Į svečias šalis – lagamine

Lietuvos grafika ir juvelyrika lagamine nukeliavo į Portugaliją.

Vakar Lisabonos galerijoje „Hibiscus” atidaryta Lietuvos dailininkų kūrinių paroda „Juvelyrika lagamine”. Tai bendras Lietuvos instituto ir galerijos „Meno niša” projektas.

„Juvelyrika lagamine” yra žinomų Lietuvos menininkų kūrinių kolekcija, keliaujanti po pasaulio šalis. Ji atskleidžia lietuvių juvelyrikos pasiekimus, tradicijas bei konceptualias šiuolaikines tendencijas. „Keliaujančią kolekciją” sudaro 19 žinomų lietuvių juvelyrų darbai. Tarp jų – vilniečių Birutės Stulgaitės, Arvydo Gurevičiaus, Indrės Diržienės, Solveigos ir Alfredo Krivičių, Marytės Gurevičienės, Evos Tomaš, klaipėdiečių Vido Bizausko ir Vytauto Karčiausko bei jaunųjų menininkų kūriniai. Kolekcijoje – 109 autoriniai darbai iš gintaro, sidabro, aukso, porceliano ir šiuolaikinėje juvelyrikoje naudojamų netradicinių medžiagų.

Visa tai telpa į vieną lagaminą. Projektas ir toks jo simboliškas pavadinimas turi prasmę. „Juvelyrika lagamine” per kelis metus jau apkeliavo Ispaniją, Italiją, Švediją, Rusiją, Prancūziją, Gruziją, Vokietiją.

Anot menotyrininkės Jurgitos Ludavičienės, „XX amžiaus profesionalioji lietuvių juvelyrika nėra ypatingai novatoriška ar provokuojanti; ji nėra žiauri, drastiška ar barbariškai prabangi. Ji greičiau švelni, santūri, atsaini ir ironiška tiek savo pačios, tiek ir dėvėtojų atžvilgiu. Tačiau visų pirma ji konceptuali ir savita”. Tai provokuoja gilesniam ir platesniam pažinimui”, – įsitikinusi galerijos „Meno niša” direktorė Diana Stomienė.

Galerijoje „Hibiscus” šiuo metu taip pat eksponuojama žinomų Lietuvos dailininkų Elvyros Katalinos Kriaučiūnaitės, Lidos Dubauskienės ir Arvydo Gurevičiaus grafika.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.