Direktorių klampina trys milijonai

Virš Palangos savivaldybės Administracijos direktoriaus Valerijaus Kuznecovo galvos pakibo Damoklo kardas: kurorto politikai įtaria šį valstybės tarnautoją savo nusikalstamais veiksmais pamynus visuomenės interesus ir apšovus valstybę trimis milijonais litų.

V. Kuznecovas – ne vienintelis įtarimų šešėlin šiomis dienomis patekęs valdininkas – darbą jau pradėjo komisija, sudaryta galimam Klaipėdos apskrities viršininko Vytauto Rinkevičiaus tarnybiniam nusižengimui ištirti.

Prijungė per 40 arų

Vos pusmetį kurorto Savivaldybės administracijai vadovaujantis V. Kuznecovas miesto Tarybos narių nemalonėn pakliuvo dėl rugsėjo 28-ąją patvirtinto dokumento.

Kurorto politikai, atstovaujantys Taryboje Tėvynės Sąjungai, partijai „Tvarka ir teisingumas”, valstiečiams liaudininkams bei pilietinės demokratijos šalininkams, kreipėsi į Vyriausybės atstovę Klaipėdos apskrityje, Palangos miesto apylinkės prokuratūrą, Seimo Antikorupcijos komisiją bei Valstybės kontrolę.

Jiems sukėlė įtarimų V. Kuznecovo įsakymu patvirtintas didesnis nei numatyta žemės sklypo Kopų g. 25, Šventojoje, plotas.

Prašymas apginti viešąjį interesą, atlikti ikiteisminį tyrimą bei įstatymų nustatyta tvarka panaikinti minėto įsakymo galiojimą argumentuojamas tuo, kad V. Kuznecovas galėjo sąmoningai viršyti savo įgaliojimus. Mat pagal Šventosios gyvenvietės detalųjį planą, minėto žemės sklypo plotas yra 60 arų, o atitinkamą įsakymą pasirašęs Administracijos direktorius jį padidino per 40 arų.

Skundo autorių teigimu, šis plotas – tai laisva bei užstatyta valstybinė żemė, kurioje šiuo metu yra laikini statiniai – poilsio nameliai. Anot jų, šioje vietoje 0,4 ha vertė šiuo metu siekia apie tris milijonus litų.
Jie pabrėžia, kad V. Kuznecovas galimai sąmoningai pažeidė įstatymus nepaisant to, kad derinimo procedūrų eigoje nesulaukė pritarimo iš Savivaldybės administracijos Juridinio ir personalo skyriaus.

Skunde teigiama, jog vedėja Daiva Zūbytė nederino šio įsakymo projekto ir V. Kuznecovui nurodė priežastį – žemės sklypo dydis ir forma neatitinka detaliojo plano. Tačiau šis dokumentą vis tiek pasirašė.

Suskubo atšaukti

V. Kuznecovas vakar telefonu „Vakarų ekspresui” iš pradžių aiškino nieko apie tai nežinąs. Po to jis ėmė aiškinti nesuprantąs, kodėl visa atsakomybė dėl minėtojo įsakymo verčiama tik jam.

V. Kuznecovo teigimu, tai neva buvo paprastas ir standartinis įsakymas.

„Apie politikų skunde išdėstytus argumentus, kad nepatikrinau Vyriausybės nutarimu numatytų dalykų – ar sklypo dydžio ribos ir apribojimai atitinka detaliojo plano duomenis, galiu pasakyti tik tiek, jog aš asmeniškai net neturiu tų planų – tai atsakingų specialistų darbas. Kadangi derinimo procedūros buvo atliktos, prisipažinsiu, tiesiog mechaniškai pasirašiau įsakymą”, – mūsų dienraščiui sakė V. Kuznecovas.

Be to, jis prisipažino matęs D. Zūbytės parašytą pastabą, tačiau jos turinys esą neužkliuvo. Regėjimo sutrikimų Administracijos direktorius patyrė ir žiūrėdamas į žemės sklypo detalųjį planą, kuriame savavališkai prijungtos 40 arų teritorijos su poilsio nameliais nebuvo, o po to jie stebuklingai atsirado.

