Lietuviškus cukrinius runkelius gali pakeisti Kubos cukranendrės

Žemdirbiai prognozuoja, kad Lietuvoje per artimiausius metus žlugs cukrinių runkelių verslas. Esą einama prie to, kad įprastą cukrų netrukus pakeis cukrus iš Kubos. Ūkininkai grasina sustabdyti cukraus fabrikus savo masiniu pasitraukimu iš verslo.

Šiaulių rajone šiemet kaip niekad gausus cukrinių runkelių derlius. Tačiau ūkininkai sako, kad pinigų už juos daugiau negaus. Esą kasmet Lietuvos gamintojams reikia vis mažiau cukraus, krenta ir runkelių supirkimo kaina.

„Kada trąšos, chemija brangsta, kuras brangsta, o cukrinių runkelių supirkimo kaina mažėja, tai perspektyva labai liūdna”, – LTV naujienų tarnybai teigė Verbūnų žemės ūkio bendrovės pirmininkas Vaclovas Ralys.

Žemdirbiai prognozuoja, jog runkelių augintojų laukia linininkų likimas. Kai kurios bendrovės planuoja jau kitąmet nebeauginti cukrinių runkelių.

„Mes esame paskaičiavę, kokių kainų norėtume už cukrinius runkelius, kokių papildomų sąlygų prie dabartinių, bet jeigu „Danisco Sugar” sutiktų Lietuvoje tokias sąlygas runkelių augintojams suteikti, tektų ir Švedijoje, ir Suomijoje, ir Vokietijoje, Danijoje – ten, kur jie dirba, suteikti analogiškas sąlygas. Jie tokio gero nenorės daryti”, – sakė Cukrinių runkelių augintojų asociacijos tarybos pirmininkas Kastytis Patiejūnas.

Augintojai žada derėtis su gamintojais dėl didesnių runkelių supirkimo kainų. Jei susitarti nepavyktų, jie prognozuoja, kad iš verslo pasitrauktų kone visi ūkininkai, taip sustabdydami ir cukraus fabrikus. Gamintojai kalba apie bendrą situaciją Europoje ir abejoja, ar kainas žemdirbiams kels.

„Mes išgyvename Europos Sąjungos cukraus režimo reformos laikotarpį. O reformos tikslas – sumažinti cukraus gamybos apimtis visoje Europoje, nes Europoje kasmet yra pagaminamas didelis kiekis perteklinio cukraus”, – aiškino „Danisco Sugar” fabrikų žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris.

Šiuo metu Lietuvoje priskaičiuojama apie pusantro tūkstančio cukrinių runkelių augintojų. Pasitraukusiems iš šio verslo būtų išmokėtos Europos Sąjungos kompensacijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.