L. Rinau byloje – nauji faktai

Visą Lietuvą krečiančioje mažametės klaipėdietės Luizos Rinau grąžinimo į Vokietiją byloje – naujas posūkis: Seimo nariai išsiaiškino, kad vienas iš lemiamų veiksnių, dėl ko vaikas atimamas iš mamos, buvo Lietuvos biurokratų klaida ir abejingumas.

Parlamento Žmogaus teisių komitetas vakarykščio posėdžio metu nusprendė kreiptis į socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę prašydamas įvertinti Valstybinės vaiko teisių apsaugos įvaikinimo tarnybos darbuotojų kompetenciją ir jų darbo kokybę išduodant pažymą, pagal kurią Ingos Rinau dukra Luiza traktuojama pagrobtąja.

V. Blinkevičiūtės prašoma įpareigoti jai pavaldžius darbuotojus, atsižvelgiant į naujus iškilusius faktus, paruošti naują teisiškai pagrįstą pažymą, įvertinančią I. Rinau ir jos vaikų situaciją.

Ministrė tyli

„Vakarų ekspresui” Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka teigė, kad minėta ekspertinė pažyma buvo vienas lemiamas veiksnių, lėmusių skandalu virtusią bylą, kuomet iš mamos atimama mažametė dukra ir ji grąžinama Vokietijoje gyvenančiam tėvui.

„Buvo remtasi Hagos konvencija, pagal kurią ilgiau nei sutarta tėvų ne kilmės šalyje laikomas vaikas turi būti į ją grąžintas kuo skubiau. Tačiau biurokratai nesirėmė konvencijos dvasia, pagal kurią yra ginamos vaiko teisės. Pažyma surašyta paviršutiniškai, biurokratiškai, neatsižvelgiant į vaiko interesus. Jei ta pažyma būtų surašyta kitaip, įvykiai susiklostytų kita linkme”, – sakė parlamentaras.

Jo manymu, V. Blinkevičiūtė turėtų įvertinti jai pavaldžios institucijos darbuotojų veiksmus ir, atsiradus naujoms aplinkybėms, įpareigoti parengti naują, teisiškai teisingą, pagrįstą pažymą, o ne paviršutinišką, kaip buvo prieš tai.

„Tačiau mes pasigendame ir pačios ministrės pozicijos šios skandalingos bylos atžvilgiu. Ji buvo kviesta į komiteto posėdį, tačiau neatvyko. Nei raštu, nei žodžiu jokios jos pozicijos nematome, o tai yra netoleruotina”, – tikino jis.

Atnaujins bylą?

Minėtas Seimo komitetas taip pat kreipėsi į teisingumo ministrą Petrą Bagušką, kad I. Rinau būtų garantuota teisinė gynimosi pagalba Vokietijos teismuose.

„Manau, kad tiek šių ministerijų darbuotojai paklus ministrų pasiūlymams, tiek teismai turės garbingumo atnaujinti šią bylą, jeigu Generalinė prokuratūra paprašys tą padaryti dėl iškilusių naujų aplinkybių”, – kalbėjo A. Lydeka.

„Nuo pat pradžių mūsų pozicija buvo, kad vaikas būtų su mama. Visur kalbame apie šeimą – tris žmones, kad mama negali pasirinkti kurio nors vieno vaiko. Šioje situacijoje vaikai būtų išskirti. Net mūsų įvaikinimo įstatymai kalba, kad jeigu yra broliai, seserys – reikia ieškoti įvaikintojų, kad broliai nebūtų išskirti. O čia susiklostė situacija, kad patys kažkokiu būdu padedame išskirti vaikus. Vaikai turi gyventi kartu – reikia ieškoti būdų ir galimybių juos palikti Lietuvoje”, – po posėdžio sakė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Visuomenė, politikai, teisininkai vis labiau įsitraukia į L. Rinau istorijų aiškinimąsi ir reiškia savo pozicijas – pirmadienį šalies vadovams turėtų būti įteikta peticija su L. Rinau remiančių žmonių elektroniniais parašais. Vakar jų jau buvo apie 20 tūkst.

Siekiant palaikyti mažametę klaipėdietę šį sekmadienį Vilniuje, Savivaldybės aikštėje, organizuojama solidarumo akcija „Už Luizą Rinau”, kur rinksis tėvai iš visos Lietuvos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "L. Rinau byloje – nauji faktai"

  1. Nijolė

    Ar gali ministrė suprasti motinos skausmą,jeigu pati nėra motina.Gaila,kad mūsų vyriausybėje dirba tokie žmonės.

  2. Toks jausmas

    kad mes niekam nereikalingi ir niekas mūsų negina,kol patys nepradedam gintis ir garsiai triukšmaut.

