Naujieji DVD: pirkti ar palaukti?

Vaizdo grotuvų rinką jau porą metų varginanti dviejų didelės raiškos vaizdo formatų dvikova artimiausiu laiku nesibaigs

Panorus įsigyti didelės raiškos filmus galinčią rodyti namų kino sistemą, neišvengiamai tektų spręsti dilemą – kurį DVD formatą – „Blu-ray” ar HD DVD rinktis? Jais abiem galima įrašyti didelės raiškos (angl. – High Definition) filmus, tačiau tarpusavyje jie nėra suderinami. Dauguma gamintojų bei kino filmų leidėjų irgi yra pasidaliję į skirtingas stovyklas, palaikančias vieną iš konkuruojančių formatų. Tačiau yra kompanijų, kurios imasi abiejų formatų, taip pat grotuvų – galinčių atkurti abiejų formatų diskus. Elektronikos pardavėjai Lietuvoje dar tik pradėjo prekiauti šiais naujais grotuvais ir susidomėjimas nėra didelis. Todėl kiek vėliau prie naujovių perėję lietuviai gali tikėtis, kad iki to laiko paaiškės šių technologijų ateitis.

Telpa daug informacijos

Naujos kartos DVD formatai yra skirti didelės raiškos skaitmeniniams filmams įrašyti. Šie filmai užima gerokai daugiau vietos, todėl jiems įrašyti reikia didesnės talpos diskų nei šiandien karaliaujantys DVD. Didelės raiškos filmuose vaizdas yra tikroviškesnis, galima įžiūrėti daugiau smulkių detalių.

Standartiniame, vieno sluoksnio DVD diske telpa iki 4,7 GB informacijos. Vienasluoksniame „Bluray” gali tilpti iki 25 GB, HD DVD –15 GB. Dvisluoksniuose diskuose atitinkamai gali tilpti iki 8,5, 50 ir 30 GB duomenų.

„Blu-ray” formatą sukūrė ir pagrindinė jo palaikytoja yra „Sony”. HD DVD stovykloje pagrindinė figūra – „Toshiba”.

Naujos kartos DVD grotuvai rinkoje pasirodė 2006 m. pirmoje pusėje, tačiau iki šiol nė vienas formatas netapo dominuojančiu.

JAV interneto parduotuvėse HD DVD grotuvai su įvairiomis nuolaidomis kainuoja maždaug nuo 240 dolerių, „Blu-ray” – maždaug nuo 440 dolerių (atitinkamai maždaug 590 ir 1075 litų). Lietuvoje tokie grotuvai kainuoja nuo 1700 ir 2000 litų, o filmai šiuose diskuose – apie 100–150 litų.

Palyginkime – vieni pigiausių paprastų DVD grotuvų Lietuvoje dabar kainuoja apie 200 litų.

Istorija kartojasi

Skirtingų formatų kovos vaizdo ir garso pramonę lydi ne vieną dešimtmetį. Ne taip seniai kompromisu baigėsi karas tarp skirtingų įrašomųjų DVD diskų formatų DVD-R ir DVD+R. Dauguma įrašančių ir atkuriančių įrenginių – kompiuterinių bei buitinių – jau yra derinami su abiem formatais.

Bene garsiausia kova, nuolat prisimenama užsienyje, kai imama kalbėti apie HD DVD ir „Blu-ray” – praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje vykusi kova tarp dviejų vaizdo kasečių formatų „Betamax” ir VHS.

Įdomu, kad toje kovoje irgi dalyvavo „Sony”, sukūrusi technologiškai pranašesnį „Betamax” formatą nei VHS, kurį siūlė JVC kompanija.

Tačiau „Sony” formatas buvo brangesnis, nes bendrovė nenoriai licencijavo jį kitoms kompanijoms. VHS stovykla pasielgė priešingai – tai padėjo sumažinti kainas ir įsigalėti. Galų gale prie VHS formato perėjo ir „Sony”.

Formatų karai kyla kelioms kompanijoms nepavykus susitarti dėl bendro standarto. Rinkoje pripažintas faktiniu standartu formatas jos kūrėjoms atneša milžiniškas pajamas, nes kuriant naujus formatus naudojamos technologinės inovacijos apsaugomos patentais.

Bet kuri įmonė, kuri diegia šį formatą į savo įrangą – grotuvus, įrašymo įrenginius, turi mokėti licencinį mokestį už naudojimąsi šia technologija.

Nenuostabu, kad kova dėl vieno ar kito formato dominavimo yra tokia arši. Ekspertų teigimu, šios kovos laimėtojas galėtų bene dešimt-metį mėgautis dominavimo namų vaizdo filmų rinkoje. Pergalės vertė yra didelė – skaičiuojama, kad per tą laikotarpį iš licencinių technologijos mokesčių formato kūrėjos gali susižerti apie 10 mlrd. dolerių.

Kaip savo knygoje „Atskleistas DVD” rašo Jimas Tayloras, grotuvus, kompiuterinius įrenginius gaminančios kompanijos už licenciją kiekvienam DVD įrenginiui mokėjo nuo 10 iki 20 dolerių. O DVD grotuvų pasaulyje yra gerokai daugiau nei milijardas.

Kovoje – dideli pinigai

Kovojama pabrėžiant savo formato pranašumus, trimituojant apie parduotus grotuvus ir palaikančių kompanijų skaičių. Taip tikimasi į savo stovyklas privilioti kuo daugiau vieną ar kitą formatą palaikančių įrangos gamintojų ir kino kompanijų. Kadangi turinys – filmų gausa – yra koziris, kuris gali paveikti pirkėjų simpatijas.

