Dėl Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų varžysis 30 menininkų

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijas šiais metais gauti pretenduoja 30 menininkų.
Kaip pranešė Kultūros ministerija, į premijas pretenduoja džiazo atlikėjai Leonidas Šinkarenka ir Dainius Pulauskas, kino menininkai Juozas Matonis ir Vytautas Damaševičius, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius, vertėja Ramutė Ramunienė, dainų kūrėjas ir atlikėjas Vytautas Kernagis, poetas, dailėtyrininkas Alfonsas Andriuškevičius.

Dėl premijų taip pat varžysis dailės istorikė Marija Matušakaitė, rašytojai Ramutė Skučaitė, literatūriniu Jurgio Usinavičiaus slapyvardžiu pasirašinėjantis Napalys Augulis, Henrikas Algis Čigriejus, Danielius Mušinskas, Zinaida Nagytė – Katiliškienė, žinoma Liūnės Sutemos slapyvardžiu.

Nacionalinę premiją gauti dar pretenduoja aktoriai Rolandas Kazlas ir Vytautas Paukštė, architektas Kęstutis Kisielius, dizaineris Juozas Statkevičius, violončelistas Rimantas Armonas, kompozitoriai Vaclovas Augustinas ir Šarūnas Nakas.

Premijai taip pat nominuoti dailininkai Algis Skačkauskas, Vytautas Švarlys, Algirdas Bosas Nomeda ir Gediminas Urbonai, Stasys Žirgulis, solistai Virgilijus Kęstutis Noreika ir Judita Leitaitė, baleto artistas Nerijus Juška.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos teikiamos kasmet už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

Šeši premijos laureatai bus paskelbti gruodžio mėnesį, premijos įteikiamos Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją. Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas įsteigė Vyriausybė, jos mokamos iš valstybės biudžeto.

Kūrėjams, kuriems paskirtos kultūros ir meno premijos, įteikiamas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato diplomas, ženklas ir piniginė premija – šiuo metu 104 tūkst. litų (800 minimalių gyvenimo lygių).

Nacionalinės premijos teikiamos nuo 1989 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.