Devintasis Oskaro Koršunovo teatro sezonas

Oskaro Koršunovo /Vilniaus miesto teatras (OKT) sezoną pradeda ypač anksti, arba, galima sakyti, kad OKT sezonas niekada nesibaigia – kuomet vasaros pradžioje kiti teatrai išeina atostogų, OKT rengia Druskininkų teatro festivalį. Šiemet tapęs tarptautiniu jis prasidėjo birželio viduryje ir truko iki rugpjūčio 25 d. O jau rugpjūčio 30 – rugsėjo 2 dienomis Vilniuje įvyko šiais metais pirmą kartą surengtas tarptautinis gatvės teatro festivalis „Miraklis” (organizuotas kartu su Senamiesčio teatru), kuris parengė sostinę vieno reikšmingiausio teatrinių metų įvykio – tarptautinio teatro festivalio „Sirenos” – laukimui. Nutilus rugsėjo 21-30 dieną aidėjusioms „Sirenoms”, OKT prasidėjo kasdienybė su savomis šventėmis – spektakliai, premjeros, gastrolės.

Ne kartą sakyta, kad Prancūzija – šalis, labiausiai pripažįstanti ir mėgstanti Oskaro Koršunovo/Vilniaus miesto teatrą (OKT). Jau šešis kartus mūsų spektakliai kviesti į prestižinio Avinjono festivalio pagrindinę programą, be to, Avinjono festivalis buvo vienas pagrindinių „Meistro ir Margaritos” ir „Įstabiosios ir graudžiosios Romeo ir Džuljetos istorijos” koprodiuseriu. Nė vienoje šalyje OKT taip gausiai ir negastroliuoja, kaip Prancūzijoje. 2002 metais suvaidinta 30 „Vasarvidžio nakties sapno”, 2003 m. – 20 „Ugnies veido”, 2004-2005 m. – 27 „Romeo ir Džuljetos” spektakliai. Ir šiemet, vos pradėjęs devintąjį savo sezoną, OKT beveik visam lapkričiui iškeliauja į Prancūziją, kur penkiuose miestuose 12 kartų parodys „Vaidinant auką”. Šio „prancūziškojo turo” organizatoriai neabejoja, kad spektakliai ir vėl surinks savo auditoriją.
Tai, kad prancūzai vertina Oskaro Koršunovo komandos darbus, įrodo ir itin svarbus žymiausio Prancūzijos teatro – Comédie Française – kvietimas. Septynioliktojo amžiaus pabaigoje įkurtas ir šiandien vienintelis Prancūzijoje valstybės finansuojamas ir nuolatinę aktorių trupę turintis teatras šį rudenį kviečia visą OKT kūrybinę grupę – režisierių Oskarą Koršunovą, scenografę Jūratę Paulėkaitę ir kompozitorių Gintarą Sodeiką – kurti spektaklį pagal Viljamo Šekspyro „Užsispyrėlės sutramdymą”. Taigi, OKT šiemet eksportuoja ne tik spektaklius – eksportuoja idėją, kūrybinį sumanymą, kuris bus realizuotas garsiausiame Prancūzijoje teatriniame taške.
Šekspyras taps šio, devintojo, OKT sezono ženklu – vieną pačių žymiausių ir reikšmingiausių jo tragedijų, „Hamletą” Oskaras Koršunovas šį sezoną kuria ir pristatys savame teatre. Spektaklio koprodiuseriai – Stavangeris Europos kultūros sostinė 2008, Vilnius Europos kultūros sostinė 2009 ir Nacionalinis dramos teatras. Nors komedija „Užsispyrėlės sutramdymas” ir tragedija „Hamletas” – labai skirtingos pjesės, bet jas O.Koršunovo spektakliuose jungs viena tema – pats teatras. Teatro ir realybės santykiai, teatras, kuris keičia ir kuria realybę, o ne ją atkuria – šios temos šiuo metu ypač domina režisierių. Spektaklio repeticijos jau vyksta, jos bus tęsiamos po kelionės į Prancūziją.
