Šeimos laukia įstatymo pakeitimų

Šį mėnesį paaiškės, ar nuo ateinančių metų sausio vaiko priežiūros atostogos taps ilgesnės. Vietoje metų mamos savo mažylius galės prižiūrėti iki pusantrų metukų, tačiau valdininkai tuo pačiu pasirūpins, kad tėvams neliktų galimybės pasididinti pašalpas susitarus su darbdaviu.

Ne paslaptis, jog dauguma būsimų mamų iš anksto susitardavo su darbdaviu, kuris kilstelėdavo draudžiamąsias pajamas vienam ketvirčiui, pagal kurį iki šiol būdavo apskaičiuojamas kompensuojamas uždarbis.

Jeigu Seimas pritars įstatymo pakeitimams, pašalpos dydis bus skaičiuojamas nuo pajamų, gautų dar prieš nėštumą.

Vis dėlto valdininkai įsitikinę, kad gardesnio duonos kąsnio neatima, o priešingai – auginantiems mažamečius tėvams įstatymo pakeitimais pagerins materialinę padėtį.

Programa juda pirmyn

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės teigimu, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimai parengti įgyvendinant Vyriausybės 2006-2008 metų programą.

Pagal ją siekiama nuosekliai didinti motinystės ar tėvystės pašalpas bei derinti darbą ir vaiko priežiūrą, kol išmoka pasieks 100 procentų kompensuojamo darbo užmokesčio.

Projekte, kurį dabar svarsto įvairūs Seimo komitetai, siūloma prailginti vaiko priežiūros atostogas iki pusantrų metų, ir iki šio laiko būtų mokama vadinamoji motinystės ar tėvystės pašalpa. Taip pat siūloma, kad pašalpos dydis iki vaikui sueis vieneri metai būtų 100 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio, o iki vaikui sueis pusantrų metų – 85 proc.

„Nors pakeitimų projektas dar tik keliauja iš vieno komiteto į kitą, ministerijoje – tikras skambučių antplūdis. Tėvai iš visų Lietuvos kampelių klausinėja, kada tvarka bus keičiama. Visi laukia Seimo pritarimo”, – dienraščiui sakė ministrės patarėja ryšiams su visuomene Aida Žemaitytė.

Galės dirbti

Nauja tvarka nenuskriaustų ir dvynukų ar trynukų tėvų. Motinystės pašalpa, įsigaliojus pakeitimams, būtų didinama priklausomai nuo vienu metu gimusių vaikų skaičiaus – gimus dvyniams – du kartus, tryniams – tris.

Pakeitimai leistų vaiko auginimą derinti su darbu, tiesa, tvarka galiotų tik tiems, kurie dirbtų ne pilną darbo dieną. Tokiu atveju apdraustajam, gaunančiam atlyginimą, kuris mažesnis už motinystės pašalpą, būtų apmokamas skirtumas tarp pašalpos ir pajamų.

Planuojama, kad minimali motinystės pašalpa bus 452 litai, šiuo metu ji siekia tik 339 litus.

Užsienietėms – liūdniau

Panašu, kad šalies valdžia ruošiasi patvirtinti vieną iš nedaugelio protingų sprendimų ir aklai nesekti užsienio šalių pavyzdžiu.

Kai kuriose šalyse vaiko priežiūros atostogos yra stebėtinai trumpos. Maltoje motinystės ar tėvystės atostogų einantiems gimdytojams kompensacijos nėra mokamos, o mama ir tėvas, kiekvienas atskirai, turi teisę į 3 mėnesių atostogas iki vaikui sukaks 8 metai.

Didžiojoje Britanijoje mokamos atostogos vienam iš tėvų suteikiamos tik pusmečiui. Į šį laikotarpį yra įskaičiuojamos ir nėštumo atostogos.

Izraelyje apmokamos motinystės atostogos yra tik 4 mėnesiai.

SKAIČIAI

Sodros duomenimis, per šių metų pirmą pusmetį motinystės (tėvystės) pašalpas gavo 17 879 asmenys (iš jų 14 390 motinų ir 3 489 tėvų). Tėvystės pašalpas iki vaikui sukaks vienas mėnuo gavo 4 202 tėvai.

Statistikos duomenimis, pernai Lietuvoje gimė 31 265 kūdikiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.