Dujų kainų riba peržiūrima

„Lietuvos dujos” pateikė naujos informacijos, tad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija vėl peržiūri preliminariai jau apskaičiuotas gamtinių dujų tiekimo kainų viršutines ribas.

Kainų komisija dujų importuotojoms nustato viršutines gamtinių dujų tiekimo kainų ribas. Tačiau, teismo sprendimu, komisija negali iš dujų importuotojų reikalauti informacijos, būtinos tvirtinti naujas dujų tiekimo kainas, kurios ribotų dujų importuotojų pelną.

Toks apynasris Kainų komisijai buvo uždėtas pačių dujų importuotojų – „Dujotekanos” ir „Lietuvos dujų” pageidavimu.

Nežiūrint į tai, „Lietuvos dujos”, kaip LŽ teigė Kainų komisijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Loreta Kimutytė, pirmadienį vakare pateikė komisijai kainoms skaičiuoti reikalingą naują informaciją, įskaitant išlaidas dujų saugyklai ir darbo užmokesčiui. Įmonė tikisi, kad šios išlaidos turėtų būti įtrauktos į sąnaudas skaičiuojant tiekimo kainos ribas.

„Viršutinė kainų riba preliminariai jau buvo apskaičiuota, dabar Komisija peržiūri, ar pateikta informacija gali turėti įtakos ką nors keisti. Šiuo atveju pateikta informacija nei trukdo, nei padeda. Tokia bendrovės „Lietuvos dujos” teisė – ji galėjo pateikti informaciją, galėjo jos ir neteikti, Kainų komisija nereikalavo. Komisija dabar tik nori įsitikinti, ar kas nors nesikeičia. Galbūt bus nuspręsta atmesti”, – dėsto L.Kimutytė.

Pašnekovė tvirtina, kad dėl šios informacijos nebus pavėluota paskelbti apie naujas kainas. „Komisijos posėdis numatomas spalio 16 dieną, o viešai informaciją paskelbiame likus keturioms dienoms iki posėdžio. Kadangi Kainų komisija pasilieka laiko rezervą ir praneša anksčiau, vėluojama nebus”, – kalbėjo L.Kimutytė. Pasak jos, Komisija kainų ribas viešai tikisi paskelbti šiandien.

L.Kimutytė neatmeta galimybės, kad pateikdama informaciją tiekimo įmonė siekia sau palankesnės kainų ribos.

Tačiau bendrovė „Lietuvos dujos” neigia siekianti jai palankesnės dujų tiekimo kainų viršutinės ribos. „Šiais (kaip ir kiekvienais) metais Kainų komisijai pateikėme informaciją – objektyvius faktus, rodančius veiklos sąnaudas, kurias patirsime. 2008 metais turėsime didesnių išlaidų dėl to, kad Latvijos saugyklose laikysime didesnį atsargų kiekį”, – LŽ sakė „Lietuvos dujų” atstovė spaudai Sigita Petrikonytė-Jurkūnienė.

Nustačius ribas patvirtintos konkrečios dujų kainos turėtų įsigalioti nuo 2008 metų sausio 1 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.