Lietuvos vadovai atsisakė susitikti su ultimatumą iškėlusiu Lenkijos ministru

Lenkijos ūkio ministrui prakalbus apie galimą energetinių projektų vėlavimą, jei lenkai negaus pageidaujamo elektros kiekio iš naujos Ignalinos atominės elektrinės, atšaukti svečio susitikimai su prezidentu Valdu Adamkumi bei premjeru Gediminu Kirkilu.

V. Adamkus neneigė, kad sprendimas nesusitikti su Lenkijos ministru priimtas dėl jo pastabų, jog jei Lenkija negaus trečdalio naujos elektrinės elektros, gali vėluoti ir elektros tinklo projektas.

Šalies vadovas V. Adamkus priminė, kad prieš kelias dienas Lenkijoje su šios šalies prezidentu Lechu Kačinskiu (Lech Kaczynski) buvo sutarta siekti Vilniuje pasirašyti svarbių energetikos įmonių steigimo sutartis. Planuojama, kad šios įmonės pradėtų dviejų svarbių energetikos projektų – elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos ir naftotiekio Odesa – Brodai – Plockas projektų įgyvendinimo darbus.

Tačiau penktadienį Vilniuje Lenkijos ūkio ministras Piotras Vozniakas (Piotr Wozniak) pareiškė, kad tol, kol Lenkijai nebus užtikrinta 1200 megavatų naujos jėgainės elektros, elektros jungčių statyba gali vėluoti.

„Lenkija nenori būti pasyvi investuotoja. Jei tikslas būtų parduoti elektrą, galima būtų sutikti su bet kokiu galingumu, (…) 1200, su dideliu skausmu – 1000 MW, tik tada galima tartis”, – apie sąlygas kalbėjo Lenkijos ministras.

„Čia man yra staigmena, – taip Lenkijos ministro žodžius komentavo V. Adamkus. – Bet aš tikiuosi, kad mano susitarimas su Lenkijos prezidentu galioja ir mes tą klausimą užbaigsime per keletą dienų, ir Vilniuje per konferenciją elektros tilto klausimas bus pasirašytas”.

Komentuodamas sprendimą atšaukti popiet planuotą susitikimą su P. Vozniaku, V. Adamkus sakė neturįs su juo apie ką kalbėti, nes susitarimas su L. Kačinskiu esąs tvirtas.

Susitikimą su P. Vozniaku atšaukė ir ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas. Nors premjero patarėja Nemira Pumprickaitė Eltai tvirtino, kad taip nuspręsta dėl G. Kirkilo užimtumo svarstant kitų metų biudžetą, neabejojama, kad tikroji priežastis – lenkų ministro pastabos.

Lietuva elektros tiltą nuo Alytaus iki Lenkijos Elko miesto planuoja nutiesti iki 2012 metų. Iki šio laiko tikimasi turėti jungtį ir su Švedija. Naują atominę jėgainę planuojama pastatyti iki 2015 metų. Statant naują elektrinę taip pat turėtų dalyvauti Latvija bei Estija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.