Studentai dar metus išvengs didelių studijų įmokų

Studentai dar vienerius metus išvengs didelių studijų įmokų, bet aukštojo mokslo pertvarka nebus atidėta.
Tai penktadienį BNS patvirtino Švietimo ir mokslo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Elona Bagdonavičienė.

„Studentai kitais metais mokės tą pačią studijų įmoką, kaip ir dabar, bet pati reforma atidedama nebus, ji prasidės nuo kokybinių pokyčių”, – BNS teigė E.Bagdonavičienė.

Šiuo metu dieniniame skyriuje besimokantys studentai už studijas per semestrą moka 520 litų.

Pagal ministerijos parengtą, bet Vyriausybės dar nepatvirtintą, planą nuo kitų metų rugsėjo 1-osios už mokslą universitete būsimi studentai būtų turėję mokėti nuo 1040 iki 5200 litų per metus. Pasirinkusieji kolegijas mokėtų mažiau – nuo 1040 iki 1820 litų.

Dėl mokslo ir studijų pertvarkos principų dar birželį susitarė socialdemokratų, konservatorių, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio, valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos partijos.

Susitarimas numato, kad už studijas turės mokėti visi studentai, tačiau nuo įmokos arba paskolos grąžinimo bus atleidžiami gerai besimokantys valstybinių aukštųjų mokyklų studentai. Aukštosios mokyklos pačios nustatys studentų skaičių ir tikslų studijų įmokos dydį, tačiau įmokos intervalą nustatys valstybė.

Anot pasirašyto dokumento, studijų socialiniam prieinamumui užtikrinti bus sukurta efektyvi paskolų sistema, dengianti studijų įmoką ir iš dalies kitas studijų išlaidas. Paskola bus be palūkanų, ji turėtų būti grąžinama studijas baigusio asmens pajamoms pasiekus nustatytą lygį.

Studentų ir moksleivių atstovai yra kritiškai įvertinę planuojamą aukštojo mokslo pertvarką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.