Karmos valytojas – Erlas

Serialas „Mano vardas Erlas” – gera dozė juoko ir poilsio nuo kruvinų nusikaltimų, ligoninių bei beviltiškų realybės šou. Šiuo metu per TV3 televiziją demonstruojama 2005-aisiais JAV pasirodžiusi situacijų komedija sulaukė didžiulio žiūrovų susidomėjimo – žmonės mielai priima Erlą, kadangi jis yra kiekvienas jų.

Valo karmą

Pirmajame epizode paaiškėja, jog Erlas nenori dirbti, verčiau jau plėšia parduotuves, per dienas geria alų ir kitaip teršia padorios visuomenės vardą. O kai Erlas laimi loterijoje, tai pamano, kad štai išaušo laimingiausia diena jo gyvenime’85

Deja, vyruką partrenkia mašina. Gulėdamas ligoninėje ir žiūrėdamas Karsono Deilio laidą per televizorių, sužinojo, jog kiekvienas žmogus turi savo karmą ir nuo jos priklauso žmogaus sėkmė bei likimas. Kad žmogui sektųsi, jis turi daryti tik gerus darbus. Jam šauna mintis, kad dabar teks atkentėti už viską, ko per savo gyvenimą yra prikrėtęs – o susumavus visa tai susidaro gana nemažas sąrašas. Erlas nusprendžia ištaisyti visas savo klaidas, ir kiekviename epizode jam suteikiama galimybė tai padaryti.

Valyti užterštą karmą Erlui padeda keli jo draugeliai: šiek tiek sutrikusio intelekto brolis Rendis (Etanas Supli), kuris taip pat dalyvavo dalyje Erlo nusižengimų, ir nelegaliai į JAV imigravusi seksualioji Katalina (Nadina Valaskes), netgi Evanas Darnelas (Edis Stypls), užeigos, kurioje Erlas nuolat geria alų, savininkas, pasiūlo savo pagalbą.

Tačiau buvusi Erlo žmona Džoi (Džeimė Presli) nepajudins nė piršto dėl kitų, jei nesitikės naudos sau.

Svarbus žmonėms

Džeisonas Li – paniuręs tipelis iš „Per žingsnį nuo šlovės” (2000) ir „Ieškant Emi” (1997) – netikėtas, bet labai efektyvus pasirinkimas įkūnyti pagrindinį komedinio serialo veikėją žavųjį Erlą Hikį (nors jis ir visuomenės padugnė, tačiau turi gerą širdį). Beje, pagrindiniam vaidmeniui pakviestas Džeisonas ne itin susižavėjo darbu televizijoje, o vaidinti sutiko tik pasikalbėjęs su serialo kūrėjais.

Erlo elgesys kelia įdomų moralės klausimą: ar jis motyvuotas tik savo troškimo išvalyti savo karmą ir veikia tik norėdamas patenkinti savo smalsumą, ar jis iš tiesų gailisi to, ką prikrėtė? Šis klausimas yra gana neaiškus, kadangi skirtingi epizodai siūlo ir skirtingus atsakymus.

Džeisonas Li, kartą buvo paklaustas, ar girdėjo, kad Erlo karminiai ieškojimai būtų ką nors įkvėpę. „Taip, teko girdėti. Tiesą sakant aš to visai nesitikėjau, maniau, kad serialas tiesiog juokingas. Aišku, žinojau, kad tai turi vertės, bet negalvojau, kad žmonės ims sudarinėti savo nuodėmių sąrašus. Tai fantastiška, kad žiūrovams ši komedija kelia juoką, be kartu verčia pagalvoti apie dalykus, kokių paprastai 30 minučių situacijų komedijose nerasi. Didžiuojuosi tuo ir manau, kad šou tapo svarbus nemažai žmonių.”

Neįprastas serialas

Gana sunku šį „20th Century Fox Television” prodiusuotą šou vadinti įprasta situacijų komedija, kadangi čia nerasi pagrindinių tokių TV darbų principų – neišgirsi reguliaraus publikos juoko neva juokingose vietose, o pagrindinė veiksmo vieta nėra gyvenamasis kambarys. Be to, seriale nesutiksi keistokų kaimynų, kurie nekviesti pasirodo kambaryje kiekvieno epizodo metu.

Valstija, kurioje vyksta veiksmas, seriale neminima, tačiau, pasak kūrėjų, tai yra išgalvotas miestas Kamdeno apygardoje. „Norėtume, kad žmonės manytų, jog šou vyksta bet kur”,- sako kūrėjai. Dauguma epizodų nufilmuoti Kalifornijos vietovėse.

Serialą sukūrė ir prodiusavo Gregas Garsija. Kai kuriuose interviu jis prasitarė, kad herojaus Erlo prototipas yra Grego patėvis – taip pat vardu Erlas. Kaip serialo herojus, jis sutiko ir vedė besilaukiančią kito vyro vaiko moterį. Ji taip turėjo antrą vaiką su afroamerikiečiu kaip ir „Mano vardas Erlas” veikėja Džoi. Tikrasis Erlas irgi buvo įsitraukęs į kai kurias abejotinas veiklas, tačiau netikėtai pasikeitė.

Vis dėlto Garsija patikino, kad serialas iš esmės nėra autobiografinis: „Daug kas išlaužta iš piršto, tiesa, galvodami nuodėmių sąrašą, prisiminėme savo pačių padarytas, ir kai kurias panaudojome, tačiau yra ir tokių, kurias išgalvojome. Visada mėgau šou, kuriuose žmonės lyg atgimsta įpusėję savo gyvenimą. Visada tikėjau karma.”

Paklaustas, ar būta bandymų cenzūruoti Erlą, scenarijaus autorius patikino, kad dėl to pokalbių turėjo kiekvieną savaitę. „Tačiau mano taisyklė tokia: jei yra ženklelis N-14, aš jį turiu galvoje ir tikiuosi, kad tėvai jaunesniems vaikams neleis jo žiūrėti.”

Puikiai įvertintas

Serialo premjera, kuri įvyko 2005 rugsėjo 20, subūrė prie televizijos ekranų 15,2 milijono Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojų, taip uždirbdama šiam serialui 6,6 reitingą.

Dar tik rodant trečiąjį serialo epizodą paaiškėjo, kad „Mano vardas Erlas” tapo populiariausia rudens NBC kanalo laida. Iškart po šių statistikos duomenų NBC pasirašė sutartį dėl viso sezono (22 epizodų) rodymo.

Po pirmojo sezono „Mano vardas Erlas” buvo nominuotas dviem „Auksiniams gaubliams”, dviem Aktorių gildijos apdovanojimams, vienam – Amerikos režisierių gildijos, trims – Amerikos rašytojų gildijos, taip pat žiūrovų buvo išrinktas mėgstamiausiu nauju TV komediniu serialu.

2006 m. situacijų komedijai „Mano vardas Erlas” atiteko „Auksinis gaublys”, skirtas Džeisonui Li už geriausią vyro vaidmenį. 2007 m. – vėl „Auksinis gaublys” Džeisonui, be to, ir pats serialas įvertinamas kaip geriausias.

Šiuo metu jau sukurti trys „Mano vardas Erlas’ sezonai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.