Krematoriumo nori ir Panevėžys

Miesto valdžia palaikytų savo verslininkų iniciatyvą netoli Panevėžio, rajono teritorijoje, pastatyti krematoriumą. Nors vienas iš įstatymo, įteisinančio mirusiųjų palaikų deginimą, projekto autorių parlamentaras Antanas Matulas tikina, kad Lietuvai užtektų dviejų krematoriumų ir geriausios vietos jiems būtų kur nors tarp Vilniaus ir Kauno bei Klaipėdoje, panevėžiečiai mano, kad trečiasis turėtų iškilti jų rajone.

Parlamentarų rengiamas ir dar šiais metais planuojamas svarstyti mirusiųjų palaikų kremavimą Lietuvoje įteisinantis įstatymas sulauks ir Panevėžio savivaldybės vadovų pritarimo.

„Miesto politikai jau seniai diskutuoja, kad būtų gerai, jei kur nors netoli Panevėžio, rajono teritorijoje, iškiltų krematoriumas. Juk žmonių, norinčių, jog po mirties jų palaikai būtų sudeginti, tikrai yra. Kita vertus, svarbus žemės naujiems kapinių plotams klausimas – ateis laikas, kai ji taps be galo brangi”, – dienraščiui „Panevėžio balsas” teigė Panevėžio vicemeras Povilas Vadopolas.

Miesto vadovas neabejojo, jog įsigaliojus įstatymui Panevėžyje rastųsi statyti krematoriumą pageidaujančių verslininkų.

„Ir Jungtinėse Amerikos Valstijoje, ir kitose Vakarų šalyse palaikų kremavimas yra privatus verslas”, – atsakė P.Vadopolas, paklaustas apie galimas valstybės ar savivaldybės biudžeto investicijas į krematoriumo statybą.

Mero pavaduotojas prisiminė buvęs Italijoje ir matęs, kaip toje šalyje tvarkomos kapinės.

„Užuot plėtę kapinių teritorijas, italai prie savo šeimos kapviečių statosi mažas koplytėles – į jas specialiose dėžutėse praėjus dvidešimčiai metų po palaidojimo perkeliami iškasti sudūlėję mirusiojo kaulai. Galbūt ir pas mus galėtų prigyti tokia tradicija?” – svarstė P.Vadopolas.

Miesto kapines prižiūrinčios ir tvarkančios bendrovės „Panevėžio gatvės” vyriausiasis inžinierius Rimantas Šiaučiuvėnas dienraščiui teigė tikslių duomenų, kiek urnų su mirusiųjų pelenais jau yra palaidota Šilaičių ar Kristaus Karaliaus kapinėse Ramygalos gatvėje, neturįs, tačiau spėjo, jog tokias kapvietes būtų galima skaičiuoti dešimtimis.

Vyriausiojo inžinieriaus manymu, norinčių, kad jų palaikai po mirties būtų sudeginti, panevėžiečių ateityje tik daugės.

„Kremavimas populiarės ir dėl žemės, kurią kapinėms plėsti reikia išpirkti iš savininkų, brangumo, ir dėl to, kad lengvės kapviečių priežiūra”, – įsitikinęs „Panevėžio gatvių” bendrovės specialistas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.