Bus tiriama, ar dažnai darbe patiriame emocinę prievartą

Higienos institutas atliks tyrimą, kurio metu bus aiškinamasi, kaip dažnai ir kokį psichologinį smurtą patiria lietuviai darbovietėse.

Prieš porą metų 27-iose Europos Sąjungos (ES) šalyse Europos fondo atliktos darbuotojų apklausos duomenimis, nepageidautinas lytinis dėmesys darbe, bauginimas ir priekabiavimas, diskriminacija dėl amžiaus Lietuvoje yra dažnesni reiškiniai, palyginus su ES vidurkiu. Šios apklausos duomenimis, nepageidaujamą seksualinį dėmesį patiriame 2,5 karto dažniau, pagal bauginimo ir priekabiavimo vidurkį esame pirmajame penketuke, o pagal darbuotojų diskriminavimą dėl amžiaus padėtis blogesnė tik Čekijoje. Pastarojo pobūdžio diskriminaciją lietuviai darbe patiria 4 kartus dažniau nei Latvijos ir 2 kartus dažniau nei Estijos darbuotojai.

Pasak Higienos instituto Darbo medicinos mokslinių tyrimų skyriaus vadovės dr. Birutės Pajarskienės, emocinė prievarta darbe yra specialaus dėmesio reikalaujanti problema, kurios sprendimui svarbus vaidmuo tenka moksliniais tyrimais pagrįstoms žinioms ir jų sklaidai.

„Šiuo metu institute yra rengiamas epidemiologinio tyrimo projektas, kuriuo bus siekiama nustatyti Lietuvos regionuose psichologinio smurto darbe pasireiškimo formas, jų dažnumą ir išsiaiškinti didžiausias rizikos grupes”, – teigė B. Pajarskienė.

Pasak instituto specialistų, psichologinio smurto darbe ir jo pasekmių moksliniai tyrimai yra gana nauja profesinės sveikatos tema.

Yra įrodymų, kad dėl darbe patirto psichologinio smurto rizika darbuotojams susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis gali padidėti iki 2,3 karto, depresija – iki 4,8 karto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.