„Hamleto”, svarbiausio OKT sezono įvykio, premjera įvyks Norvegijoje, Stavangeryje, 2008-ųjų metų Europos kultūros sostinėje. Čia taip pat bus pristatyti ir kiti OKT spektakliai pagal V.Šekspyro pjeses – „Vasarvidžio nakties sapnas” bei „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija”. Be to, O.Koršunovas Stavangeryje režisuos modernią misteriją pagal specialiai šiam įvykiui Jono Fosse parašytą pjesę „Pasakos gamtoje”. Muziką „Pasakoms gamtoje” kurti pakviestas kompozitorius Gintaras Sodeika.
Tačiau Prancūzija ir Norvegija – ne vienintelės šalys, kuriose šį sezoną lankysis OKT. Ką tik iš Prištinos, festivalio „Kosova InFest 2007” grįžo „Ugnies veido” grupė. Ši kelionė buvo ypač sėkminga – Oskaras Koršunovas pripažintas geriausiu festivalio režisieriumi. Buvimas karo nualintoje šalyje, galimybė stebėti, kaip jos žmonės žiūri teatrą ir kaip pats teatras bando suvokti karą ir papasakoti apie jį, trupei paliko didelį įspūdį. Iki kelionės į Prancūziją OKT dar laukia kelionė į Minską, Panoramos festivalį, kur bus suvaidintas „Meistras ir Margarita”. O pirmosiomis lapkričio dienomis į Budapeštą, Barka teatrą iškeliaus „Vasarvidžio naktis sapnas”, iškart po to – į Neuchatelį (Šveicarija), į tarptautinę Marionečių savaitę važiuos „Grimo opera”.
Pačioje 2008-ųjų pradžioje planuojama dar viena premjera. Aktorės ir dainininkės Brigitos Bublytės muzikinė kompozicija dviejų pasakų tema inspiravo Dainių Gavenonį ir Jūratę Paulėkaitę tęsti bandymus teatro srityje. OKT teatro repertuare rodomi šių kūrėjų iniciatyva atsiradę spektakliai „Grimo opera”, „Kartu” susilaukę palankių įvertinimų užsienyje ir šalyje (prizas Sarajevo MESS festivalyje „Grimo operai”, geriausias lietuviškos dramaturgijos pastatymas 2007 m. „Kartu”). Spektaklį ir šį kartą kuria įvairių sričių menininkų komanda. Šalia minėtųjų – aktoriai Remigijus Vilkaitis, Salvijus Trepulis, Povilas Budrys, Aleksas Kazanavičius, kontrabosistas Vytis Nivinskas, smuikininkė Ana Čekasina, video ir tarpdisciplininių menų kūrėja Aura Maknytė. Nors spektaklyje naudojami pasakų tekstai, jis nebus skirtas vaikams. Spektaklio tema toli nuo gyvenimiškųjų realijų. Tai ironiškas instruktažas apie įsilaužimą už būties ir sąmonės pertvarų.
Ir, žinoma, pati artimiausia premjera įvyks jau ateinančią savaitę, spalio 15, 22 ir 23 dienomis – Lauros Sintijos Černiauskaitės „Liučė čiuožia”. Spektaklį režisuoja amerikietė Yana Ross, kurianti jau antrą spektaklį Lietuvoje (ir beje, jau kiek pramokusi lietuviškai). Šių metų pavasarį jos pristatytas Elfriede‘s Jelinek „Bembilendas” (OKT ir Nacionalinio dramos teatro koprodukcija) tapo vienu įdomiausių praėjusio sezono spektaklių. Šįkart koprodiuseris – „Domino” teatras, jame spektaklis ir bus rodomas, o Yanai Ross talkina scenografė Marta Vosyliūtė, garso ir vaizdo dizaineris Andrius Rugevičius, šviesų dailininkas Vilius Vilutis ir aktoriai Rasa Samuolytė, Marius Jampolskis, Algirdas Gradauskas, Aurelija Tamulytė, Darius Gumauskas, Monika Bičiūnaitė, Judita Zareckaitė ir Petras Lisauskas. Anot Y.Ross, L.S.Černiauskaitės pjesė, gimusi iš turtingos dramaturgės vaizduotės ir išsiskirianti savo ypatinga kalba, kurioje paprastas, kasdieniškas pašnekesys netikėtai išvirsta į poetišką, pasakišką kalbėjimą, lyg po langus leidžia pažvelgti į keleto porų gyvenimus, stebėti, kaip persipina jų likimai ir kaip neatsakyti praeities klausimai užduoda naujus klausimus dabarčiai.
Taigi – devintasis OKT sezonas laukia savo žiūrovų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.