Lėlių spektaklį kūrė trijų šalių menininkai

Spalio 19 d. VIII tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje-konkurse „Aitvaras” (Alytus), 22–23 d. – Vilniaus teatre „Lėlė”, o 26 ir 27 d. – Kauno valstybiniame lėlių teatre teatras „TriLika” (Maskva) parodys kamerinio spektaklio „Krištolinė pasaka” premjerą (teatrinė impresija pagal klasikinę pasaką „Pelenė”). Spektaklio kūrybinę komandą sudaro 3 valstybių menininkai: scenarijaus autorė ir režisierė iš Lenkijos Ewa Piotrowska, dailininkė Julija Skuratova ir kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė iš Lietuvos, choreografė Svetlana Bandaletova iš Rusijos. Vaidins aktoriai Viktoras Dragunas ir Jelena Martynova.
Pasak J.Skuratovos, „Krištolinė pasaka” – vaidinimas be žodžių, pagrįstas „daiktų teatro” principu. Lėlių personažus aktoriai žiūrovų akivaizdoje kurs iš senovinių baldelių, grafino, taurelių…
Aktoriams V.Dragunui ir J. Martynovai tai pirmas tarptautinis spektaklis. Jiems nauja tai, kad vaidinama be žodžių, animuojant daiktus. Ypatingas krūvis čia tenka muzikai ir judesio plastikai. Repeticijos vyko ir Maskvoje, ir Vilniuje.
Ewa Piotrowska ir Julija Skuratova bendradarbiauja ne pirmą kartą. 2005 m. Košico lėlių teatre (Slovakija) jos sukūrė spektaklį „Siuvėjo pasaka” (Beatrix Potter pasakos motyvais), o 2007 m. Balstogės lėlių teatre (Lenkija) pastatė spektaklį „Ašigalis” (pagal Vladimirą Nabokovą).
„TriLika”, mobilus teatras, gyvuojantis nuo 1993 metų, savo patalpų Maskvoje neturi. Spektakliai vaidinami muziejuose, vaikų ugdymo įstaigose. Lietuvoje aktoriai gastroliuoja nuo 1994-ųjų; jie vaidino lėlių teatrų festivaliuose Vilniuje, Kaune, Alytuje. Kasmet kovo pabaigoje teatras organizuoja kamerinių lėlių spektaklių festivalį „Maskvietiškos atostogos”. „TriLika” galima pavadinti Lietuvos lėlių teatro „ambasadoriumi” Maskvoje, nes jo iniciatyva čia pastaraisiais metais vaidino „Nykštuko” teatras iš Kauno, Vilniaus teatras „Lėlė”, Klaipėdos lėlių teatras, „Stalo teatras” (Vilnius). Rusijos teatralai jau pamatė Dariaus Armanavičiaus, Rimo Driežio, Julijos Skuratovos, Gintarės Radvilavičiūtės, Saulės Degutytės kūrybinius ieškojimus. Kitąmet penktą kartą rengiamame festivalyje Vilniaus teatras „Lėlė” ketina parodyti Nijolės Indriūnaitės sukurtą šešėlių spektaklį „Baltos pasakos” (dailininkė Aušra Bagočiūnaitė).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.