Tiek viena, tiek kita stovykla vis pasigiria lenkianti savo konkurentę, tačiau nė viena nėra įgijusi lemiamo pranašumo. HD DVD vilioja mažesne grotuvų kaina, HD DVD diskams gaminti gali būti lengviau pritaikomos esamos DVD gamybos linijos, todėl diskų gamybos sąnaudos yra mažesnės.

Tačiau „Blu-ray” giriasi, kad jų technologija yra pranašesnė, diskuose telpa daugiau informacijos, be to, jos grotuvų ir filmų šiuo formatu pardavimas aplenkė HD DVD („Blu-ray” dalis – maždaug du trečdaliai visų didelės raiškos formato diskų). Iki rudens vienintelė „Universal Pictures” kino kompanija leido filmus išskirtinai HD DVD formatu.

Atrodė, kad formatų kova tuo ir pasibaigs, tačiau jėgos vėl tapo apylygės, kai HD DVD rėmėjai į savo stovyklą persiviliojo „DreamWorks Animation” ir „Paramount Pictures”, atsisakiusias „Blu-ray”. Vieni šaltiniai teigia, kad už tokį perbėgimą joms buvo sumokėta iš viso 150 mln. dolerių (apie 365 mln. litų).

Naujos kartos DVD grotuvai komplektuojami ir su naujausiais žaidimų kompiuteriais – „Blu-ray” su „Sony PlayStation 3” (PS3) , o prie „Microsoft Xbox 360” siūlomas HD DVD grotuvas. Abu šiuos kompiuterius galima jungti prie televizoriaus ir žiūrėti filmus. Toks PS3 kompiuteris JAV kainuoja apie 315 dolerių, Lietuvoje – apie 2600 litų. Išorinis HD DVD grotuvas, skirtas jungti prie „Xbox360” – 179 dolerius JAV ir 800 litų Lietuvoje.

Kadangi kompiuterinių žaidimų mėgėjai paprastai yra vieni pirmųjų naujųjų technologijų naudotojų, manoma, kad žaidimų pramonė, kurios apyvarta per metus siekia 20 mlrd. JAV dolerių (beveik 50 mlrd. litų) – beveik tiek pat, kiek filmų industrija, gali turėti daug įtakos formatų kovoje.

Lietuvoje – visiška naujovė

Lietuvos elektronikos pardavėjai teigia, kad susidomėjimas naujausios kartos DVD grotuvais yra gana menkas, tačiau ir patys grotuvai mūsų šalyje pasirodė dar labai neseniai.

Kaip sakė „AG Trade” bendrovės, priklausančios ir „Topocentrą” valdančių įmonių grupei, vaizdo ir garso produktų skyriaus vadovė Dalia Vaikšnoraitė, „Toshiba” HD DVD grotuvai Lietuvoje buvo pasiūlyti vasaros viduryje. Maždaug tuo pat metu atsirado ir „Sony” „Blu-ray” grotuvai.

„Media City” prekybos centro, priklausančio „Elektromarkt” tinklui, vadovas Konstantinas Kalašnikas teigė, kad iš naujos kartos DVD filmų Lietuvoje daugiausia yra „Blu-ray” formato.

D.Vaikšnoraitė taip pat apgailestavo, kad filmų platintojai Lietuvoje kol kas nelepina vartotojų per didele naujausių formato filmų pasiūla.

„Pažangiausiomis technologijomis (HD DVD ir „Blu-ray”) domisi žmonės, aktyviai keliaujantys po užsienį ir iš ten parsivežantys filmų, įrašytų naujausiais formatais. Pavyzdžiui, per savaitę „Toshiba” HD DVD įsigyja 2–3 pirkėjai”, – sakė D.Vaikšnoraitė.

K.Kalašnikas tvirtino, kad pirkėjai domisi, tačiau pirkti dar prisibijo. Šių grotuvų plitimą stabdo ir tai, kad didelės raiškos televizoriai, galintys rodyti vaizdą 1080p standartu, nėra labai paplitę. Be jų naujos kartos DVD grotuvų pirkti neapsimoka.

Kompromiso ženklai

„Reuters” agentūros cituojama „Forrester Research” tyrimų bendrovė teigia, kad formatų dvikova tęsis dar maždaug pusantrų metų. Tačiau jos analitikai mano, kad galų gale ji pasibaigs „Blu-ray” pergale, jeigu pastarojo formato rėmėjai nepadarys klaidų.

Anot jų, gamintojos privalo sumažinti „Blu-ray” grotuvų kainą iki 250 dolerių (maždaug 620 litų) per šių metų kalėdinę prekybą. „Forrester Research” teigimu, didelės raiškos televizorių pirkėjai nėra nusiteikę mokėti daugiau nei 200 dolerių už „Blu-ray” ar HD DVD grotuvą.

Rinkoje jau atsiranda pirmųjų kompromiso ženklų. Kino kompanija „Warner Brothers” metų pradžioje paskelbė sukūrusi universalų „Total HD” diską, į kurį įrašyti galima ir „Blu-ray”, ir HD DVD formato filmų.

Tokios kompanijos, kaip LG bei „Samsung”, taip pat sukūrė universalius grotuvus, galinčius atkurti ir „Blu-ray”, ir HD DVD formatus. Tačiau dėl jų kainos, siekančios beveik 1000 dolerių (2450 litų), šie grotuvai bent kol kas didelės reikšmės neturi, nes už tokią sumą galima įsigyti atskirus „Blu-ray” ir HD DVD grotuvus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.