Ekologiškų prekių parduotuvės – egzotika

Mūsų šalyje kasmet atsiranda vis naujų ekologinių ūkių, tačiau jų produkcija prekiaujančių parduotuvių šalyje nedaugėja

Pavilioti Europos Sąjungos išmokų, ekologine žemdirbyste Lietuvoje užsiima vis daugiau ūkininkų. Daugelis jų skundžiasi, kad be chemikalų užaugintą produkciją yra priversti pardavinėti tarp gausybės kitų prekių, nes specializuotas parduotuves Lietuvoje galima suskaičiuoti kone ant vienos rankos pirštų.

Gamintojai nusivilia

„Mes negalime išsilaikyti. Per dvejus metus Kaune uždarėme tris parduotuves. Didžiausia problema – nėra visus ekologiškos produkcijos reikalavimus atitinkančių gamintojų”, – skundėsi įmonės „Ekologijos pasaulis” ir vienintelės Vilniuje ekologiško maisto parduotuvės savininkas Vytautas Vyskupaitis.

Pasak verslininko, ekologiškai ūkininkaujančių žmonių yra, tačiau ekologine gamyba užsiima labai nedaug bendrovių.

„Prieš pusę metų ekologiškus mėsos produktus pradėjusi gaminti įmonė labai nusivylė šiuo verslu ir daugiau nebenori užsiimti ekologine gamyba. Verslininkai ir taip gamina kokybišką produkciją, o tam, kad galėtų etiketėse naudoti „Eko” ar „Bio” trumpinius, turi įvykdyti daugybę reikalavimų. Gamintojams tai visiškai neapsimoka, nes labai sunku rasti tinkamos žaliavos”, – teigė V.Vyskupaitis.

Trūksta žaliavos

Verslininko žodžius patvirtino ir individualios įmonės, gaminančios ekologiškus mėsos produktus, savininkė Audra Žilėnienė: „Ūkininkai gauna didžiausias išmokas, o gyvulių, ypač kiaulių, neaugina. Vieną kartą paskambinę visiems Lietuvos augintojams, gavome tik 80 kiaulių.”

A.Žilėnienė neseniai nusprendė pati įkurti fermą, kurioje ketina auginti apie 150 kiaulių. Verslininkė savo ekologišką produkciją parduoda dviejose Raseinių rajone atidarytose parduotuvėse, tiekia V.Vyskupaičio „Ekologijos pasauliui”, kelioms Vokietijos įmonėms ir parduoda per įvairias muges.

Augalininkystė populiaresnė

Dažniausiai Lietuvoje ekologiškai ūkininkaujantys žemdirbiai augina daržoves ir grūdines kultūras, o 17 proc. ūkininkų dar užsiima ir gyvulininkyste. Augalinės produkcijos pardavėjai nestokoja, o kai kurie augintojai skundžiasi neturintys kam parduoti derliaus.

„Dalį užaugintų ekologiškų daržovių parduodu kaip paprastą produkciją, nes neturiu kur jų realizuoti. Kai kurios parduotuvės specialiai dėl manęs turėtų įrengti „žaliąsias” lentynas, o tai joms nepatogu”, – sakė ūkininkas Edvardas Gelažius.

Ekologiškai produkcijai taikoma daugybė reikalavimų: auginant ir gaminant žemės ūkio ir maisto produktus negalima naudoti sintetinių cheminių medžiagų, hormonų ar antibiotikų, produktai negali būti genetiškai modifikuoti.

Mažas asortimentas

Anot V.Vyskupaičio, Lietuvoje užaugintų ekologiškų produktų sąrašas gana trumpas, todėl pirkėjams siūlomas mažas pasirinkimas. „Mėsos ir daržovių gaunu pakankamai, tačiau produkcijos asortimentas gana nedidelis. Galėtų atsirasti daugiau perdirbėjų, kurie siūlytų naujų produktų – konservų, sulčių, uogienių. Lietuvoje auga ir saulėgrąžos, rapsai bei sėmenys, kodėl aliejų turime importuoti iš užsienio? – retoriškai klausė verslininkas. – Mes galime viską atsivežti iš užsienio, bet kas tada liks iš lietuviškos ekologinės rinkos?”

Pašnekovas teigė prekiaujantis tik Lietuvoje užaugintais ir pagamintais produktais. Aliejus yra vienintelė importuojama prekė. „Ekologijos pasaulis” bendradarbiauja su 15 tiekėjų, kurie gamina ne tik maisto produktus, bet ir kitas ne tokias žinomas prekes, pavyzdžiui, garstyčių miltelius indams plauti.

Išskirtinės prekės

Prekybininkai pastebi, kad žmonės vis daugiau perka ekologiškų produktų. Dauguma šios produkcijos neparduodama didžiuosiuose prekybos centruose, jų rasti įmanoma tik specializuotose sveiko maisto parduotuvėse. Tačiau šias galima suskaičiuoti kone ant vienos rankos pirštų.

„Ekologijos pasaulio” savininkas nesutinka, kad visi ekologiški produktai yra brangesni. „Mūsų parduotuvėje sūrio ir varškės kaina yra tokia pat kaip ir didžiuosiuose prekybos centruose. Sviestas – apie 20 proc. brangesnis, tačiau tai – tikras, iš grietinėlės, o ne iš įvairių mišinių pagamintas produktas”, – kokybę akcentavo verslininkas.

Pirkėjus vilioja kokybė

Dažniausiai į specializuotas parduotuves užsuka klientai, jau žinantys, ko nori įsigyti.

„Būna ir atsitiktinių, netyčia užklydusių pirkėjų, kurie neslepia gana skeptiško požiūrio. Jie nori paragauti gaminių, smulkiau išgirsti apie produkciją”, – teigė V.Vyskupaitis.

Verslininkui antrino ir ekologiškais produktais susižavėjusi pirkėja Vilija Čekanauskienė: „Šis maistas visai kitokios kokybės. Gal pati ir nebūčiau susigundžiusi ekologiškais produktais, tačiau turiu du mažus vaikus, norisi jiems duoti kuo sveikesnį maistą.”

Moteris pripažino, kad surasti specializuotų parduotuvių nėra lengva.

Kainos skiriasi

Jau porą metų ir didieji prekybos centrai vilioja pirkėjus ekologiškais maisto produktais, kuriuos išdėsto specialiose „žaliosiose” lentynose. Pasak „Rimi” atstovės spaudai Ramintos Stanaitytės-Česnulienės, prekybos centruose atsiranda vis daugiau ekologiškų prekių ieškančių pirkėjų. „Be abejo, tai – didesnes pajamas gaunantys žmonės. Daugėja vartotojų, ieškančių alergiškiems vaikams tinkamo specialaus maisto ar net skalbiamųjų miltelių”, – teigė R.Stanaitytė-Česnulienė.

„Maximos LT” atstovė spaudai Viktorija Jakubauskaitė teigė, kad prekybos centruose ekologiškos produkcijos pardavimas nekinta. „Šie produktai nėra tokie paklausūs kaip kitos prekės. Pirmiausia dėl didesnės kainos”, – teigė V.Jakubauskaitė.

Didžiuosiuose prekybos tinkluose ekologiški maisto produktai yra 20–50 proc. brangesni už kitas prekes. Iš 250 gaminių rūšių 170 jų įmonė atsiveža iš užsienio – daugiausia iš Prancūzijos ir Italijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.