ŽŪM pritaria lengvatiniam 5 proc. PVM tarifui būtiniausiems maisto produktams

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pritaria Lietuvos daržovių augintojų asociacijos ir Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos siūlymams atpiginti maisto produktus ir ne vėliau kaip 2008 m. įvesti lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą bulvėms, daržovėms, vaisiams ir uogoms, taip pat sušaldytai, giliai sušaldytai naminių gyvūnų mėsai, naminių gyvūnų ir paukščių mėsos gaminiams bei pusgaminiams. Tokį sprendimą lėmė susiklosčiusi konkurencinė aplinka kaimyninėse šalyse, sudėtinga maisto pramonės įmonių padėtis, vartotojų interesai bei socialinių partnerių nuomonė.

ŽŪM teigia, jog laikosi pozicijos, kad lengvatinio 5 proc. PVM tarifo įvedimą būtina spręsti ne fragmentiškai, o kompleksiškai – apimant visas būtiniausių maisto produktų grupes.

Anot ministerijos, dauguma ES senbuvių vykdo socialiai orientuotą politiką, kad duoną ir jos gaminius, naminių gyvūnų ir paukščių mėsą, pieną, žuvį bei jų produktus, bulves, daržoves, vaisius ir uogas įstengtų nusipirkti net mažiausias pajamas gaunantys žmonės. Šios šalys minėtus produktus priskiria pirmojo būtinumo maisto produktams.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos gyventojų išlaidų struktūroje maisto produktai sudaro didžiausią dalį – 39 proc., o didžiausios išlaidos tenka mėsai ir jos produktams – 26 proc. Vyriausybės 2006-2008 m. programoje numatyta siekti, kad su ES direktyvomis būtų suderintas lengvatinių PVM tarifų taikymas būtiniausiems maisto produktams, o nurodytas įgyvendinimo terminas – šių metų ketvirtas ketvirtis.

„PVM sumažinimas leidžia maisto produktus nenuostolingai parduoti vartotojams žemesnėmis mažmeninėmis kainomis, todėl šiuo metu tai būtų kainų kilimą stabdantis veiksnys”, – tikina žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė. Dėl lengvatinio tarifo padidėtų ir įmonių konkurencingumas, gamybos bei pardavimo apimtys.

Žemės ūkio ministerija dar pernai balandį pateikė Finansų ministerijai konkrečius apskaičiavimus ir siūlymus PVM sumažinimą būtiniausiems maisto produktams spręsti kompleksiškai. Šiuo metu lengvatinis 5 proc. tarifas galioja šviežiai atšaldytai mėsai ir jų subproduktams, šviežiai atšaldytai, užšaldytai, giliai užšaldytai naminių paukščių mėsai ir subproduktams, gyvoms, šviežioms ir atšaldytoms žuvims bei ekologiškiems maisto produktams.

Skaičiuojama, kad įvedus lengvatinį 5 proc. PVM tarifą siūlomoms naujoms maisto produktų grupėms, valstybės biudžetas per pirmuosius metus netektų apie 180 mln. litų pajamų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.