  3. ESterra

    Iš mūsų valdžios šulų reikia atimti vaikus, „pasodinti ant minimumo”, po to, kai prisidarys skolų atimti prabangius butus ir parduoti iš varžytynių už skolos kainą (jeigu skola 20 tūkst.litų, tai už tiek ir parduoti 5-ių kambarių butą prestižiniame Vilniaus rajone) ir dar liktų skola už antstolio paslaugas. Ir jikia valstybinė institucija jiems nepadėtų. Tada gal suprastų paprastų žmonių bėdas ir gal ne po metų ar dviejų imtųsi jas spręsti, o tuoj pat. Bet deja, tai tik svajonė. Šito mūsų šalyje nėra ir artimiausius 40 metų nebus.

  4. tomazas

    kam reikalingas sis vaikas o gi tik jos motinai.
    Si vaika reikejo ginti ne dabar, ji reikejo ginti pasitelkiant musu konsulus Vokietijoje tada kai vyko teismai, o ne slapcia isvezineti is Vokietijos,m bet matyt musu salkies pareigunams tas reikalas visai neidomus buvo.
    Esu susidures su vokietijos pareigunais pasienyje, idomiausia tai, kad kazkoks pagyvenes vokietis na pamete tarp Baltarusijos ir Lietuvos sienos pasa, na paskambino pasienieciai i URMA, kuris susisieke su konsulatu Vokietijos, ir ka jus manot papasakojus visa problema, 02 valanda nakties, jau 03 valanda nakties buvo atvykes kazkurio tai rango konsulas, nepatingejo nakti atsikelti, kuris su savim atsiveze nesiojama kompiuteri, fotoparata, isklauses zmogu, sutikrino duomenis per duomenu bazes, zmogu nufotografavo, isdave laikina dokumenta leidzianti keliauti, zmogui pervaziavus siena, kaip pasakojo pats vokietukas isdavinejes dokumentus, jie kartu su nelaimeliu tures nuvykti i konsulata, kur is kasos, kuri yra sudaryta tokiems nelaimeliams, iskirs pinigeliu butinosioms reikmems, t.y. dviem nakvynem viesbutyje, dvieju paru maitinimui, bendzinui kelionei iki nelaimelio gyvenamosios vietos. Mes pasienieciai sedejom ir galvojom ar su musu tautieciais, koks Ispanijoje reziduojantis konsuliukas veliau nei 18 valanda is vis leistusi i snekas, faktas bet matyt ne, nes kiek girdejome per tv, is vis ten jiems tautieciai musu nerupi. Ir tiesa, kai paklausiau, vokiecio ar jis mazdaug visada taip dirba po darbo, jis isverte akis ir pasake viso labo, gi zmogui atsitiko nelaime, jam reikia padeti, o cia yra jo pareiga, todel nesvarbu kas nutiktum ir kelita valanda, jis vis tiek keltrusi ir vaziuotu, nes ju poziuris yra ne toks, kad mes mazdaug cia malone suteikiam, jie supranta , kad nelaimelis moka mokescius suteikia konsuliukui darba ir jis si darba turi atlikti gerai ir neziurint i paros laika keltis ir vaziuoti bedai istikus.
    Todel manau
    kad nepaisant mamos noru, o ginant sios mergaites interesus, protingiausiai butu ja grazinti tetukui, o ne mamytei stengtis gyventi is vokisku elementu, nes vokietijoje matyt sia mazyle ateityje bus pasirupinta, jai bus suteiktas issilavinimas, ji tures geresnias gyvenimo salygas, o svarbiausia ja rupinsis ne tik tetis vokietis taciau ir Vokietijos valdzia ir faktas, kodel mergaite yra vokietijos piliete o ne lietuvos, kodel mama leido jai tapti vokietijos piliete, o juk veliau pati mergaite galetu apsisprest, kas siais atvejais imanoma suejus 16 ar 18 metu, ar tapti vokiete ar lietuve, bet matyt niekam nekils klausimas, kad mergike atejus pasirinkimo dienai, bus vokiete o ne lietuve, nes jai taip gyventi saugiau, geriau, mes gal ir mylime savo vaikus, taciau nei mes , nei musu vaikai valdziai nereikalingi, jie net nesistengia sudaryti iliuzijos, kad mes jiem rupim, snekos buna pries rinkimus per tv, zada, o veliau pamirsta, nors ir zada tik pensijas pakelt, o ne jaunimui sudaryt salygas uzsidirbt, t.y. viskas pravalgoma, o ne kuriamos darbo vietos. Taip kad ir kaip bebutu gaila, manau siai mergaitei geriau bus augti po Vokietijos saule, ten ji matyt bus laimingesne o iskilus problemom ja rupinsis ne tik jos tevai, taciau ir pedagogai, soc. darbuotojai, jos problemas bus bandoma srest.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.