Apyvartiniai taršos leidimai įmonėms bus skirstomi pagal įmonių gamybos apimtis

Vyriausybės strateginio planavimo komitetas nutarė, kokiu būdu šalies įmonėms bus skirstomi apyvartiniai taršos 2008-2012 metais leidimai. Šiuo penkerių metų laikotarpiu Lietuva į atmosferą galės išmesti vidutiniškai 8,85 mln. tonų šiltnamio dujų per metus. Tokią kvotą mūsų šaliai nustatė Europos Komisija. Nors Lietuva prašė atsižvelgti į specifines jos ūkio sąlygas ir padidinti leistiną išmesti į atmosferą teršalų kiekį, liepos mėnesį buvo paskelbtas galutinis EK sprendimas nekeisti nustatytosios kvotos.

Ieškant aplinkosauginiu, ekonominiu ir socialiniu požiūriu racionaliausio būdo, kaip šalies įmonėms paskirstyti šį kiekį, buvo parengti keturi variantai. Pirmasis numatė, kad reikia skirstyti remiantis įmonių, kurioms skiriami apyvartiniai taršos leidimai (ATL), gamybos 2002-2006 metais apimtimis ir vienodo dydžio įrenginiams nustatyti vienodą leidžiamos taršos kiekį. Kita pasiūlyta galimybė – remtis 2005 m. išmestų į atmosferą šiltnamio dujų kiekiu. Tai atitinka Europos Komisijos skaičiavimo metodiką. Nustatant Lietuvai leidžiamą išmesti metinį šiltnamio dujų kiekį (8,85 mln. t), buvo remtasi tik 2005 m. duomenimis. Trečiasis būdas – ATL skirstyti pagal išmestų į atmosferą šiltnamio dujų kiekį 2006 metais, o ketvirtasis – pagal išmestų į atmosferą šiltnamio dujų kiekį 2002-2006 metų laikotarpiu.

Išnagrinėjęs šias keturias pasiūlytas galimybes, Vyriausybės strateginio planavimo komitetas nutarė pasirinkti pirmąjį būdą. Juo remiantis aplinkos ir ūkio ministrai patvirtins Nacionalinį apyvartinių taršos leidimų paskirstymo 2008-2012 m. planą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.