Į rektoriaus postą pretenduoja tik vienas kandidatas

Spalio 11 dieną Klaipėdos universitete (KU) vyks rektoriaus rinkimai, kuriuose dalyvauja vienintelis kandidatas – iki šiol alma mater vadovavęs prof. habil. dr. Vladas Žulkus.

Kandidatai rektoriaus pareigoms užimti dokumentus Rektoriaus rinkimų komisijai galėjo teikti šių metų rugsėjo 5-11 dienomis. Per tą laiką tebuvo gautas tik dabartinio KU rektoriaus V. Žulkaus prašymas dalyvauti rinkimuose.

Vakar kandidatas į rektoriaus pareigas dienraščiui sakė labai nustebęs, kai sužinojo, jog be jo daugiau neatsirado nė vieno, pageidaujančiojo vadovauti KU.

„Gal nėra taip gerai sėdėti rektoriaus kėdėje?”, – svarstė pokalbininkas.

Tačiau pretenduojantis į rektoriaus postą antrai kadencijai V. Žulkus teigė žinąs, ką daro.

„Esu pasiruošęs tolesniam universiteto vadovavimui, bet nenuliūsiu, jei manęs ir neišrinks. Veiklos turėsiu ir vienu, ir kitu atveju”, – Šypsojosi mokslininkas.

Beje, pasak V. Žulkaus, tai, kad rektoriaus rinkimuose dalyvauja jis vienas, dar negarantuoja, kad Senatas už jį balsuos.

„Senato nariams tikrai ne vis tiek, kas sėdės rektoriaus kėdėje. Štai, pavyzdžiui, Šiaulių universitetas rektoriaus neišsirenka jau antri metai. Nors abiejuose turuose dalyvavo po kelis kandidatus, Senatas visus atmetė”, – sakė jis.

Neabejingi rinkimams KU interneto svetainėje gali rasti V. Žulkaus mokslinę biografiją ir rektoriaus 5 metų laikotarpio veiklos programą.

Programoje teigiama, kad pagrindinis būsimojo rektoriaus laukiąs uždavinys – KU Senato aprobuotos veiklos strategijos 2007-2013 metams svarbiausių nuostatų įgyvendinimas. Tačiau kol šalyje vyksta Aukštojo mokslo reforma, anot V. Žulkaus, nėra įmanoma įvardinti konkrečių veiksmų, ką rektorius turėtų daryti.

Nors, V. Žulkaus manymu, KU yra stipriausias šalies regioninis universitetas, per artimiausius du tris metus jis turėtų ruoštis neišvengiamiems pasikeitimams aukštojo mokslo sistemoje smarkiai stiprėjančios konkurencijos sąlygomis bei pasiekti ryškių kokybinių pokyčių moksle ir studijose.

Žinia, KU turi ambicingų planų tapti vienu iš Europinio lygio universitetų, tačiau kartu savo programoje V. Žulkus užsimena ir apie „akivaizdžią grėsmę Klaipėdos universiteto išlikimui”.

Tokių būgštavimų priežastis, anot mokslininko, – seniai aukštų politikų tribūnose netylančios kalbos apie universitetų tinklo optimizavimą, apie tai, kad Lietuvai pakaktų trijų ar penkių universitetų, apie tikėtinus bandymus reitinguoti universitetus, suskirstant juos į Mokslo universitetus ir Studijų universitetus, pastariesiems paliekant tik bakalauro studijų galimybę. Tačiau asmeniškai pokalbininkas teigė neabejojantis, kad KU išliks.

V. Žulkus KU vadovauja nuo 2002 metų rudens. Mokslininko interesų kryptys – vakarų baltų kultūra, baltų-skandinavų kultūriniai ryšiai, viduramžių miestų archeologija, povandeninė archeologija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.