Baltijos valstybių ir Lenkijos susitarimo dėl atominės elektrinės statybos pasirašymas nukeliamas į lapkritį

Politinis keturšalis susitarimas dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje bus pasirašytas ne anksčiau nei lapkričio mėnesį.
Tai BNS trečiadienį patvirtino Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas.

„Šiuo metu vyksta derybos tarp energetikos kompanijų, o premjerų susitarimas galbūt bus pasirašytas lapkričio mėnesį”, sakė G.Kirkilas.

Praėjusią savaitę premjeras teigė, kad susitarimą dėl naujos atominės elektrinės statybos planuojama pasirašyti per trečiadienį Vilniuje prasidėjusią tarptautinę energetikos saugumo konferenciją, nes, jo žodžiais, „ypatingų ginčytinų klausimų nėra”.

Tačiau situacija kiek pasikeitė, kai praėjusį penktadienį Vilniuje viešėjęs Lenkijos ūkio ministras Piotras Wozniakas (Piotras Vožniakas) pareiškė, jog Lenkijai negavus 1200 megavatų galios elektros, pagamintos būsimoje naujoje atominėje elektrinėje Lietuvoje, visi kiti bendri šalių energetikos projektai gali vėluoti.

Tarp tokių projektų – Lietuvai ypač svarbus elektros tiltas į Lenkiją, kuris yra būtinas, kad Lietuva būtų priimta į bendrą Europos energetikos sistemą UCTE.

Deklaraciją dėl naujos atominės elektrinės trijų Baltijos šalių ir Lenkijos premjerai planavo pasirašyti šių metų liepos pradžioje, tačiau tuomet Lenkijos premjeras Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) atšaukė savo vizitą į Vilnių.

Atominės elektrinės statybos projekto įgyvendinimui Lietuvoje steigiama nacionalinio investuotojo bendrovė, prie kurios vėliau prisijungs strateginiai partneriai – Latvija, Lenkija ir Estija. Numatoma, kad sustiprinta ir galinga bendrovė „Lietuvos energija” valdys 34 proc., o kitų trijų šalių energetikos bendrovės – po 22 proc. būsimosios jėgainės valdymo įmonės akcijų.

Preliminariai paskaičiuota, kad 800-1600 megavatų elektrinė kainuotų apie 2,4-4 mlrd. eurų (8,3-13,8 mlrd. litų).

Be to, būsimasis konsorciumas turėtų pastatyti naujas elektros jungtis iš Lietuvos į Lenkiją ir Švediją. Šiuos projektus numatoma įgyvendinti iki 2012 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Baltijos valstybių ir Lenkijos susitarimo dėl atominės elektrinės statybos pasirašymas nukeliamas į lapkritį"

  1. LT

    Nereikia mums tu netiksu lenku su jais vien nelaimes 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.