R.Girskis į savo vietą atvedė A.Brazį

Dėl Rimo Girskio ligos sutartį su Mariupolio „Azovmaš” (Ukraina) klubu pasirašęs treneris Algirdas Brazys tikino, jog komandoje, kurią komplektavo R.Girskis, nemažai matytų veidų, o sprendžiant pagal žaidėjus ekipa pajėgi įvykdyti klubo vadovybės iškeltus uždavinius.

Kaip jau rašėme, A.Brazys Ukrainos čempionų komandoje vyriausiojo trenerio poste pakeitė tėvynainį R.Girskį, kuris dėl sveikatos problemų negali padėti ekipai. R.Girskis toliau eis šio klubo, kuriame rungtyniauja ir Tomas Delininkaitis, sporto direktoriaus pareigas. Klubo viceprezidentas Borisas Maleckis viliasi, kad pasveikęs R.Girskis grįš į ankstesnes pareigas.

Ukrainos krepšinis nesvetimas

Pasirašęs sutartį naujasis Mariupolio „Azovmaš” treneris Algirdas BRAZYS vietos žurnalistams papasakojo, kaip atsidūrė šiame klube.

– Jus surado R.Girskis?

– Be abejo, iniciatyva buvo iš jo pusės. Manau, jis ieškojo sau tinkamos pamainos. Esame skirtingų kartų, tačiau gerai pažįstami. Mūsų keliai kirtosi ir Rusijoje, kai aš treniravau Sankt Peterburgo „Spartak”, o Rimas dirbo „Chimki” ekipoje. Pirmąkart jis man paskambino maždaug prieš savaitę. O paskui detales derino per mano agentą.

– Kada atvykote į Mariupolį?

– Pirmadienį. Ir spėjau pabūti vakarinėje komandos treniruotėje, kitą rytą dalyvavau rytinėje. Visą laiką įdėmiai stebiu Europos krepšinį, sykiu ir Ukrainos. Gerai pažinojau „Azovmaš”, tiesa, daugiau iš laimėjimų. Tačiau čia tarp žaidėjų radau daug pažįstamų veidų. Tyusą Edney puikiai prisimenu iš „Žalgirio” laikų, kai jis žaidė Kaune, o aš buvau trenerio asistentu. Mes su juo laimėjome Eurolygą! Tomas Delininkaitis su mano sūnumi žaidė jaunių rinktinėje. Meščeriakovą taip pat pažįstu, nes sekiau Kazanės „Uniks” žaidimą Rusijos superlygoje. O su kitais dar susipažinsiu.

– Su šiais žaidėjais galima spręsti visus sunkiausius uždavinius, kurie iškelti komandai. Žinoma, Rimas komandą rinko pagal save. Bet mes su klubo vadovybe sutarėme dėl naujų žaidėjų, jei matysiu būtinybę sustiprinti kurią nors poziciją.

Lietuva ir Estija – nesulyginamos

– Praėjusį sezoną su Tartu „Rock” tapote Estijos čempionais. Kodėl su jumis klubo vadovai nenorėjo toliau bendradarbiauti?

– Sutartį su Tartu komanda buvau pasirašęs vienam sezonui. Man pasiūlė sutartį pratęsti, tačiau nepanorau. Estija – ne krepšinio šalis. Joje daugiau dėmesio skiriama individualioms sporto šakoms – slidinėjimui, lengvajai atletikai. „Rock”, kaip ir „Azovmaš”, turėjo galimybę dalyvauti FIBA Europos taurės varžybose, tačiau klubo vadovai dėl finansinių sumetimų to nepanoro. Tai taip pat turėjo reikšmės mano apsisprendimui.

– Būdamas vyriausiuoju treneriu po kartą laimėjote Estijos ir Lietuvos čempionatus. Kuri pergalė jums svarbesnė?

– Net ir lyginti negalima. Krepšinis Lietuvoje ir Estijoje – du skirtingi dalykai. Mano tėvynėje ažiotažas dėl krepšinio kur kas didesnis. Žinoma, praėjusį sezoną Tartu klubas čempionu tapo po labai ilgos pertraukos, ir tai labai malonu. Bet nepalyginsi su emocijomis, kai aš jau pirmą savo sezoną atvedžiau „Žalgirį” iki aukso žiedų.

– Ar nuo TSRS laikų dar turite gerų pažįstamų Ukrainoje?

– Daugelį pažįstu nuo jaunimo rinktinės laikų, pavyzdžiui, Šaptalą. Su Podkovyrovu irgi teko susidurti: kai atėjau į „Spartak”, jis treniravo Jekaterinburgo „Jevraz”. Paskui jis atėjo į „Azovmaš”, su kuriuo Europos taurėje teko žaisti mano treniruojamai „Alitai”.

Trenerio karjerą A.Brazys pradėjo 1995 metais ir iki 2000-ųjų buvo Jono Kazlausko asistentas Kauno „Žalgiryje”. Nuo 2000 metų A.Brazys ėjo „Žalgirio” vyriausiojo trenerio pareigas. Vėliau treniravo Alytaus „Alitos” (2002-2004 m.), Sankt Peterburgo „Spartak” (2004-2006 m.) klubus, o praėjusį sezoną Tartu „Rock” komandai padėjo laimėti Estijos čempionatą.

Griaustinis iš giedro dangaus

Žinia, kad „Azovmaš” treneris R.Girskis rimtai serga, visiems klube buvo tarsi griaustinis iš giedro dangaus.

„Liga visada ateina nelauktai, – Ukrainos žiniasklaidai sakė klubo klubo viceprezidentas Borisas Maleckis. – Kai Rimas grįžo po atostogų, viskas buvo gerai. Jis treniravo komandą prieš naująjį sezoną, rengė ją „Azovmaš” taurės varžyboms, sveikata nesiskundė. O jau į šalies čempionato pirmo turo rungtynes Rovne išvykome be jo. Rimas mediciniškai išsityrė, ir paaiškėjo, jog reikia rimtai gydytis. Jis konsultavosi su garsiais Rusijos, Lietuvos ir Vokietijos gydytojais. Nusprendėme netempti laiko ir iškart paguldyti jį į ligoninę.

B.Maleckis pabrėžė, jog sutartis su R.Girskiu nenutraukta: „Ketvirtadienį R.Girskis baigia pirmą stemplės gydymo kursą, ir jau penktadienį (šiandien – red.) tikimės jį pamatyti komandos treniruotėje. Kol kas jis dirbs klubo sporto direktoriumi. Bet sutarties su juo nenutraukiame. Tikimės, kad po Naujųjų metų Rimas atsigaus ir galės grįžti prie trenerio darbo.”

„Trenerio teko ieškoti greitai ir neplanuotai, – pasakojo klubo vadovas. – Dėl A.Brazio kandidatūros konsultavomės su Girskiu. Jis patikino, jog tai patyręs treneris ir jam galima patikėti komandą.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.