Angelams sargams svyra sparnai

Sutikdami profesinę šventę, Angelų sargų dieną, Lietuvos policininkai neturi kuo labai pasidžiaugti. Policijai, kaip dar niekada, pačiai labiausiai reikia apsaugos. Moralinės ir finansinės. Vis daugiau pareigūnų palieka tarnybą, ir artimiausiu metu padėtis nežada gerėti.

Maži pareigūnų atlyginimai, minimalios socialinės garantijos verčia jaunus žmones ieškotis darbo kitur. Šiuo metu Lietuvoje trūksta daugiau kaip 1000 policininkų. Vien Vilniaus mieste yra apie 300 laisvų darbo vietų. Ypač stinga žemiausios grandies pareigūnų. Prognozuojama, kad ateinančiais metais tarnybą gali palikti dar apie 900 žmonių – tų, kuriems sausio pirmą dieną sukanka 20 metų darbo stažo, būtino gauti pensijai.

Generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius nusiteikęs optimistiškai. „Šventės visada džiugina. Galiu pasakyti, kad situacija policijoje gerėja. Atlyginimai kilo. Nuo kitų metų jie dar padidės. Ilgą laiką neturėjome mokymo įstaigos, rengiančios policininkus. Dabar jau numatytos lėšos, tokia įstaiga bus statoma”, – LŽ sakė jis. Komisaras pridūrė, kad per policijos ir visuomenės šventę Panevėžyje praėjusį savaitgalį į jį kreipėsi žmonės, jie ne tik sveikino, bet ir dėkojo už pasiaukojamą pareigūnų darbą.

Atlyginimai neatitinka darbo naštos

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Bakas LŽ tvirtino, kad jau keleri metai, kai padėtis policijoje blogėja. „Policija dabar atsidūrusi tam tikrame dugne. Artimiausius keletą metų situacija tikrai negerės. Tam prireiks laiko, bet galimybių atsispirti nuo dugno tikrai yra”, – sakė jis. Policininkai, palyginti su kitose teisėsaugos institucijose dirbančiais pareigūnais, yra labiausiai apkrauti, o jų atlyginimai kur kas mažesni. Pradedantis dirbti patrulis gauna apie 1200 litų. Tiesa, atlyginimai kilo, eiliniam pareigūnui dabar nubyra 100-200 litų daugiau, o kitiems valstybės tarnautojams prisidėjo apie pusę tūkstančio. Aukščiausių valstybės tarnautojų algos maždaug penkeriopai didesnės.

„Policininkas yra valstybės tarnas. Milijonų tikrai nesusikrausi. Tačiau jei pasirinkai tarnybą žmonėms, turi ir tarnauti”, – LŽ sakė Vilniaus rajono policijos komisariato viršininkas Mečislavas Poplavskis. Vis dėlto ir jis negalėjo paneigti, kad darbuotojų trūksta. Kai kurios nuovados savaitgaliais tiesiog užrakintos. Per neseniai vykusią konferenciją laikinai einantis Trakų policijos vadovo pareigas Ernestas Lenkauskas tiesiai šviesiai pareiškė, kad su turimomis pajėgomis kai kurių nusikaltimų pareigūnai tiesiog negalės ištirti. Didelį darbuotojų trūkumą ir nuolatinę jų kaitą įvardijo ir generalinio komisaro pavaduotojas Kęstutis Tubis.

Pareigūnais turi rūpintis valstybė

„Policija užtikrina viešą saugumą. Tai yra valstybės misija, tam tikra paslauga, kurią valstybė turi užtikrinti savo piliečiams. Aš nepritariu tam, kad šioje tarnyboje dirbantis žmogus turi prisiimti visus įsipareigojimus, pats mokėti už mokslą”, – LŽ sakė V.Bakas. Anot jo, šiuo metu pareigūnams mokyti skiriama apie 40 mln. litų per metus, tačiau šie pinigai tarsi ištirpsta bendroje mokymo bazėje. Pareigūnų rengimo sistemos nėra. Naujai įkurta mokymo įstaiga, pasak V.Bako, sukurtų prielaidas rengti profesionalus, tačiau vien jos įkūrimas problemos neišspręs. Viena priemonių padėčiai gerinti būtų statutinių pareigūnų atskyrimas nuo kitų valstybės tarnautojų. Tada būtų galima lanksčiau reguliuoti ir jų atlyginimus. Beje, bėda ne tik menkas uždarbis. Dažnai policininkų apsisprendimui palikti tarnybą turi ir netinkamas vidaus klimatas. Policijos vadovai neretai net nežino, kaip gyvena jų pavaldiniai. Vien ko verta vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio nuostaba sužinojus, kad kaimo vietovėse inspektoriai neturi mobiliųjų telefonų. Šis pavyzdys puikiai iliustruoja aukščiausios ir žemiausios grandies atotrūkį. Didesnės rizikos sąlygomis dirbantis, menkai mokamas policininkas darbe dažnai pritrūksta pagarbos ir supratimo. Todėl, užuot aukojęs savaitgalius ir švenčių dienas, per darbus nematydamas šeimos ir dar gaudamas grašius dažnas numoja ranka. Išties, krovikas prekybos centre gauna daugiau. Ir pagarbos, ir pinigų, ir laisvadienių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.