Politikai tebemojuoja „Alytaus tekstilės” korta

Kol politikai ieško kaltininkų, kas atvedė bendrovę prie bankroto, o teismai nepaskiria bankroto administratoriaus, didžiuma tekstilininkų, norėdami atgauti jiems priklausančius pinigus, priversti taikstytis su bedarbių dalia.

Vakar Seimas nusprendė sudaryti 10 narių laikinąją komisiją „Alytaus tekstilės” bankrotui ištirti. „Darbiečių” iniciatyvą parėmė 53 Seimo nariai, prieš balsavo 9, dar 22 seimūnai, neapsisprendę, kaip elgtis, susilaikė.

„Komisijos sudarymą vertinu teigiamai, tačiau nesitikiu, jog bus kas nors išaiškinta ir įvardyti kaltininkai, įstūmę bendrovę į bankrotą. Juk varnas varnui akies nekirs. Viską valdė Ūkio ministerija, todėl neabejoju, kad stengsis parodyti tik jai naudingą pusę. Vienintelė paguoda, kad Lietuvos gyventojai sužinos nors dalį tiesos apie bendrovės sužlugdymą”, – sakė „Alytaus tekstilės” profsąjungos pirmininkas Algimantas Bujanauskas.

Kalbinti alytiškiai dėl žinios, kad Seimas vėl imsis narplioti žlugusios bendrovės reikalus, buvo kategoriški: „Prieš savivaldos rinkimus žadėjo gelbėti, o po rinkimų iš karto pardavė. Jiems reikėjo tik žmonių balsų, kad patektų į valdžią. Ne kitaip yra ir šį kartą. „Darbiečiai” inicijuoja šį klausimą, kad alytiškiai balsuotų už jų kandidatą į Seimą Viktorą Uspaskichą per antrą rinkimų turą.”

Anot dzūkų, tokių komisijų sudarymo esmė – kad dar kartą viešai pasakytų, jog kaltų nei įvardyti, nei pareikalauti iš jų atsakomybės neįmanoma.

Nesulaukia bankroto administratoriaus

Paprasti tekstilininkai labiau nei komisijos išvadų laukia, kada pagaliau bus paskirtas naujas bankroto administratorius ir pradėta bankroto procedūra, kad galėtų gauti išeitines pašalpas ir uždirbtus pinigus.

Tačiau kol kas sunku numatyti bankroto pradžią, nes dar neaišku, kas jį administruos. Vakar Apeliacinis teismas iki spalio 22 dienos atidėjo skundų dėl bankroto administratoriaus paskyrimo nagrinėjimą. Pagrindiniai atidėjimo motyvai – negauta visos teismo procesui reikalingos medžiagos ir tik užvakar suėjo atsiliepimų terminas. Anksčiau Kauno apygardos teismo paskirto bankroto administratoriaus vilniečio Romualdo Pinkovskio kandidatūra kai kuriems kreditoriams užkliuvo dėl nepakankamos patirties šioje srityje ir todėl, kad jis tėra mažai žinomas fizinis asmuo.

Jaučiasi tarsi įkaitai

„Neturiu kito pasirinkimo, kaip tik laukti, kol prasidės bankroto procedūra. Man tai vienintelė galimybė atgauti uždirbtus pinigus. Bandžiau susirasti kitą darbą, bet nesėkmingai, nes moterys, kurioms per 50 metų, nelabai pageidaujamos darbdavių”, – kalbėjo buvusi audėja L.M.

Dėl niekaip neprasidedančios bankroto procedūros tekstilės darbuotojai jaučiasi tarsi įkaitai. Žmonės, norintys atgauti savo pinigus, negali įsidarbinti kitur eiti pagrindinių pareigų, o eiti ne pagrindines pareigas jiems neapsimoka dėl atskaitomų didesnių pajamų mokesčių. „Prašėme, kad direktorė A.Žūkevičienė, atsižvelgusi į sunkią materialinę darbuotojų padėtį, sutiktų žmones įdarbinti „Alytaus tekstilėje” ir leistų jiems eiti ne pagrindines pareigas, kad šie, įsidarbinę kitur, galėtų eiti pagrindines pareigas. Bet direktorė nesutinka”, – teigė A.Bujanauskas.

Todėl dabar verčiasi kaip kas išmano, vieni įsidarbina svetimomis pavardėmis, kitus išlaiko artimieji, treti skolinasi. Anot A. Bujanausko, akcininkams paprašius inicijuoti bendrovės bankrotą iš maždaug 1300 darbuotojų „Alytaus tekstilę” savo noru paliko tik vienas kitas.

Didžioji dalis tekstilininkų su viltimi laukia, kada atgaus savo pinigus.

„Tiek laukėme, palauksime dar”, – nestokoja kantrybės dzūkai.

Laukia atlyginimų

Po bendrovės žlugimo Alytaus darbo biržos specialistai konsultavo 596 bendrovės darbuotojus. „Kol neišspręstos teisinės problemos, žmonės jaučiasi atsidūrę užburtame rate. Jų negalima registruoti kaip bedarbių, nes jie nenori palikti bendrovės negavę išeitinių pašalpų ir uždirbtų pinigų”, – teigė Alytaus darbo biržos direktoriaus pavaduotojas Osvaldas Sruogis.

Anot O.Sruogio, kol kas per darbo biržą įdarbinta tik 14 buvusių tekstilininkų, dar 8 įrašyti į profesinio mokymo kursus. Didžiausia kliūtis siūlant naują darbą – specifinės specialybės ir amžiaus vidurkis (daugiau nei 50 metų). Dalį audėjų ir pameistrių į darbą priimtų Kauno ir Vilniaus bendrovės, bet alytiškiai nenori pasitraukti neatgavę pinigų.

Į didžiausią finansinę bėdą pakliuvusius tekstilininkus šiandien priversta remti miesto savivaldybė. Ji skiria pašalpas, teikia nemokamą teisinę ir psichologinę pagalbą, padeda susirasti darbą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.