„Rubicon” interesai klibina Vilniaus valdžią

Vilniaus miesto taryboje prabilta apie neformalius liberaldemokratų ir liberalcentristų susitarimus ginant „Rubicon group” interesus

„Karas tęsiasi. Gali būti, kad grius ir Vilnių valdanti koalicija. Ir tai nulems ne didieji projektai, o menkniekis – beveik dviejų hektarų žemės sklypas”, – LŽ sakė Vilniaus vicemeras, Liberalų sąjūdžio atstovas Arūnas Štaras.

Jau keli mėnesiai Vilniaus taryboje verda ginčai dėl kelių hektarų žemės prie „Litexpo” parodų rūmų Lazdynų mikrorajone. Sklypą aukcione įsigijo „Rubicon group” priklausanti įmonė „City Service”. Šiandien sostinės tarybos Privatizavimo komisija turėtų apsispręsti, ar palikti sklypą „Rubicon” grupei, ar jį išpirkti. Teigiama, kad nuo šio sprendimo priklausys sostinę valdančios koalicijos likimas.

Paveldėta problema

Aistras kurstantį sklypą „City Service” įsigijo dar ankstesnės sostinės tarybos Privatizavimo komisijos valia, laimėjusi aukcioną ir nusipirkusi savivaldybės įmonę „Lazdynų būstas”. Ginčytinas sklypas priklauso šiai įmonei.

Prieš aukcioną sostinės taryba buvo nusprendusi išskirti sklypą iš viso pardavimo paketo, bet aukciono dieną apie tai neužsiminta. Aukcioną laimėjusi „City Service” už visą „Lazdynų būsto” paketą pasiūlė 1,5 mln. litų daugiau nei antroje vietoje likusi bendrovė. Būtent tokia kaina įvertintas savivaldybės įmonei priklausantis maždaug 2 hektarų sklypas. Šiuo metu svarstoma, kad kiti aukciono dalyviai mažesnę kainą pasiūlė manydami, jog žemės sklypas nebus parduodamas.

„Kas paneigs, kad „Lazdynų būstą” nupirkus ne tiems asmenims, aikštelė būtų išskirta iš pardavimo paketo, o nupirkus tiems, kam reikia – atiduota viskas”, – svarstė dabar sostinės Privatizavimo komisijai vadovaujantis A.Štaras.

Prieš kurį laiką Vilniaus savivaldybė, ketindama susigrąžinti sklypą, kreipėsi į teismą, bet netrukus ieškinys buvo atsiimtas. Klausimas grįžo į Privatizavimo komisiją, svarstančią galimybę žemę iš savivaldybei pavaldaus „Lazdynų būsto” išpirkti. Nuomonės išsiskyrė ir pačioje komisijoje: joje dirbantys liberaldemokratai ir liberalcentristai siūlo aikštelę atiduoti „City Service”, kitų frakcijų atstovai linkę klausimą aiškintis nuodugniau. Vos kelių hektarų žemės klausimas jau persikėlė į koalicijos lygmenį: vakar šį klausimą buvo pasiūlyta aptarti Vilniaus tarybos frakcijoms, o vakare jis svarstytas per sostinės valdančiosios koalicijos lyderių susitikimą.

Libdemų galvos skausmas

Dabartinė Vilniaus valdančiosios koalicijos situacija primena aklavietę: jei „Rubicon” negaus ginčijamo sklypo, koalicija gali byrėti, jeigu gaus – paramą jai nutrauks Liberalų sąjūdžio atstovai, taip blokuodami sprendimų priėmimą.

Baiminamasi ir kai kurių liberaldemokratų smūgio į nugarą: tarybos nariams atmetus „Rubicon” pageidavimus, iš valdančiosios frakcijos gali pasitraukti keli nariai. Pirmiausia šiame kontekste minimas Gintaras Kazakas, iki šiol dirbantis „Rubicon group” priklausančioje bendrovėje „Rialko”, taip pat Audrius Butkevičius bei dar trys liberaldemokratų frakcijos nariai. Tiek narių užtektų suburti atskirą frakciją ir sužlugdyti koaliciją.

G.Kazakas LŽ tvirtino frakcijos skaldyti nesirengiąs, bet taip pat leido suprasti neatsižvelgsiąs į jos priimtą poziciją „Rubicon” pageidaujamu klausimu. „Tai du skirtingi dalykai: frakcijos veikla ir Privatizavimo komisija. Žemės klausimas nėra frakcijos kompetencija”, – aiškino jis.

Liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas neneigė girdėjęs kalbų apie galimus bruzdėjimus jo frakcijoje. R.Paksas patvirtino negalintis atmesti, kad kai kurie frakcijos nariai veikia jam už nugaros. „Bet mes jokių žaidimų nežaisime ir jokių įmonių neproteguosime. Norėčiau sakyti, kad mes eliminuosime tokius dalykus”, – aiškino R.Paksas.

Trintis tarp partnerių

„Tai nelengvas klausimas, o pastaruoju metu jis tapo labai aistringas”, – LŽ sakė valdančiajai koalicijai priklausančių socialdemokratų lyderis vicemeras Algirdas Paleckis.

Jo teigimu, siekiant išspręsti problemą ginčytino sklypo klausimo svarstymą Privatizavimo komisijai bus pasiūlyta atidėti. „Padėtis koalicijoje šiuo metu kontroliuojama, o ateityje visko gali būti. Bet gal suvaldysime situaciją”, – tikino A.Paleckis.

Tiek socialdemokratai, tiek valdantiesiems priklausantys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai nėra patenkinti partnerių liberaldemokratų žingsniais, vėl vedančiais į „Rubicon” glėbį. Dar aštriau šiuo klausimu pasisako valdančiajai koalicijai nepriklausantys, bet paramą jai deklaravę ir esminius sprendimus priimti padedantys Liberalų sąjūdžio atstovai. „Aš iš karto pasakiau: jei tik jūs pakeliate rankas, nusileidžiate „Rubicon”, mūsų parama baigiasi. Ieškokite kitų partnerių”, – LŽ tvirtino Liberalų sąjūdžio vadovas A.Štaras.

Vilniaus valdančiosios koalicijos atstovų teigimu, konfliktas dėl žemės sklypo – jau ne pirmas atvejis, kai liberaldemokratai vienijasi su liberalcentristais gindami „Rubicon” interesus. Prieš kelis mėnesius sprendimas po pateikimo pritarti, kad mokesčių lengvatos būtų suteiktos „Vichy” pramogų parkui, buvo priimtas iš esmės tik liberaldemokratų ir liberalcentristų balsais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.