Vaikai nori šnicelių ir picų

Klaipėdos moksleiviai džiaugiasi, kad mokyklose maitinama skaniai, bet skundžiasi, jog karšto maisto pavalgyti nespėja. Pertraukos trumpos, todėl tenkinamasi paskubomis nusipirkta bandele.

Perka po dvi porcijas

Vytauto Didžiojo gimnazijoje vaikams siūlomi patiekalai kainuoja iki keturių litų. Kai vakar čia lankėsi „Klaipėdos” korespondentai, ką valgyti moksleiviai rinkosi iš dviejų skirtingų vištienos patiekalų, maltinukų, šnicelio, blynelių, sriubos.

Buvo ir įvairių rūšių salotų, silkių, varškės, skirtingų bandelių, gėrimų.

Gimnazijos valgyklos vedėja Virgina Simutienė džiaugėsi, kad moksleiviai dažniau perka karštą maistą. Bandelėmis esą pasitenkina vos vienas kitas.

„Paprastai moksleiviai linkę patys pasirinkti garnyrą. Būna, kad besilaikančios dietų mergaitės valgo tik sriubą ir garnyrą. O labiausiai mokiniai perka natūralią mėsą, ypač vištieną. Vaikinai vištienos perkasi net po dvi porcijas iškart. Vaikai valgo ir žuvį su lenkišku padažu, maltinukus. Tiesą sakant, perkama viskas, ką pagaminame”, – džiaugėsi vedėja.

Trikdo eilės

Valgykloje pietavusios gimnazistės Evelina ir Marija gyrė mokyklos maistą. Merginoms ypač patinka kasdien besikeičiantis garnyras: daržovės ir ryžiai, grikiai arba bulvių košė.

Anot merginų, mokykloje maistas vis labiau brangsta, bet vis tiek esą čia pigiau pietauti nei kitur.

Kartais, kaip pastebėjo merginos, gimnazijos valgykloje būna eilės, netgi nepaisant to, kad žmonės iš kitų įstaigų aptarnaujami tik po to, kai maisto nusiperka gimnazistai.

Jei valgykloje būna didelės eilės, Evelina su Marija apsilanko mokyklos bufete, bet čia esą per menkas maisto pasirinkimas: vos keli sausainiai ir kava.

„Mokykloje viskas patinka ir maistas skanus. Blogai tik, kad eilės per didelės. Todėl dažniau negu karštą maistą tenka pirkti bandeles”, – neslėpė tą pačią gimnaziją lankantis Andrius.

Vaikinas pasakojo, kad jis sportuoja, todėl maistui yra išrankesnis. Tačiau esą mokyklos patiekalų asortimentas toks įvairus, kad tinka net sportuojančiam žmogui.

Nespėja papietauti

S.Dacho mokyklos valgykloje vaikams, užsisakiusiems pietus iš anksto, vakar buvo patiekti virtų bulvių cepelinai, barščiai ir meduoliai. Pirkti buvo galima ir karbonadą.

Mokiniai džiaugėsi, kad maistas S.Dacho mokykloje gardus.

Tačiau viena moksleivė pastebėjo, kad pastaruoju metu iš anksto užsisakiusiems pietus duodama mažiau mėsiškų patiekalų, negu anksčiau.

Kitas S.Dacho mokyklos moksleivis pasakojo, kad 20 minučių pertraukos mokykloje yra per trumpos, kad visi suspėtų pavalgyti. Todėl jis ir jo draugai eina pietauti kitur.

Dėl šnicelių – audra

S.Dacho mokyklos direktorė Elena Blažienė sakė, kad mokykloje yra dvi ilgosios po 20 minučių trunkančios pertraukos. Ilgesnių pertraukų nenorėjo patys moksleiviai.

Vadovės nuomone, per pertraukas įmanoma suspėti papietauti. Tačiau esą pasitaiko mokinių, kuriems nuolat trūksta laiko ir po kiekvienos pertraukos jie vėluoja grįžti į pamokas.

Direktorė mano, kad nespėjantys nusipirkti pietų patys gali maistą užsisakyti iš anksto.

Užsakomųjų patiekalų meniu esą kas dvi savaitės suderina patys moksleiviai, pareikšdami, ko nori. E.Blažienė teigė, kad į mokinių norus virėjos atsižvelgia ir jiems pageidaujant kartais net iškepa picų.

Pašnekovė sakė, kad vaikus vilioja ne tik kulinarijos naujovės, bet ir įprastais tapę patiekalai. Direktorė prisiminė, kaip kažkada, norint pakeisti meniu, bandyta atsisakyti šnicelių. Vaikai esą su tuo nesutiko ir net pakėlė audrą.

Gabi virėja

„Pajūrio” vidurinės mokyklos direktorius Piotras Gaidajenka teigė dar nė karto negirdėjęs savo moksleivių skundų mokyklos maistu.

„Pas mus net iš kitų įstaigų žmonės ateina pietauti. Juk neitų, jeigu nebūtų skanu. O maistas – išties gardus. Juk mūsų mokyklos vedėja kažkada dirbo kavinėje „Rūta”, kur teko gaminti maistą net aukščiausiems šalies vadovams”, – gyrė darbuotoją direktorius.

P.Gaidajenka džiaugėsi, kad mokykloje visada didelis patiekalų pasirinkimas. Pavyzdžiui, vakar „Pajūrio” mokyklos mokiniai galėjo pasirinkti žuvį, guliašo, bulvinius ar miltinius blynus, karbonadą, daržovių sriubą ir šaltųjų užkandžių. Taip pat „Pajūrio” mokykloje kasdien patiekiamos kelių rūšių bandelės. Populiariausios – su kopūstais.

Klausia apie kainas

„Aukuro” vidurinės mokyklos valgykloje vakar be šaltų užkandžių buvo tiekiama burokėlių sriuba su pupelėmis, varškės kukuliai, kepenų kotletai su bulvių koše, plovas ir kiaulienos maltinukai.

„Aukuro” mokyklos direktorė Lygija Virkšienė teigė, kad valgiaraštis sudaromas atsižvelgiant į mokyklos tarybos rekomendacijas. Meniu visada suderinamas su visuomenės sveikatos centru.

L.Virkšienė pasakojo, kad paprastai mokiniai pageidauja didesnio salotų pasirinkimo. Taip pat klausia, kodėl vienas ar kitas patiekalas brangesnis.

Į visus pageidavimus ir paklausimus stengiamasi reaguoti.

Žuvys – negeidžiamos

Kiekvienos mokyklos meniu ruošiamas pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą ir derinamas su Visuomenės sveikatos centru.

Kad teisingai paskaičiuotų pie-tums produktų kiekį, dažna mokykla konsultuojasi su Klaipėdos švietimo įstaigų ūkio tarnybos maitinimo sektoriaus vadove Liuda Tamulevičienė.

L.Tamulevičienė pasakojo, kad mokyklų valgiaraštis kartojamas maždaug kas dešimt dienų. Stengiamasi į jį įtraukti daugiau varškės, mėsos gaminių, žuvies patiekalų, kuriuos moksleiviai ne itin mėgsta. O vengiama į valgiaraščius traukti picas, dešrainius, beliašus ir kitą ne itin sveiką maistą.

Tačiau moksleiviams labiausiai patinka kaip tik tai, kas nesveika. L.Tamulevičienė pasakojo, jog atsakydami į anketų klausimus apie valgiaraštį vaikai dažniausiai pageidauja, kad į mokyklų meniu būtų įtraukti bulvių traškučiai ir picos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.