V. Juščenka siūlo pasinaudoti Ukrainos atominės energetikos techniniais pajėgumais

Tarptautinėje konferencijoje energetikos saugumo klausimais dalyvaujantis Ukrainos prezidentas pabrėžia, kad jo šalis turi gerai išplėtotų atominės energetikos techninių pajėgumų, gamina atominės elektrinės statybai reikalingų produktų bei ugdo gerus šios srities specialistus, ir tai gali būti naudinga Lietuvai.

„Ukraina yra pasirengusi dalyvauti konkursuose dėl įvairių atominei elektrinei statyti reikalingų dalių tiekimo”, – sakė Ukrainos vadovas Viktoras Juščenka trečiadienį jį priėmusiam prezidentui Valdui Adamkui.

ELTA primena, kad Vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas vasarą yra sakęs apie Ukrainos statybininkų ir kitų specialistų galimybes dalyvauti statant elektrinę. „Ukraina, kaip žinote, turi tokių elektrinių ir specialistų. Ji teoriškai galėtų dalyvauti. Aišku, bus skelbiami konkursai, bet tą darys kompanija, kuri bus sukurta”, – teigė G. Kirkilas.

V. Juščenka pabrėžė, kad Ukraina modernizuoja elektros sektorių, didina jo generavimo ir perdavimo linijų pajėgumus bei ieško naujų rinkų elektros eksportui.

„Tarp jų ateityje galėtų būti ir Baltijos valstybės”, – sakė V. Juščenka.

Ukrainos vadovas pažymėjo, kad Ukraina tvirtai remia Krokuvoje užsimezgusį energetinį dialogą.

„Tai yra svarbus žingsnis stiprinant energetinį saugumą regione”, – sakė Ukrainos vadovas ir pasidžiaugė, kad pradėtas dialogas tęsiamas Vilniuje.

Lietuvos prezidentas išreiškė įsitikinimą, kad Vilniuje vykstanti energetinio saugumo konferencija bus sėkminga ir naudinga, padės stiprinti Europos Sąjungos išorinės ir vidinės energetikos politiką. Jis išreiškė viltį, kad konferencijoje bus pasiekta svarbių susitarimų dėl konkrečių projektų, stiprinančių Europos energetinį saugumą, iš jų ir naftotiekio Odesa-Brody-Plockas tiesimo.

Kalbėdamas apie demokratijos ir ekonominės plėtros organizaciją GUAM, Lietuvos vadovas paragino Ukrainą aktyvinti savo vaidmenį joje.

Prezidentas V. Juščenka pabrėžė, kad GUAM prioritetai yra bendradarbiavimas energetikos, transporto ir infrastruktūros plėtojimo srityse bei saugumo klausimų sprendimas.

Lietuvos vadovas pasveikino V. Juščenką surengus demokratinius rinkimus į parlamentą ir pakvietė kitais metais su dvišaliu vizitu apsilankyti Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.