Galop V. Kuznecovas prisipažino skubiai savo įsakymą jau atšaukęs: „Keista, kad kažkas pastebėjo Administracijos direktoriaus klaidą, tačiau vietoj to, kad informuotų apie tai mane, ėmė rašyti skundus.”

Spėlioti, kam būtų paranku sukompromituoti valdančiajai kurorto daugumai – liberalcentristų gretoms – priklausantį Administracijos direktorių, pats jis nepanoro.

Nutekino savi?

Tuo metu Tarybos narys, konservatorius Pranas Žeimys tiesiai šviesiai pareiškė, jog informaciją apie galimai neteisėtą V. Kuznecovo veiklą politikams pateikė patys liberalcentristai.

„Matyt, tarp valdančiosios daugumos atstovų dar yra padorių žmonių, kurie dėl visiems suprantamų priežasčių negalėjo apie tai kalbėti viešai, Tarybos posėdžio metu”, – „Vakarų ekspresui” sakė anksčiau kelias kadencijas Palangos meru buvęs P. Žeimys.

Jis ironiškai vertino V. Kuznecovo pasiteisinimus ir nežinojimą bei nematymą: „Tik nereikia teisintis – mūsų žiniomis, Administracijos direktorių dėl to, kad minėto žemės sklypo derinimas ir didinimas negalimas, informavo ne tik Juridinio bei personalo skyriaus vedėja, bet ir Bendrajame skyriuje dirbantys specialistai.”

Anot P. Žeimio, iki šiol Palanga dar neturėjo „tokio drąsaus” Administracijos direktoriaus, kuris ryžtųsi pasirašyti įsakymą, laiminantį greta esančios valstybinės žemės prijungimą prie žemės sklypo: „Juk tie 40 arų turėjo būti perduoti apskričiai ir panaudoti kaip grąžintinos žemės plotas.”

P. Žeimiui nuostabą sukėlė ir politikų skundo surašymo dieną įvykęs staigus atoveiksmis: „Administracijos direktorius skubiai atšaukė savo paties įsakymą? Bet juk jis to negali šiaip sau padaryti – būtina atlikti tam tikras procedūras arba net pasitelkti į pagalbą teismą.”

Strėlės V. Rinkevičiui

Šios istorijos epicentre atsidūrusiame 40 a dydžio valstybinės žemės plote stovintys poilsio nameliai dar prieš du mėnesius užkliuvo Valstybės kontrolei.

Paskelbtose Baltijos pajūrio teritorijos audito išvadose pažymėta, jog sovietinių laikų statinių statuso teisės aktai tiksliai neapibrėžia. Dėl to poilsio namelių savininkai įgija galimybę juos registruoti Nekilnojamojo turto registre, rekonstruoti, jų vietoje statyti kitus kapitalinius statinius bei aplink juos formuoti žemės sklypus.

Tąkart Valstybės kontrolė konstatavo, jog pajūrio zonoje visuomenės interesai apsaugoti nepakankamai. Kritikos nepagailėta ir Klaipėdos apskrities viršininkui, atsakingam už žemės naudojimo valstybinę kontrolę visoje apskrityje. Kontrolierių teigimu, šią funkciją viršininkas vykdo netinkamai.

V. Rinkevičiaus veikla ne itin patenkintas ir Vyriausybės vadovas – Gedimino Kirkilo iniciatyva sudaryta komisija tirs, ar apskrities viršininkas nepadarė tarnybinio nusižengimo.

Pamatus tyrimui pradėti prieš kelias savaites padėjo keli Tėvynės Sąjungos atstovai Seime, kuriems užkliuvo V. Rinkevičiaus sprendimu pakeista miškų ūkio žemės naudojimo paskirtis ir suformuoti keli sklypai.

Nors žemgrobystės ir neteisėtų statybų Kuršių nerijoje epopėja prasidėjo dar tais laikais, kai apskričiai vadovavo skandalingai pagarsėjusi ir iš savo posto atsistatydinusi Virginija Lukošienė, Seimo narių manymu, dalį atsakomybės už netvarką ir pažeidimus turi prisiimti ir V. Rinkevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.