir prie Lietuvos ambasados Vašingtone bei atstovybės prie JT Niujorke.

Rugsėjo pabaigoje Kultūros paveldo departamentas statybos darbus ginčijamoje žydų kapinių teritorijoje įsakė sustabdyti. Tuo tarpu statybas vykdančios bendrovės atstovai teigė, kad visi žemės kasimo darbai jau baigti, o kitų statybos darbų nutraukti nežadama.

Stabdyti galimai buvusių žydų kapinių teritorijoje vykstančias statybas Vilniaus centre yra rekomendavusi tarptautinė ekspertų komisija ir speciali premjero sudaryta darbo grupė.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje veikė 19 amžiaus viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kuomet grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis statybomis.

Komercinį ir apartamentų pastatą Neries krantinėje statantys verslininkai teigia, kad pastatas dygsta ne buvusių žydų kapinių teritorijoje. Žiniasklaidai jie yra pateikę 2005 metais sostinės savivaldybės ir Vilniaus apskrities administracijos patvirtintą schemą, kuri pagrindžia jų teiginius. Pasak verslininkų, sovietų valdžios 1949-1950 metais išardytos kapinės buvo kiek toliau, greta esančių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vietoje.

Tačiau Lietuvos istorijos instituto specialistų 2007 metų žiemą pateiktas žemėlapis rodo, kad statybos galimai vyksta ir buvusioje žydų kapinių teritorijoje.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 19 amžiuje, o žydų bendruomenė už tai gavo finansinę kompensaciją iš tuometinės Rusijos caro administracijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

3 atsiliepimai į "Statybomis menamose kapinėse Vilniuje nepatenkinti žydai protestuoja prie Lietuvos ambasados Londone"

  1. Lietuvis

    Musu zeme ka mes norim ta mes darom ka hitlerio pasiilgot zytpalaikiai turit savo izraeli ir ciuzkit i ten gyvenimo mums nekartine 👿

  2. Sorošas

    Sorošas padės 😯

  3. pilietis

    Lietuvis lietuviui gerklia perkas kad tik itiktu zydpalaikiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.