Apie karalius britus ir jų tarnaites

Britai ėmė kelti didesnius reikalavimus kambarinėms, vaikų auklėms, valytojoms ir kitoms darbo Jungtinėje Karalystėje ieškančioms tarnaitėms.

Buvo laikai, kai pasimetusi britė niekinamai žiūrėjo į neišplautus indus ir beviltiškai atsidusdavo: „Neįmanoma rasti personalo”. Dabar padėtis pasikeitė.

Neseniai televizijos žvaigždė Tara Palmer-Tomkinson prisipažino pasamdžiusi didžiulį personalą. „Neturiu vyro, todėl man svarbu, kad aplink būtų daugybė tarnų. Kiekvieną dieną mano namuose susirenka pusė Ukrainos. Naktį grįžusi namo noriu jaustis taip, lyg būčiau penkių žvaigždučių viešbutyje”, – sakė gražuolė.

Tapo išrankesni

Oksfordo universiteto mokslininkės Bridget Anderson tyrimų duomenimis, įtakingi valstybės pareigūnai, verslininkai ir populiarūs atlikėjai ėmė itin atidžiai rinktis namų personalą. Pavyzdžiui, renkantis auklę pirmenybė teikiama baltoms moterims, nes vyrai, jaunos merginos ir juodaodės esą kelia grėsmę vaiko gerovei.

Kita vertus, britai mielai samdosi tokius pagalbininkus, kurie negali lengvai susirinkti daiktų ir trenkti durimis, t. y. žmones iš karo nusiaubtų kraštų. Tokių samdinių užimtumas priklauso nuo britų darbdavių malonės.

Pasak specialistų, namų savininkas teisiškai negali samdyti darbuotojų atsižvelgdamas į žmogaus rasę, tautybę ar religiją, tačiau šių principų dažnai nepaisoma. Įdarbinimo agentūros priverstos ieškoti įvairių „kabliukų”, kad potencialiam darbuotojui paaiškintų, kodėl jo kandidatūra netinka.

Būna ir blogiau

Beveik pusė Didžiosios Britanijos namų ūkių samdo padėjėjus. Dabar šis sektorius per metus siekia apie 20 mlrd. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (apie 100 mlrd. litų).

Deja, šeimininkų ir samdinių santykiai ne visada klostosi sėkmingai. Kaip žinoma, šiais metais virėja Jane Martin pareiškė ieškinį dainininko Stingo žmonai Trudie Styler. Nėščia virėja buvo verčiama dirbti 14 valandų per dieną. Teismas taip pat sužinojo, kad 52 metų T.Styler išnaudodavo savo tarnus.

Top-5

Apklausos rodo, kad daugiausia tarnų į britų namus atkeliauja iš Filipinų, Ukrainos, Latvijos, Malaizijos ir Zimbabvės.

*Regis, Didžiosios Britanijos gyventojai pasitiki Filipinų prezidentės Glorios Arroyo žodžiais, jog „Filipinuose gyvena „supertarnaitės”.

*Ukrainos moterys pasižymi kaip itin geros vaikų auklės.

*Daugiausia darbininkų iš Zimbabvės dirba valytojais.

*Dauguma latvių dirba padavėjais ar tarnais, nes už gerą aptarnavimą jie gauna didesnį atlyginimą.

*Malaizijos migrantai renkasi namų ruošos darbus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.